© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Specialiu ženklu pirmą kartą pasipuošusioje Kaziuko mugėje šiemet laukiama svečių iš Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos ir Lenkijos, o į šventę mugės dalyviai galės atvykti specialiu taksi.

Organizatoriai antradienį pranešė, kad šiemet tradicinis renginys lankytojus pasitiks šūkiu “Derėkis ir lauk magaryčių!”, taip pat jiems bus paruoštas specialus mugės žemėlapis.

“Pirmą kartą Vilniaus miesto savivaldybės kvietimu Kaziuko mugėje šiemet svečiuosis susigiminiavusių užsienio miestų delegacijos iš Rusijos Kaliningrado miesto, Baltarusijos Vitebsko miesto, Ukrainos Lvovo, Lenkijos Vroclavo miesto ir kitur. Kaziuko mugė sugrįš ir į Katedros aikštę, lankytojų lauks ir visų laikų ilgiausias Kaziuko kelias, kuris sieks net aštuonis kilometrus”, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sekretorius Miroslavas Monkevičius.

Rotušės aikštėje mugės metu įsikurs Gedimino laikų miestelis, kur svečiai turės galimybę iš arčiau susipažinti su viduramžių epocha ir pamatyti tų laikų dailides, stalius, kalvius, drožėjus, mūrininkus ir vinių kalėjus, kurie kvies į senovinę statybos amato mokyklą, keramikos lipdymo ir medžio drožybos pamokas, viduramžių šokius ir žaidimus.

“Gros viduramžių muzika, kunkuliuos katilai, amatininkai pristatys savo gaminius. Vilniaus kolegijos studentai šiai progai sukūrė ir pasiuvo viduramžių miestelėnų kostiumus. Taip pat svečiai išvys specialiai parengtus istorinių, karinių klubų pasirodymus”, – teigia ilgametis mugės organizatorius Vytenis Urba. Pasak jo, šiuo sumanymu siekiama praturtinti kultūrinio turizmo programų spektrą.

Mugės metu Totorių gatvėje įsikurs ,,Močiučių verslo inkubatorius”, taip pat lankytojai bus kviečiami padauginti Vilniuje besišypsančiųjų skaičių ir prisijungti prie akcijos ,,Padovanok Kaziukui šypseną.

Mugės sukakties proga sukurtas mugės dovanų komplektas “Kaziuko lauknešėlis”, kurį bus siūloma įsigyti šventės metu.

Etnologas, knygos “Kaziuko mugė” autorius Libertas Klimka teigia, jog gilia istorine tradicija išsiskirianti Kaziuko mugė yra unikalus mūsų šalies reiškinys.

“Kilusi iš šventojo karalaičio Kazimiero procesijų, rengiamų nuo 1604 metų, rodydama rankų darbo išmoningus gaminius, vaišindama kulinarinio paveldo valgiais ir džiugindama unikaliomis vilnietiškomis verbomis, mugė neturi lygių aplinkiniuose kraštuose,” – savo knygoje rašo L.Klimka.

411-ąjį kartą vykstanti mugė kovo 7 dieną prasidės ceremonialu Rotušės aikštėje, o kovo 8 dieną, šeštadienį, nuo Lukiškių iki Rotušės aikštės nusidrieks karnalavinės Kaziuko eitynės, vyks varžytuvės ir čempionatai, degustacijos. Šventė tęsis iki sekmadienio, kuomet baigsis iškilmingu uždarymu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: