tvarka.lt archyvo nuotr.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) trečiadienį pritarė Konstitucijos pataisai, kuri atvertų kelią per apkaltą iš prezidento posto pašalintam partijos “Tvarka ir teisingumas” lyderiui Rolandui Paksui dalyvauti Seimo ir prezidento rinkimuose.

Už projektą balsavo penki komiteto nariai, du buvo prieš. Pritarus komitetui, šimto Seimo narių pateiktas Konstitucijos pataisos projektas toliau bus svarstomas Seimo plenariniame posėdyje.

Paremti projektą ragino teisingumo ministras socialdemokratas Juozas Bernatonis, pasak kurio, Lietuvai dėl neįgyvendinto Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimo jau gresia ir viešas svarstymas.

“Mūsų atstovas prie Strasbūro teismo turi nuolat atsiskaitinėti, kodėl nevykdomi teismo sprendimai”, – sakė ministras.

Abejones dėl projekto išsakė Seimo teisininkai. Jų manymu, Konstitucija dėlkandidatavimo po apkaltos keičiama netinkamai. Išvadoje teisininkai cituoja 2012 metų Konstitucinio Teismo nutarimą, kad “asmuo, kuris apkaltos proceso tvarka buvo pašalintas iš prezidento pareigų ar buvo panaikintas jo Seimo nario mandatas, pagal Konstituciją niekada negali būti renkamas prezidentu, Seimo nariu, (…) t. y. niekada negali užimti tokių Konstitucijoje nurodytų pareigų, kurių ėjimo pradžia yra susijusi su Konstitucijoje numatytos priesaikos davimu”.

Seimo kanceliarijos teisininkų vertinimu, norint sudaryti teisę asmeniui kandidatuoti po apkaltos reikia iš esmės keisti Konstitucijoje numatytą apkaltos institutą.

TTK pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas komentuodamas Seimo teisininkų išvadą pabrėžė, kad pakeitus Konstituciją pasikeis ir konstitucinė doktrina.

Konstitucijos pataisa siūloma nustatyti, kad “Seimo nariais negali būti renkami asmenys, kurie šiurkščiai pažeidė Konstituciją arba sulaužė priesaiką ir kuriuos apkaltos proceso tvarka Seimas pašalino iš užimamų pareigų ar panaikino Seimo nario mandatą, jeigu nuo pašalinimo ar panaikinimo nepraėjo 10 metų”. Konstitucijoje numatyta, kad į prezidentus kandidatuoti gali tas Lietuvos pilietis, kuris gali būti renkamas ir Seimo nariu.

Konstitucijagali būti pakeista tik tuo atveju, jeigu per priėmimą už tai balsuoja ne mažiau kaip du trečdaliai parlamentarų, tai yra ne mažiau kaip 94 Seimo nariai. Konstitucijos pataisos turi būti svarstomos ir dėl jų balsuojama Seime du kartus. Tarp šių balsavimų daroma ne mažesnė kaip trijų mėnesių pertrauka.

Per šią Seimo kadenciją tai bus antrasis bandymas taisyti Konstituciją dėl R.Pakso. Europos Žmogaus Teisių Teismas daugiau nei prieš trejus metus yra konstatavęs, kad draudimas R.Paksuiiki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose yra neproporcingas.

R.Paksas negali dalyvauti prezidento ir Seimo rinkimuose nuo 2004 metų, kai per apkaltą buvo pašalintas iš prezidento pareigų. Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad pareigų per apkaltą netekęs asmuo iki gyvos galvos negali eiti pareigų, kurioms reikalinga konstitucinė priesaika. Pakeisti šią nuostatą galima tik pakeitus Konstituciją.

R.Paksas 2004 metų balandį per apkaltos procedūrą buvo pašalintas iš prezidento pareigų. Konstitucinis Teismas pripažino, kad jis sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, kai išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę. Tų pačių metų gegužę parlamentas priėmė rinkimų įstatymų pataisą su nuostata, kad sulaužęs konstitucinę priesaiką asmuo daugiau niekada negali eiti pareigų, susijusių su šios priesaikos davimu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: