Organizatorių archyvo nuotr.

Tarptautinio šokio festivalio AURA’24 atidarymo vakaras spalio 8 d. Nacionaliniame Kauno dramos teatre organizatoriams dar niekuomet nekėlė tiek įtampos. Pasiruošimas atidarymui reikalauja sudėtingo scenos įrengimo ir ir itin preciziško technikų darbo.

Festivalis prasidės įspūdingu reginiu – prancūzų choreografo Rachido Ouramdane spektakliu  „Sfumato“. „Žiūrovai išvys tai, ko scenoje paprastai nebūna arba būna ypatingai retai“, – tikino festivalio meno vadovė Birutė Letukaitė.

Skausmingą ir jautrią „klimato pabėgėlių“ viziją choreografas įkūnijo pasitelkdamas profesionalių  šokėjų būrį ir užliedamas sceną pliaupiančiu lietumi. „Kai gamta pakelia savo bjaurią galvą, atrodo, jog viskas tampa neproporcinga. Tai drama, suteikianti mums visiems bendrą netekties ir praradimo jausmą. Aš galvojau, ką reiškia matyti nykstančius daiktus, išnykstančius žmones, išvykti ir būti atskirtam nuo savo mylimojo ar mylimosios. Aš manau, kad žmogaus gebėjimas susidoroti su žiauriais pokyčiais ir suvokti mūsų pačių trapumą yra nepaprastas. Juk dažnai tampame nuolankūs, susidūrę su dalykais, galingesniais už mus“, – sakė choreografas R. Ouramdane, kalbėdamas apie savo spektaklį.

Beje, spektaklyje išvysime ir mūsų tautietę šokėją Lorą Juodkaitę.

Pirmą kartą Lietuvoje – dvi egzotiškos šalys

Pirmą kartą Lietuvoje festivalis AURA’24 suteiks galimybę pažinti Pietų Korėjos ir Meksikos šiuolaikinis šokį.

Festivalio publikai skirti trys spektakliai, kuriuose išsaugotas korėjietiškų tradicijų grožis, svarstoma pagarbos sau ir kitam svarba bei į “Magiškosios akies” technikos paslaptis panardinantis pasirodymas, verčiantis prarasti laiko nuovoką.

Meksikos šokio vakare žiūrovų lauks taip pat trys pasirodymai. Vakaro atlikėjai publiką pakvies pažvelgti į žmogiškojo monstro prigimtį ir į tipišką meksikiečių vyrų pasaulį, atskleidžiantį trapumą ir jautrumą, besislepiantį už stipraus meksikiečio vyro įvaizdžio, kūrėjai taip pat leisis į savęs paieškas judesio žemėlapiuose.

Meksikos šokio vakaras iš VDU didžiosios scenos persikels į foje, kur žiūrovų lauks meksikietiškas vakarėlis su egzotiškais užkandžiais, gėrimais, muzikos ritmais ir šokiais.

Organizatorių archyvo nuotr.

„Auros“ premjeroje – tarptautinės trupės debiutas

Festivalyje išvysime ir Kauno šokio teatro „Aura“ premjerą – spektaklį „Gyvenimo aprašymai“. Choreografiją naujam darbui kūrė Paulas Hessas (Vokietija), šokėjas ir choreografas, dirbęs su legendine Pina Bausch.

Ši „Auros“ premjera išskirtinai reikšminga. Po tarptautinės šokėjų atrankos, teatro trupėje – nauji veidai. Su šiuo spektakliu festivalyje prisistatys atsinaujinusi tarptautinė „Auros“ trupė, kurią papildė šokėjai iš Meksikos, Japonijos, Švedijos, Italijos ir Kosta Rikos.

„Gyvenimo aprašymai“ – spektaklis, suteiksiantis malonumo žiūrovams, kurie paprastai nesilanko šiuolaikinio šokio spektakliuose, tiek ištikimiems festivalio lankytojams. Publikos laukia šiltas, emocionalus, atpalaiduojantis ir geras emocijas skleidžiantis pasirodymas“, – sakė Birutė Letukaitė.

Vyriškumo temą inspiravęs pasirodymas

Bene nuolatiniai festivalio svečiai – šokėjai ir choreografai iš Izraelio, visuomet susilaukiantys publikos simpatijų. Šiais metais išvysime du Izraelio kūrėjų spektaklius. Pirmasis, inspiravęs festivalyje skirti dėmesio tikro ar tariamo vyriškumo temai – Anat Grigorio spektaklis „Ponas Šaunusis“. Spektaklyje atlikėja kalba apie „vyro žvilgsnio politiką“.

„Ponas Šaunusis“ yra fenomenalus, talentu apdovanotos šokėjos Anat Grigorio monospektaklis, kuris klausia, kiek toli galime nueiti atsižadėdami savęs, koks yra savęs pritaikymo prie kitų laipsnis ir kiek savo pačių gerovės vardan mes laikomės žaidimo taisyklių. Ar tik išsižadėję savęs turėsime galimybę pasijusti mylimais?

Šis spektaklis – nuolatinis ne tik Izraelio, bet ir festivalių Europoje, Azijoje ir Amerikos žemyne svečias.

Intriguojantis „Dviejų kambarių butas“

Antrasis Izraelio atstovų pasirodymas – Niv Sheinfeld ir Oren Laor spektaklis „Dviejų kambarių butas“, 2013 m. Izraelio šokio kritikų draugijos išrinktas geriausiu metų pasirodymu. Šis kūrėjų Niv Sheinfeld ir Oren Laor darbas yra nauja originalaus pastatymo, kurį prieš 27 metus sukūrė ir atliko taip pat Izraelio šokėjai Liat Dror ir Nir Ben Gal, versija.

Organizatorių archyvo nuotr.

„Vien faktas, kad mes esame du vyrai ant scenos, o jie (Liat Dror ir Nir Ben Gal) – vyras ir moteris, jau yra didžiulis skirtumas. Tokie elementai kaip energija, balansas ar švelnumas šaukte šaukėsi kitokios ekspresijos būdų ir elgesio, kai kalbama apie du vyrus su aukštu testosterono lygiu. Originalus kūrinys atspindėjo nuolatines lyčių kovas, tuo tarpu mes pažiūrėjome į dviejų tos pačios lyties žmonių santykius“, – sakė spektaklio atlikėjas Niv Sheinfeld.

Spektaklis „Dviejų kambarių butas“ premjera 1987 m. Tel–Avive tapo savotišku lūžio tašku bei proveržiu tuometinėje Izraelio šokio scenoje ir sulaukė įspūdingo tarptautinio pripažinimo. Ne mažesnė sėkmė lydi ir naują spektaklio versiją. Izraelio šokėjai Niv Sheinfeld ir Oren Laor su šiuo spektakliu be perstojo keliauja po Europos, Azijos, Šiaurės ir Pietų Amerikos scenas. Spektaklis jau parodytas per  70 kartų.

Festivalis – plačiam publikos ratui

Lenkijos atstovai iš „Zavirowania“ teatro pristatys spektaklį „50 Ievos veidų“, kuriame trys stiprios, nepriklausomos moterys kuria skirtingus santykius su vyrais. Italų trupės spektaklyje „Šokis šokis šokis“ į judesį bus bandoma pažvelgti trimis aspektais: į šventąjį šokio pradą, iš gundymo perspektyvos ir tiesiog kaip į būdą smagiai praleisti laiką. Švedų kompanijos spektaklis „Transmisija“ turėtų pelnyti tų žiūrovų dėmesį, kuriems įdomūs šokio ir technologijų eksperimentai.

Organizatorių archyvo nuotr.

Publikos simpatijų turėtų užsitarnauti ir belgų spektaklis „Luciola“, nominuotas Belgijos kritikų prizui už geriausią 2013 m. pasirodymą. Spektaklyje išvysime „Auroje“ šokusią lietuvę Vilmą Pitrinaitę. Spektaklis pakvies pasinerti į žmogaus pasąmonės saugyklas, kurios pilnos įvaizdžių. „Modernus žmogus po nudailinta išvaizda slepia baisius dalykus. Mes praradome savo nagus ir snapus, bet esame dar žvėriškesni, nei anksčiau“, – teigia spektaklio choreografė Karine Ponties.

Per penkias festivalio dienas žiūrovai išvys 14 pasirodymų. „Šių metų festivalio AURA’ 24 programoje dauguma spektaklių kalba apie labai jautrius, bendražmogiškus dalykus, tarpusavio santykius. Juose nėra aštrių briaunų ar šokiruojančių dalykų, galinčių iššaukti negatyvias emocijas, Labai tikimės, kad šio festivalio pasirodymai bus priimtini dar didesniam publikos ratui“, – sakė B.

Bilietus platina tiketa.lt 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: