Kaunas.lt archyvo nuotr.

Istorinio S. Dariaus ir S. Girėno aerodromo teritorijoje verda intensyvūs Karinių oro pajėgų (KOP) Paieškos ir gelbėjimo posto statybos darbai. Planuojama, kad žmonių paieškos, gelbėjimo ir skubias donorų organų pervežimo misijas vykdysianti įgula naujajame poste įsikurs jau kitąmet.

„Tikimės, jog jau kitąmet paieškos ir gelbėjimo postas bus perduotas Lietuvos karinėms oro pajėgoms. Šis postas skirtas aprūpinti visą pietinę ir rytinę Lietuvos dalį, esant poreikiui vykdyti paieškos ar gelbėjimo misijas, pervežti donorų organus. Naujajame poste planuojame laikyti sraigtasparnį MI-8 su įgula, kuri būtų pasiruošusi 24 valandas per parą ir 7 dienas per savaitę”, – sakė naujasis Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų vadas Audronis Navickas.

Atiteks miesto reikmėms

„Matome, jog statybos darbai vyksta intensyviai ir pagal planą. Iki metų pabaigos bus pastatytas angaras, liks baigiamieji vidaus įrengimo, aplinkos tvarkymo darbai. Šiuo metu padaryta jau virš 80 procentų žemės darbų, suvedžiotos beveik visos komunikacijos. Tikiu, jog kitų metų vasarą mes jau galime švęsti įkurtuves”, – teigė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Miesto vadovo teigimu, svarbiausia, jog įgyvendinus paieškos ir gelbėjimo posto projektą, teritorija ir likę pastatai Fredoje, kur šiuo metu veikia Paieškos ir gelbėjimo postas, atiteks miesto reikmėms.

„Kauno miesto taryboje turėsime apsispręsti, kokius infrastruktūros objektus Fredoje būtų tikslingiausia vystyti. Tai galėtų būti ir lengvosios atletikos maniežas, futbolo stadionas, rekreacinės, gyvenamosios paskirties ar viešo ir privataus verslo pagrindu sukurti objektai”, – pabrėžė Kauno meras.

Žiemai liks vidaus darbai

Anot Kauno miesto savivaldybės Statybos skyriaus vedėjo Vigimanto Abramavičiaus, šiuo metu sparčiai kyla Paieškos ir gelbėjimo posto administracinio pastato konstrukcijos, mūrijamos pertvaros. Taip pat įrengti pagrindinio angaro pamatai, kitą mėnesį laukiama atvykstančių angaro arkų.

„Posto teritorijoje jau įvesta elektra, vandentiekis, kanalizacija, dabar įrenginėjamas drenažas, kiek vėliau bus vedamos dujos. Likusius požeminių komunikacijų įrengimo darbus ketinama įgyvendinti per ateinančius kelis mėnesius, o iki žiemos pradžios planuojama pastatus užsandarinti iš išorės ir šalčiausiam metų periodui pasilikti vidaus apdailos darbus”, – teigė V. Abramavičius.

KOP Paieškos ir gelbėjimo poste bus įrengtos trys pakilimo-nusileidimo aikštelės, aerodromo takai apšviesti modernia ir visus tarptautinius reikalavimus atitinkančia antžemine šviesos signalizacija. Projekte numatyta, kad aviacinio statinio aukštis sieks 11 m, ilgis – apie 30 m. Projekto vertė siekia 13 mln. Lt. Planuojama, kad Paieškos ir gelbėjimo postas į S.Dariaus ir S.Girėno aerodromą bus perkeltas iki 2016 metų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: