© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Europos Sąjungos energetikos komisaras Guentheris Oettingeris (Giunteris Ėtingeris), tarpininkaujantis Ukrainos ir Rusijos derybose dėl dujų kainų, antradienį sakė, jog Maskvos ir Kijevo susitarimo, turinčio užkirsti kelią dujų tiekimo nutraukimui, gali tekti palaukti dar kelias dienas.

“Galbūt artimiausiomis dienomis – tikrai ne šįvakar”, – sakė G.Oettingeris, atsakydamas į klausimą, kada galima būtų tikėtis susitarimo.

Jis kalbėjo atvykęs į Europos Komisijos būstinę tolesnių derybų su Ukrainos ir Rusijos energetikos ministrais.

ES tarpininkaujamų derybų eiga atidžiai stebima, tikintis įžvelgti ženklų, jog didžiausia nuo Šaltojo karo pabaigos Rytų ir Vakarų santykių krizė galbūt jau švelnėja.

Komisijos paskelbtame pranešime nurodoma, kad Ukraina, Rusija ir ES derybas trišaliu formatu pratęs trečiadienį, po antradienio vakarą vykusių dvišalių diskusijų.

“Kadangi Rusijos delegacija į Briuselį atvyksta labai vėlai antradienio vakarą, (trišalės) derybos … dėl energetikos saugumo bus pratęstos trečiadienio rytą”, – nurodė Europos Komisija.

Derybų tarp Rusijos energetikos ministro Aleksandro Novako ir Ukrainos energetikos ministro Jurijaus Prodano maratonas nutrūko antradienį paryčiais, kai abu ministrai išvyko pasikonsultuoti su savo vyriausybėmis dėl tolesnių žingsnių.

Rusijos naujienų agentūros paskelbė, kad A.Novakas Kremliuje susitiko su prezidentu Vladimiru Putinu ir informavo jį apie padėtį derybose.

Sprendimas atnaujinti derybas buvo paskelbtas likus dienai iki Rusijos nustatyto galutinio termino Ukrainai apmokėti skolą už gautas gamtines dujas, kuri, kaip teigia Maskva, sudaro 4,5 mlrd. JAV dolerių (11,4 mlrd. litų) – priešingu atveju buvo grasinta nuo trečiadienio sustabdyti dujų tiekimą.

Tačiau per anksčiau šį mėnesį vykusias derybas visos šalys sutarė, kad tiekimas nebus stabdomas, kol tęsis diskusijos.

Ukraina atsisakė apmokėti sąskaitą už dujas, protestuodama prieš Rusijos sprendimą beveik dvigubai padidinti jų kainą po to, kai vasarį, po kelis mėnesius trukusių proeuropietiškų demonstrantų protestų, buvo nuverstas Kremliaus remtas prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Šis ginčas kelia nerimą Europai, kuri iš Rusijos perka apie trečdalį savo suvartojamų dujų. Maždaug pusė to kiekio yra pumpuojama tranzitu per Ukrainą.

Analitikai tikisi, kad abi šalys susitars dėl naujos kainos, kuri būtų apie 350 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų dujų – vidutinė tarp Rusijos taikyto ankstesnio tarifo ir naujojo, įvesto po to, kai V.Janukovčiaus režimą Kijeve pakeitė provakarietiška vyriausybė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: