© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Švedija ir Danija pirmadienį iškvietė Rusijos ambasadorius, išreikšdamos protestą dėl vos neįvykusio keleivinio lėktuvo ir Rusijos žvalgybinio lėktuvo susidūrimo, kuris rodo padidėjusią karinę įtampą Baltijos regione.

Incidentas įvyko penktadienį į pietus nuo Švedijos miesto Malmės, SAS keleiviniam lėktuvui pakilus iš Kopenhagos tarptautinio oro uosto skriti į Lenkiją, nurodė Švedijos gynybos pajėgos.

Švedija, kuri priešingai Danijai nėra NATO narė, pareiškė, jog Rusijos lėktuvas pavojingai priartėjo prie SAS lėktuvo per mažiau nei devynių kilometrų atstumą, ir skrido be elektroninio atsakiklio, todėl buvo nematomas komerciniams lėktuvams.

Reaguojant į šį incidentą, kuris, kaip pranešama, įvyko Švedijos oro dispečerių kontroliuojamoje tarptautinėje oro erdvėje, buvo pakelti Švedijos ir Danijos naikintuvai.

“Visiškai nepateisinama, kad tokiu būdu keliamas pavojus civilių žmonių gyvybėms”, – sakė Danijos užsienio reikalų ministras Martinas Lidegaardas (Martinas Lidegoras) naujienų agentūrai “Ritzau”, pavadindamas šį incidentą “gana rimta situacija”.

“Tikiuosi, kad galėtume susitarti su rusais, mėgintume sumažinti tokio pobūdžio skrydžių”, – kalbėjo jis.

Švedijos užsienio reikalų ministrė Margot Wallstroem (Margot Valstriom) sakė, kad bendras Šiaurės šalių protestas bus “labai aiškus”.

“Svarbu, kad mes manome, jog tai yra visiškai netinkama”, – kalbėjo ji žurnalistams ES užsienio reikalų ministrų susitikimo užkulisiuose Briuselyje.

“Mes kalbame vienu balsu… Jau vakar (sekmadienį) mes susisiekėme su Rusijos ambasada ir šiandien susitiksime”, – sakė ministrė.

Baltijos regione jaučiama padidėjusi įtampa dėl įžūlėjančio Rusijos elgesio, kai Rusijos kariniai lėktuvai nuolat skraido palei kaimynių nacionalinę oro erdvę, arba ją pažeidžia.

Rusijai aneksavus Krynmą ir dalyvaujant konflikte Ukrainos rytuose, belieka spėlioti, ar taip suaktyvinęs savo oro pajėgų veiklą Kremlius tyčia nebando Baltijos šalių.

Tuo metu Rusijos kariuomenės atstovas sekmadienį paneigė, kad rusų lėktuvas buvo pavojingai priartėjęs prie keleivinio lainerio.

“Nebuvo sąlygų kokiam nors aviacijos incidentui ryšium su rusų kariškių lėktuvo skrydžiu penktadienį, gruodžio 12 dieną, tarptautinėje oro erdvėje virš Baltijos jūros”, – Rusijos naujienų agentūrai TASS sakė Gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas.

“Atstumas nuo keleivinio lėktuvo, kuris pakilo iš Kopenhagos, skrydžio trajektorijos buvo daugiau kaip 70 kilometrų”, – pridūrė jis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: