© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį patenkino prokuratūros prašymą ir trims mėnesiams pratęsė kardomojo suėmimo terminą įtariamajam Sausio 13-osios byloje Rusijos piliečiui Jurijui Meliui.

“Teismas, išnagrinėjęs pateiktą ikiteisminio tyrimo medžiagą, proceso dalyvių paaiškinimus, nusprendė, kad suėmimo pagrindai ir sąlygos nėra išnykusios, todėl terminas pratęstinas”, – paskelbė teisėja Jolanta Čepukėnienė.

Teismo nutartyje rašoma, kad ikiteisminio tyrimo medžiagoje yra faktinių duomenų, jog įtariamasis galėjo padaryti jam inkriminuojamas nusikalstamas veikas, tačiau šiuo metu teismas nevertina duomenų ir nesprendžia jo kaltės – teismas sprendė, ar yra pagrindas toliau taikyti griežčiausią kardomąją priemonę, ar kardomasis suėmimas yra proporcinga priemonė Rusijos piliečio galimai padarytoms veikoms.

Pasak teismo, J.Meliui yra pateikti įtarimai dėl sunkių ir labai sunkių nusikalstamų veikų, už kuriuos numatyta ilgalaikė bausmė, su Lietuva jis nėra saistomas tvirtais socialiniais ryšiais, yra užsienio pilietis, Lietuvoje neturi pragyvenimo šaltinio ir nuolatinės gyvenamosios vietos.

Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime laikomas J.Melis nutarties paskelbime nedalyvavo. Teismas paskelbė, kad suimtasis mano, jog kalinimas kenkia jo sveikatai, lankydamsis Lietuvoje jis nežinojo apie jam pateiktus įtarimus. Tuo metu specialistai mano, kad laikydamasis dietos ir gerdamas skirtus medikamentus Rusijos pilietis gali būti laikomas kardomojo kalinimo sąlygomis, o prireikus gali būti gydomas kalėjimo ligoninėje.

J.Melis, lydimas konvojaus pareigūnų, ryte dalyvavo teismo posėdyje, jo interesams atstovavo du advokatai. Pastarieji mano, kad jų klientui gali būti skirta ir švelnesnė kardomoji priemonė. Rusijos piliečiui anksčiau skirtas suėmimas baigiasi šią savaitę – rugsėjo 12 dieną.

Vilniaus apygardos teismo nutartis nėra galutinė – ji gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui.

J.Melis kelis kartus nesėkmingai bandė išeiti į laisvę, teismai atmetė skundus dėl kardomojo suėmimo panaikinimo.

Rusijos pilietis Lietuvoje buvo sulaikytas kovo mėnesį. Nuo to laiko jis yra suimtas, motyvuojant, jog išleidus į laisvę gali bėgti, slėptis nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų.

Vilniuje per 1991 metų žiemos įvykius tarnavęs sovietų karininkas J.Melis buvo sulaikytas kovo 12-osios vakarą Panemunės pasienio kontrolės punkte su Rusijos Karaliaučiaus kraštu.

J.Melis kaltinamas dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų, jam gresia įkalinimas iki gyvos galvos. Prokurorų duomenimis, Rusijos pilietis buvo viename iš tankų sovietams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą.

Ikiteisminiame tyrime įtariamaisiais pripažinti 79 Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos piliečiai, jų atžvilgiu yra išduoti Europos arešto orderiai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: