© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Tikrinant Jungtinės Karalystės (JK) nevyriausybinių organizacijų duomenis dėl nelegalios prekybos šunimis, nubausti keli veterinarai, pradėti tyrimai dėl galbūt nelegalios veisėjų veiklos.

JK gyvūnų apsaugos organizacijos “Dogs Trust” atstovai, atlikę 6 mėnesius trukusį tyrimą, nustatė, kad absoliuti dauguma patikrintų Lietuvos šunų veisėjų sutinka parūpinti gyvūnų su suklastotais dokumentais. Į nelegalią prekybą šunimis įsitraukia ir mūsų šalies licencijuoti veterinarai, kurie sutinka klastoti įrašus Gyvūno augintinio pase apie skiepus, nurodyti vyresnį gyvūnų amžių, kad būtų leidžiama gyvūnus įvežti į JK, arba tiesiog pateikti tuščius pasus.

Reaguodama į šią informaciją Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), bendradarbiaudama su Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos (LGTAO) atstovais, taip pat atliko veisėjų bei veterinarų tikrinimą – nubausti keli veterinarai, svarstoma dėl kai kurių veisėjų veiklos sustabdymo. Į patikrinimus įsitraukė ir Valstybinė mokesčių inspekcija – aiškinamasi, kiek mokesčių galėjo būti nesumokėta valstybei.

Kaip spaudos konferencijoje antradienį teigė LGTAO vadovė Brigita Kymantaitė, britų tyrimas buvo skirtas nelegaliai šunų prekybai iš Lietuvos ir Vengrijos – šios šalys pasirinktos, nes būtent iš jų atvežamiems šunims nuo 2012-ųjų JK taiko švelnesnį reglamentavimą.

“Nuo 2011 metų išvežimų šuniukų skaičius iš Lietuvos padidėjo 8 kartus, vien per 2013-uosius išvežta per 2000 šunų – tai yra 30 proc. daugiau, nei 2012 metais. Visi šie skaičiai sukėlė didelį įtarimą gyvūnų apsaugos organizacijoms JK”, – sakė ji.

Pasak jos, JK organizacijos atstovai susitiko su 11 veisėjų slapta filmuodami susitikimus – visi jie sutiko parūpinti šunų su nelegaliais dokumentais. Pas vieną tokį veisėją vidutiniškai per metus galėjo būti veisiama iki 30 į veislinius panašių šunų, kurie neturi veislės dokumentų. Tokie šunys esą yra gerokai pigesni nei turintys kilmės dokumentus, tad juos noriai įsigija klientai Didžiojoje Britanijoje.

Pasak gyvūnų teisių gynėjų, tinkamos šunų laikymo sąlygos nebuvo užtikrinamos – šuniukai ir kalės laikyti garduose, neužtikrinant kontaktų su žmogumi. Tai esą gali turėti įtakos gyvūnų psichologijai, jie vėliau gali tapti agresyvūs.

“Tyrėjai Lietuvoje nupirko 2 pasus su suklastotais įrašais, t.y. šuniukams, kurių veterinarijos gydytojas net nebuvo matęs (…).Tyrėjai taip pat nupirko šuniuką iš ten gyvenančių lietuvių, kurie dalyvauja tame prekybos tinkle, jis deklaruotas pase kaip 16 savaičių amžiaus, o nupirkus paaiškėjo, kad jis yra 10 savaičių. Pasas buvo išduotas Lietuvos veterinarijos gydytojų”, – pažeidimus vardijo ji.

Pasak jos, dažniausia nelegalios prekybos schema prasideda nuo veisėjų, kurie turi kontaktų su JK gyvenančiais lietuviais, prekiaujančiais šunimis internetu. Taip pat šioje schemoje dalyvauja veterinarijos gydytojai ir gyvūnų pervežėjai. Retkarčiais šunų pervežėjai rūpinasi ir pačiu jų realizavimu JK.

Vidutinė mišrūno, kuris panašus į populiarios veislės šunį, kaina be dokumentų, pasak B.Kymantaitės, Lietuvoje siekia nuo 600 iki 1000 litų. Šuniuko pervežimas kainuoja dar apie 300 litų, už suklastotus dokumentus veterinarams atseikėjama 200-300 litų. Tuo metu JK už tokį gyvūną prekeiviai gauna apie 800 svarų (beveik 3,5 tūkst. litų).

“Tai yra tikrai organizuotas tinklas, kurio visi dalyviai žino, ką daro ir turi tikslą apgauti”, – sakė B.Kymantaitė.

Vis dėlto tyrėjai negalėjo įvardinti tikslaus nelegalios šuniukų prekybos iš Lietuvos masto, nors šiuo metu, anot B.Kymantaitė, yra sprendžiama mažiausiai viena byla JK, atliekami dar keli ikiteisminiai tyrimai.

Taip pat LGTAO yra perdavusi medžiagą policijai dėl vieno veterinarijos gydytojo, pardavusio suklastotus dokumentus britams.

Tuo metu VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjas Egidijus Mecelis tvirtino, jog tarnyba, atlikusi patikrinimą dėl nelegalios veterinarų veiklos, jau nubaudė keturis veterinarus, dėl veisėjų, kurie galėjo dalyvauti nelegalios prekybos šunims versle, šiuo metu atliekami tyrimai. Jis taip pat patvirtino, jog dalis iš britų patikrintų veisėjų šios veiklos nebuvo oficialiai registravę.

“Išsamiai išsiaiškinome pateiktą informaciją spaudoje dėl augintiniams išduodamų dokumentų. Taip pat išsiaiškinome veterinarijos gydytojus, kurie netinkamai vykdė savo veiklą. Už šiuos pažeidimus 2 veterinarijos gydytojams sustabdyta teisė verstis praktika, dar 2 veterinarijos gydytojams sustabdyta teisės išduoti dokumentus – šunų pasus (…). Šiuo atveju dėl veisėjų, iš kurių išgabenti tokie šuniukai, kol kas dar vyksta tyrimas”, – sakė E.Mecelis.

Anot jo, nuo šių metų pabaigos Gyvūno augintinio pasą galės išduoti tik į registrą įtraukti ir nuolat kontroliuojami veterinarijos gydytojai, nuo 2016-ųjų Lietuvoje bus įvestas ir privalomas gyvūnų ženklinimas.Šios priemonės esą bent iš dalies turėtų padėti kovojant su nelegalia šunų prekyba.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: