© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Rusijos kariai tvirtina savo pozicijas rytinėje Ukrainoje ir prisidengdami pagalbos siuntomis įveža ginklų ir kitokių išteklių separatistų pajėgomis, antradienį pranešė Kijevo kariuomenė.

Kariuomenės atstovas Andrijus Lysenka sakė, kad Rusijos karių daliniai buvo identifikuoti Donecko regiono centre, į rytus nuo jo esančiuose miestuose ir gyvenvietėse, taip pat ir pietrytiniuose rajonuose prie Azovo jūros.

Pasak A.Lysenkos, per pastarąją parą kovose žuvo dar 15 ukrainiečių karių.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pirmadienį apkaltino Rusiją “tiesioginės ir atviros agresijos” demonstravimu jau penkis mėnesius nesiliaujančiame Kijevo kare su prorusiškais separatistais. Jis pripažino, kad prisidėjus rusų kariams, kovos lauke persvarą turi maištininkai.

Nepaisydama Kijevo ir jo Vakarų sąjungininkių kaltinimų, Maskva neigia, kad jos pajėgos tiesiogiai dalyvauja konflikte.

Per didelį separatistų didelį kontrpuolimą, prie kurio, pasak Kijevo, prisidėjo Maskvos pajėgos, buvo užimtas Novoazovsko miestas Azovo jūros pakrantėje ir apsuptos vyriausybės pajėgos į rytus nuo Donecko esančiame Ilovaiske.

Ukrainos kariškiai pirmadienį nebekontroliuoja ir pagrindinio civilinio oro uosto prie Luhansko, kur, pasak jų, Ukrainos pajėgos susikovė su Rusijos tankų batalionu.

Rusijos baltai dažyti sunkvežimiai dabar naudojami ginklams vežti maištininkams.

“Praėjusią naktį keturi balti sunkvežimiai atvažiavo…, o po valandos grįžo atgal, – sakė žurnalistams A.Lysenka. – Ne pirmą kartą baltieji sunkvežimiai neteisėtai kerta sieną, lydimi visureigių ir sargybos”.

PAŽEIDŽIAMAS UOSTAMIESTIS

Praradus Novoazovską, atsiveria kelias maištininkams į svarbų Mariupolio uostą, į vakarus Azovo jūros pakrante. “Reuters” reporteris antradienį negirdėjo jokių mūšio garsų šiame mieste, kur Ukrainos pajėgos pastarosiomis dienomis kasa gynybos tranšėjas.

Tačiau A.Lysenka sako, kad separatistai patyrė nuostolių ir pasitraukė po susirėmimų su Ukrainos pajėgomis pirmadienį vakare ties Bezimene, esančia tarp Novoazovsko ir Mariupolio.

Kijeve tebenerimaujama dėl to, kad Ukrainos karius Ilovaisko rajone, į rytus nuo Donecko, yra apsupusios Rusijos remiamos pajėgos.

Kijevo kariškiai nebeteikia informacijos apie tai, kas ten vyksta, kad nepastatytų į pavojų išvedamų iš to regiono pajėgų.

Tačiau pasak vieno pareigūno rytuose, nukauta apie šimtas Ukrainos karių. Savo “Facebook” paskyroje Borisas Filatovas rašo: “Žuvusiųjų nėra šimtai. Iki šimto. Bet tai drasko širdį”.

Maištininkų valdomo Donecko gubernatorius milijonierius Serhijus Taruta perspėjo, kad laiko liko mažiau kaip mėnuo derybomis išspręsti konfliktą, nusinešusį apie 2600 gyvybių; iš jų apie 800 žuvusiųjų yra Ukrainos vyriausybės kariai.

“Reuters” televizijai S.Taruta, kuris srities reikalus tvarko iš Mariupolio, sako: “Ginklai didžiuliais kiekiais, deja, kerta Rusijos sieną. Jie (rusai) įveža juos į Ukrainą, kad sėtų mirtį ir griovimus, ir mėgintų aneksuoti šią Ukrainos teritorijos dalį”.

“Taigi, labai sunku tai vadinti kaip nors kitaip negu invazija”, – pažymėjo S.Taruta.

Paklaustas, kiek liko laiko deryboms dėl sureguliavimo, jis atsakė: “Manau, turime ne daugiau kaip mėnesį laiko”.

Ukrainos parlamente, kuris susirinko po vasaros į pirmąją sesiją, garsiai aidėjo kritika Rusijai.

“Ji (Rusija) visuomet laikė Ukrainą savo priedėliu. Jis visuomet pretendavo į mūsų teritoriją”, – sakė nacionalistų partijos “Svoboda” (Laisvė) lyderis Olehas Tiahnybokas, ragindamas P.Porošenką skelbti karo padėtį.

Tuo tarpu P.Porošenka su savo šalininkais neskuba to daryti. Tai reikštų spalio mėnesį planuojamų parlamento rinkimų atidėjimą ir galėtų sutrukdyti pažadėtos Tarptautinio valiutos fondo (TVF) paskolos skyrimą negaluojančiai Ukrainos ekonomikai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: