© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Atominę elektrinę Karaliaučiaus srityje statanti Rusija siūlo Europos Sąjungai (ES) sinchronizuoti savo ir ES energetikos sistemas, pareiškė Rusijos nuolatinis atstovas ES. Vladimirą Čižovą neramina, kad Baltijos šalys ketina už “milžinišką sumą” sinchronizuoti savo tinklus su ESir atsijungti nuo Rusijos sistemos.

“Tai (Rusijos ir ES sistemų sujungimas – red. past.) būtų svarbus veiksnys, plėtojant prekybą elektros energija. Mes dabar statome Kaliningrado srityje Baltijos atominę elektrinę (AE). Ji gamins daugiau kaip dukart daugiau energijos negu reikia pačiai Kaliningrado sričiai”, – pareiškė Vladimiras Čižovas Rusijos žurnalistams Briuselyje.

Jis atkreipė dėmesį į vaidmenį, kurį Baltijos AE galėtų atlikti susitarime dėl lygiagretaus Baltarusijos, Rusijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos energetikos sistemų veikimo (BRELL).

V.Čižovas priminė, kad Baltijos šalys yra prijungtos prie Rusijos vieningos energetikos sistemos ir “dėl to labai nerimauja, nori atsijungti ir prisijungti prie ES tinklo”.

Jo turimais duomenimis, Baltijos šalys pavedė nepriklausomai įmonei apskaičiuoti, kiek kainuotų toks galimas projektas. “Buvo nurodyta milžiniška suma”, – pareiškė jis.

“Sužinoję apie šią astronominę sumą, mūsų Baltijos partneriai savęs paklausė, kur gauti tuos pinigus. Atsakymą jie rado labai greitai: iš Europos Sąjungos. Iš kur gi dar?” – teigė V.Čižovas.

Jo teigimu, Rusijos ir ES sistemų sinchronizavimo projektas būtų gana brangus, bet elektros rinkos plėtros požiūriu jis yra gerokai perspektyvesnis.

“Todėl sprendžiant sinchronizavimo problemą, o ne Baltijos šalių atsijungimo būdu, Europos Komisija yra mūsų sąjungininkė, nes supranta, kad priešingu atveju išlaidas teks prisiimti jai”, – paaiškino Rusijos diplomatas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: