kaunas.lt archyvo nuotr.

Lapkričio 8 -15 dienomis Kaune vyks 19-asis šiuolaikinės muzikos festivalis „Iš arti“. Tai vienintelis tarptautinis tokio pobūdžio renginys vidurio Lietuvos regione, kasmet suburiantis ne tik muzikus, bet ir dailininkus, teatralus, video menininkus, besimokantį jaunimą.

Festivalio programa orientuota į smalsų klausytoją, kuris siekia pažinti akademinę šiandienos bei ryškiausią XX amžiaus muziką, taip pat yra atviras eksperimentams, ieškojimams, meninėms inovacijoms.

„Iš arti“ meno vadovė kompozitorė Zita Bružaitė sako, kad nuo 1997 m., kai įvyko pirmasis festivalis, susiklostė tam tikros tradicijos ir programos formavimo tendencijos: „Pirmiausia siekiame parodyti, kas naujo lietuvių ir pasaulio muzikos padangėje – tai premjeriniai kūriniai, dar negirdėti atlikėjai. Liekame ištikimi ir savo nuostatai atsigręžti į praėjusio šimtmečio muzikos „aukso fondą“, ypač aktualų jaunajai klausytojų kartai“.

Anot kompozitorės, kasmet festivalyje išryškėja bendros gijos tarp muzikos ir teatro, muzikos ir dailės, muzikos ir video meno. Festivalis prasidės regiono dailininkų parodos „Šnabždesys-III“ atidarymu Kauno valstybinėje filharmonijoje, į kurią Kauno menininkus sutelkė Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas dailininkas Gintautas Vaičys. Bendradarbiavimo su vizualiojo meno atstovais bus ir daugiau: ilgametės festivalio bičiulės Irenos Mikuličiūtės dailės galerijos menininkai ir jaunimas pristatys projektą „Donelaičio pasakėčios spalvos“, skirtą Kristijono Donelaičio 300-osioms gimimo metinėms. Pastaroji sukaktis inspiravo ir kompozitorių Antaną Kučinską – pasitelkęs modernią muzikos kalbą kompozitorius siekia naujai pažvelgti į K. Donelaičio pasakėčias, traktuodamas jas ne kaip istorinį artefaktą, o kaip paradoksaliai drąsią ir aktualią mūsų laikams medžiagą. Subtiliai Džiugo Katino vizualizuota, režisierės Birutės Mar įrengta į teatralizuotą rūbą A. Kučinsko kompozicija„Apie žmones ir žvėris“ galėtų būti įvardijama kaip muzikinių pasakėčių žanras.

Tarptautinio menininkų ansamblio „Dirt Nonet” sukurtoje muzikos ir vaizdo kompozicijoje „Summer Garden Photograph“ taip pat gausu teatrališkų motyvų. Įvairių sričių kūrėjai susitiko Druskininkuose, Tarptautinėje menininkų rezidencijoje DAR (Druskininkai Artists’ Residence). Mėnesį dirbę kartu, jie sujungė savo originalias muzikines, teksto, judesio ir improvizacijų idėjas, perteikdami menininkės Auksės Petrulienės „Psilikono teatro“ vaizdinius. Šis unikalus bendro kūrybinio darbo rezultatas jau pristatytas šiuolaikinės muzikos renginiuose Kremse (Austrija), Londone (JK), Košice (Slovakija). Festivalyje „Iš arti“ ansamblis „Dirt Nonet“ užbaigs savo kelionę ir dar kartą pademonstruos neišsemiamas kūrybinių bendrysčių galimybes bei rezultatus.

Orkestro muzikos koncertai labiausiai mėgstami „Iš arti“ klausytojų. Šiais metais festivalyje debiutuos Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, diriguojamas Martyno Staškaus. Pradedamajam koncertui, tiktų pavadinimas „Gintarinis“, turint galvoje skambėsiančią „baltiškųjų“ kompozitorių – Jeano Sibeliuso, Zitos Bružaitės ir Broniaus Kutavičiaus muziką ir užuominą į orkestro meno vadovo Gintaro Rinkevičiaus vardą.

Festivalį užbaigs Vytauto Didžiojo universiteto kamerinis orkestras (dirigentas Jonas Janulevičius), taip pat debiutuojantis „Iš arti“ programoje. Jis atliks su Kaunu susijusių praeities ir nūdienos kompozitorių – Juliaus Juzeliūno, Vidmanto Bartulio, Dalios Kairaitytės, Giedriaus Kuprevičiaus, Algirdo Briliaus, Ramintos Šerkšnytės ir Mariaus Salyno kompozicijas. Kartu su orkestru muzikuos ir viešnia iš Indijos – smuikininkė Jyotsna Srikanth, savo veikloje kūrybiškai derinanti tradicinės indų muzikos (rãgų) ir vakarietiškos smuikavimo mokyklos specifinius bruožus bei akademinės ir world muzikos sąveikas.

Festivalyje tęsiama tradicija ypatingą dėmesį skirti kameriniam muzikavimui, suteikiant galimybes tiek pripažintiems, tiek jauniems atlikėjams parodyti savo meistriškumą, ansamblio darną, o kartu – supažindinti publiką su naujausiais ir įdomiausiais kūriniais kameriniams ansambliams. Šiais metais „Iš arti“ pažinsime slovėnų klarnetininko Jože Kotaro ir italų pianisto Lucos Ferrini duetą. Abu menininkai gerai žinomi pasaulio muzikos erdvėse: Jože Kotar – solistas, kamerinių ansamblių dalyvis, Liublianos muzikos akademijos profesorius, meistriškumo kursų dėstytojas, tarptautinių konkursų žiuri narys; Luca Ferrini – italų pianistas, klavesinininkas ir vargonininkas, grojantis senosios bei šiuolaikinės muzikos ansambliuose, orkestruose, įrašęs 20 kompaktinių plokštelių, interpretavęs per šimto kūrinių premjerinius atlikimus.

Šiuolaikinės akademinės muzikos gerbėjų lūkesčius su kaupu turėtų išpildyti svečiai iš Lenkijos – Liutoslavskio styginių kvartetas. Muzikos kritikų šis kolektyvas vertinamas kaip vienas kūrybiškiausių ir profesionaliausių instrumentinių ansamblių pasaulyje. Kvartetas daugiausia atlieka XX amžiaus ir šiuolaikinę muziką, ypatingą dėmesį skirdamas lenkų kompozitorių Witoldo Lutosławskio, Gražynos Bacewicz ir Karolio Szymanowskio kūrybos sklaidai. Ansamblis garsėja profesionalumu ir stilistiniu lankstumu, tad jo repertuare greta minėtų kompozitorių muzikos – įdomiausi klasikos, romantizmo opusai, o taip pat bendri projektai su kitų sričių menininkais.

Festivalio scenoje debiutuos trio „Colors“, kurio nariai dar neseniai buvo bendramoksliai ir bendraklasiai Juozo Naujalio muzikos gimnazijoje, vėliau – kurso draugai Muzikos ir teatro akademijoje, o prieš trejus metus susibūrė į ansamblį, pasivadinę kompozitorės Z. Bružaitės kūrinio, kurį patys ir atliko, vardu.

Pažvelgti į kūrėjus „iš arti“ suteiks galimybę edukacinis renginys „Ba-ku-ku“. Neįprastas koncerto pavadinimas – tai trijų Kauno kompozitorių – Vidmanto Bartulio, Algimanto Kubiliūno ir Giedriaus Kuprevičiaus – pavardžių akronimas. Nuotaikingas koncertas – žaidimas, kuriame kartu muzikuos brandūs atlikėjai ir besimokantis jaunimas, skirtas šių kompozitorių jubiliejiniams gimtadieniams paminėti. Klausytojai ne tik klausysis muzikos, bet ir galės pabendrauti su pačiais kūrėjais bei pasižvalgyti po parodą, atspindinčią jubiliatų kasdienybės ir švenčių akimirkas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: