Tarptautinis Kauno kino festivalis ’10

Renginiai

2010 m. spalio 3 d. 13.00 – 15.00 Susitikimas su animatoriumi Ilja Bereznicku, rinkinio „Baubas & co“ pristatymas
Galerija 101 (Laisvės al. 53)

Susitikimo metu legendinio veikėjo „Baubas“ kūrėjas Ilja Bereznickas pasakos apie animacijos kūrimo subtilybes. Dailininkas papasakos apie tai, kaip gimsta animacinis filmas, jo veikėjai – nuo idėjos iki scenarijaus ir galutinio rezultato.

Ilja Bereznickas (g. 1948 m. sausio 1 d. Vilniuje) – Lietuvos animacinio kino režisierius, dailininkas, scenaristas. 1970 m. baigė architektūrą Kauno politechnikos institute, 1985 m. – režisūrą Aukštuosiuose scenaristų ir režisierių kursuose Maskvoje. Nuo 1985 m. su pertraukomis Lietuvos kino studijos režisierius, dailininkas. Dirbo Izraelio, Norvegijos, JAV kino studijose. Nuo 2002 m. su pertrauka Vilniaus dailės akademijoje dėsto animaciją, kursas įvestas jo iniciatyva Fotografijos ir medijos meno katedroje. 2003-2004 m. dėstė Vizualiojo meno mokykloje Niujorke. Sukūrė knygų iliustracijų, karikatūrų. Nuo 1973 m. dalyvauja karikatūrų parodose Lietuvoje, individualios parodos surengtos Vilniuje 1980 m., 1997 m., 2005 m. ir užsienyje.

Kviečiame visus besidominčius animacija. Renginys nemokamas.

Spalio 4 diena, 11:00 – 17:00 “Kinas bendruomenei: vieta ir tapatybė”
Galerija 101, (Laisvės al. 53-101, Kaunas)

Tarptautinio Kauno kino festivalio programoje šiemet pirmą kartą organizuojamas renginys skirtas aptarti tarpdisciplininiams kino, o ypač kino teatrų, kultūros aspektams. Seminaro Kinas bendruomenei: Vieta ir tapatybė tikslas — pateikti skirtingų kultūros kapitalo sričių specialistų atsakymus į klausimą, ką gali reikšti kino teatras kaip vieta socialinėje erdvėje, mieste, ekonominių mainų požiūriu, architektūros kontekste.
Tokiu daugialypiu seminaro pobūdžiu siekiama pasiūlyti viešą diskusiją: kaip šiuolaikiniame pasaulyje galime kalbėti apie kino kultūrą ir jos sąsajas su mūsų kasdienybe? Vadovėlinių ar kategoriškų atsakymų čia nebus pateikiama. Tačiau tikimės pateikti pavyzdį alternatyviam kino kultūros apmąstymui: išėjus iš kino salės galime galvoti ne tik apie ką tik matytą filmą, tačiau ir apie tai, ką apie mūsų kasdienybę atskleidžia ėjimo į kino teatrą ritualas.

Seminaro temą įkvėpė aktuali Lietuvos situacija: per pastaruosius dešimtmečius sunyko dauguma senųjų šalies kino teatrų. Pats Kauno kino festivalis buvo įsteigtas šalia senojo “Romuvos” kino teatro. Žinoma, šis reiškinys nėra būdingas tik Lietuvai. Kino teatrų kultūra kinta visame pasaulyje. Knygos rašomos apie apleistas kino erdves Los Andžele, menininkai studijuoja uždarytus karinius kino teatrus Berlyno apylinkėse. Tokio tarptautinio susidomėjimo kontekste Kauno kino festivalio organizuojamos diskusijos dalyviai sutiko kalbėti apie tai, kad kino teatras nėra tik beveidis kurčnebylus pastatas.

Diskusijoje dalyvauja prof. Gintautas Mažeikis, filosofas Viktoras Bachmetjevas, architektė/architektūros teoretikė Julija Rėklaitė, Duke of York kino teatro (Didžioji Britanija) vadovas Jon Barrenechea.

Seminaras ir diskusija vyks anglų kalba. Renginys atviras visiems.

2010 m. spalio 6 d. Sharon Pinkenson (“Greater Philadelphia film office” vadovė, JAV) vizitas

Viešnia vizito metu susitiks su Kauno miesto savivaldybės bei kino industrijos atstovais, aptars kino industrijos skatinimo bei plėtros strategijas.

Sharon Pinkenson eina generalinės direktorės pareigas Greater Philadelphia Film Office (filmų biure, atstovaujančiame pietryčių Pensilvanijos valstiją). Į Festivalį Sh. Pinkenson atvyksta vedina tikslo pažinti Lietuvos kino sceną, ieškodama bendrų projektų galimybių.

Sh. Pinkenson karjera – išties įspūdinga. Pradėjusi kaip aprangos dizainerė su drabužių produkcija moterims iškilo visų valstijų lygiu, buvo apdovanota ne vienu dizaino apdovanojimu. Vėliau ji dirbo kostiumų dzizainere, stiliste kino pramonėje.

Per Sh. Pinkenson kadenciją, beistęsiančią nuo 1992 m., Filadelfijos filmų biuras uždirbo tris milijardus JAV dolerių pelno, buvo dirbta su tokiomis Holivudo kino kompanijomis kaip TriStar Pictures, Uinversal, Touchstone, Turner Pictures, Miramax, 20th Century Fox, Disney, Warner Bros, Columbia Pictures, Paramount Pictures, Dreamworks, prisidedant prie juostų „Filadelfija“, „12 beždžionių“, „Šeštasis pojūtis“, „Rokis Balboa“, „Mergina iš Džersio“, „Transformeriai II“, „Numylėtieji kaulai“ bei įtraukiant ištisą žvaigdžių plejadą – Tomu Hanksu, Bruce‘u Willisu, Bradu Pittu, Denzeliu Washingtonu, Liv Tyler, Cameron Diaz, Silvester Stallone, Helen Mirren, Rachel Weisz, Jenifer Aniston.

Spalio 7 diena, 19:00 “Daniel Chanoch vizitas”

Dokumentinio filmo „Pica Aušvice“ herojus Daniel Chanoch, kuris yra kilęs iš Kauno, svečiuosis festivalyje
Susitikimas su jaunąja karta Vytauto Didžiojo universitete
VDU, Politikos mokslų ir diplomatijos fakultetas (Gedimino g. 44, 202 auditorija, Kaunas.)

Svečias ne tik pristatys filmą „Pizza in Auschwitz“ , bet ir papasakos savo gyvenimo istoriją, atsakys į publiką dominančius klausimus. D. Chanoch pabrėžia bendravimo su visuomene, o ypač jaunąja karta, svarbą Holokausto klausimui. Tik tokiu būdu galima išvengti kuriamų ir atsikratyti jau sukurtų mitų bei ugdyti toleranciją visuomenėje apskritai.

Spalio 8 diena, 16:00 “Monumentas nematomam žmogui”

Kino filmo „Nematomas žmogus“ peržiūra kartu su aktoriumi Romualdu Ramanausku
„Sadutės“ restorane (Rotušės a. 4, Kaunas)

Spalio 8 diena, 18:30 H. G. Wellso romano „Nematomas žmogus” ištraukos skaitymas
Kauno Santakos stadione

Ar manote, kad monumentas Nematomam Žmogui turėtų būti nematomas, o gal matomas, tik nepastebimas? Šis performatyvus teksto skaitymo projektas kvestionuoja paminklo Nematomam Žmogui atsiradimo galimybę Nematomo Žmogaus žūties vietoje Kauno Santakos stadione. Būtent šiame stadione vietinių gyventojų buvo nužudytas Nematomo Žmogaus personažas iš to paties pavadinimo 1984 m. „Mosfilm“ kino studijos filmo, kuris buvo filmuotas Kaune, Nidoje, Vilniuje, Zapyškyje ir kitose Lietuvos vietose.
Filmas „Nematomas žmogus“ yra sukurtas pagal to paties pavadinimo H. G. Wellso romaną. Nematomas Žmogus yra genialus mokslininkas, kuriam pavyksta sukurti tai, ko iki tol nebuvo pavykę niekam – nematomybės receptą. Filmo istorija baigiasi tuo, kad įtūžusi minia užmuša Nematomą Žmogų Kauno Santakoje. Filme vaidina žymus lietuvių aktorius Romualdas Ramanauskas.
Tačiau tiek romane, tiek filme nematomumo idėja nėra tokia paviršutiniška. Nematomybė čia yra labiau suvokiama kaip perregimybės, skaidrumo iliuzija. Romane Nematomu Žmogumi save pavertęs mokslininkas šiuo receptu nesidalina su aplinkiniais. Priešingai – jis siekia manipuliuoti aplinkiniais ir užvaldyti baime mažą miestelį, kuriame apsigyvena. Tuo tarpu filme šis mokslininkas yra vaizduojamas kaip idealistas, o jam tapus nematomam, provincialūs miestelio žmonės įsibaugina. Šiaip ar taip, į perregimybės, skaidrumo idėją reikėtų žvelgti prisimenant ir priešingas šiems terminams korupcijos, tamsos koncepcijas, kurios dažnai lydi sociopolitinius, egzistencialistinius ar biopolitikos projektus, siejamus su radikaliomis visuomenės pertvarkomis.
Specialiai Kauno kino festivalio proga bus organizuojama „Nematomo žmogaus“ filmo peržiūra ir susitikimas su jame vaidinusiu aktoriumi Romualdu Ramanausku, vis dėlto svarbiausia šio projekto dalis yra paskutinės H. G. Wellso romano scenos skaitymas Nematomo Žmogaus žūties vietoje. Skaitys R. Ramanauskas, tame filme suvaidinęs personažą, kuris išdavė Nematomą Žmogų ir perregimybės bei skaidrumo principą. Suprantama, kad skaitomas tekstas kaip galimo monumento dalis nėra objektiškas. Kaip performatyvus atsiprašymas jis dalyvauja savo paties kuriamoje socialinėje utopijoje ir kuria kalbinių santykių skaidrumo iliuziją. Šio projekto iniciatorių nuomone, toji perregima socialinė-tekstinė utopija galėtų pretenduoti tapti monumentu Nematomui Žmogui, bet kad tai įvyktų, būtinai turi dalyvauti prie „Nematomo Žmogaus“ žūties prisidėję miesto gyventojai.

2010 m. spalio 9 d. 13.00 – 15.00 „Kino kritiko darbo ypatumai skirtingose politinėse santvarkose“
Restorane „Sadutė“ (Rotušės a. 4)

Viešas prof. Kirilo Razlogovo ir prof. Gintauto Mažeikio pokalbis apie kino kritikos reikšmę, funkcijas bei galimybes skirtingose politinėse santvarkose.

Kirilas Razlogovas (gimė 1946 m. Maskvoje), Valstybiniame Maskvos universitete apsigynė meno istorijos magistro laipsnį. Profesorius, kultūros studijų daktaras Rusijos kultūros tyrimų instituto direktorius, 14 knygų autorius, daugiau nei 600 straipsnių autorius. K. Razlogovas yra garsus kino kritikas, Maskvos kino festivalio programos sudarytojas, televizijos programų apie kiną autorius. Daugelio pasaulio universitetų vizituojantis profesorius.
Gintautas Mažeikis (g. 1964 m. sausio 14 d. Vorkutoje) – Lietuvos filosofas, antropologas, filosofijos profesorius. 1991 m. baigė Sankt Peterburgo valstybinio universiteto Filosofijos fakultetą. 1991–1992 m. dirbo Vilniaus universiteto Filosofijos fakultete. 1992–2008 m. Šiaulių universiteto Humanitarinio fakulteto dėstytojas, 1998–2008 m. Filosofijos katedros vedėjas, nuo 2008 m. Kultūrinės antropologijos centro direktorius ir Vytauto Didžiojo universiteto Socialinės ir politinės teorijos katedros vedėjas; nuo 2005 m. profesorius. Vizituojantis profesorius daugelio pasaulio ir Lietuvos universitetų.
Renginys nemokamas. Kviečiame iš anksto registruotis: adelina@kinofestivalis.lt +370 639 56943

Spalio 10 diena, 14:00 Susitikimas su Žaslių bendruomene
Žaslių geležinkelio stotis

Susitikimo metu svečias pristatys savo filmą, pasakos savo gyvenimo istoriją bei atsakinės į klausimus. D. Chanoch su šiuo miesteliu sieja glaudus ryšys ir sentimentai. Jo apylinkės – senos, Vytauto Didžiojo laikus siekiančios Chanoch giminės lopšys. Kiek simbolinė ir susitikimo vieta, Žaslių geležinkelio stotis, talpinanti savyje ir atvykimo džiaugsmą, ir išvykimo liūdesį bei savotiškai ženklinanti paties D. Chanoch likimą, jo klajones po pragariškas koncentracijos stovyklas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: