apple.com archyvo nuotr.

Didžiausia tik ką „Apple“ pademonstruota naujovė nebuvo nei produktas, nei produktų linija. Matas Honanas naujienų portale wired.com teigia, jog tai buvo metodas, kuriuo tūkstančiai „Apple“ ir kitų kūrėjų, gamintojų ir paslaugų tiekėjų produktai galės tarpusavyje sąveikauti. Šis būdas veiks tarsi visą laiką aplink mus esantis milžiniškas kompiuteris, kurio vartotojo sąsaja yra mūsų pasaulis.

„Šis produktas nėra tik funkcijų rinkinys“, pristatydamas savo įmonės naujausią „IPhone“ teigė „Apple“ vadovas Timas Kukas (Tim Cook), „jo esmė yra tai, kaip viskas tarpusavyje veikia“. Nesuklystume sakydami, jog šie žodžiai tinka visai „Apple“ linijai ir patirčiai.

Antradienio pranešimai atskleidė „Apple“ ambicijas visus tavo gyvenime esančius prietaisus priversti bendradarbiauti. Kompiuteris ant kiekvieno rašomojo stalo? Vieni juokai. Su naujaisiais „Iphone“, „Apple Watch“, „Apple Pay“, „HomeKit“, „HealthKit“, „iBeacon“ ir netgi „CarPlay“ yra kuriamas pasaulis, kuriame visuose jūsų bendravimuose, pasivaikščiojimuose ir miege bus po kompiuterį.

Kompiuteris tavo kišenėje. Kompiuteris ant tavo kūno. Kompiuteris, apmokantis visas tavo sąskaitas. Kompiuteris, atidarantis tavo viešbučio kambario duris. Kompiuteris, sekantis tavo judėjimą parduotuvėje. Kompiuteris, stebintis tave miegantį. Kompiuteris, valdantis kitus, tavo namuose esančius prietaisus. Kompiuteris, parodantis kur pasistatei automobilį. Kompiuteris, matuojantis tavo pulsą, skaičiuojantis, kiek užlipai laiptų, kaip aukštai įkopei ir kiek kalorijų sudeginai, tuo pačiu visą šia informaciją pateikdamas tavo draugams. Kompiuteris tavo automobilyje. Visur tas pats vienas, danguje esantis kompiuteris, kuris susijungia tavo kišenėje, ant riešo, automobilyje, biure ir namuose esančiais kompiuteriais.

Štai naujoji „Apple“ ekosistema. „Apple“ mūsų pasaulį pavertė vienu, viską aprėpiančiu kompiuteriu.

Įsivaizduok paprastą rytą po šešių mėnesių. Atsikeli nušvitus tavo „Hue Lights“, dėka nustatymo „HomeKit“ sistemoje, kuri kartu ir įjungia termostatą „Honeywell“. Užsimanai greitai papusryčiauti ir eiti pabėgioti. Rankinis laikrodis „Apple Watch“ seka tavo nubėgtą kelią ir laiką, patikrina pulsą ir suskaičiuoja kalorijas. Jis tiksliai žino, kur bėgai, į kiek kalvų įkopei, palygina šią informaciją su tavo suasmenintais sportiniais tikslais.

Grįžęs namo, paleidi iš „Itunes“ parsisiųstas rytines žinias, kurios groja per tavo namuose įtaisytą „Sonos“ įrangą. Kol vaikštai iš kambario į kambarį, kartu su žinių garsu tave seka „iBeacons“. Staiga paskambina viršininkas. Tu atsakai į skambutį, nukreiptą nuo namie esančio „Wi-Fi“ tinklo. Kol prieini iki automobilio, jis nepastebimai pasikeičia į „LTE“. Pasuki raktelį ir skambutis dabar jau yra automobilio kolonėlėse.  Baigi pokalbį ir toliau yra tęsiama žinių transliacija. Kai išvažiuoji iš aikštelės, automatiškai išjungiamos namie paliktos įjungtos šviesos ir šildymas.

Keliaudamas į darbą, pajunti skausmą blauzdose, kurį sukėlė  bėgimas. Programos „Siri“ paklausi, kur yra artimiausia vaistinė, esi nukreipiamas į netoli esančią „Walgreens“ parduotuvę, kur nusiperki advilio. Prie prekystalio esančio terminalo pridedi laikrodį ir „Apple Pay“ nurašo sumą nuo tavo banko sąskaitos. Kažką prisimeni. Pakeli riešą ir laikrodis iškart atgyja. Paklausi „Siri“, ar netoli biuro yra neblogų tailandietiško maisto restoranų. Ji jų randa! „Apple Watch“ esančiame „Open Table“ rezervuoji staliuką (su ta pačia programa paskui galėsi ir užmokėti už vakarienę).

Nuvykęs į biurą, pažymi, kur pasistatei automobilį. Iš jo išlipi ir giliai įkvepi. Kai pažvelgi į darbotvarkę, tavo širdies ritmas šiek tiek padidėja. Tavo laikrodis tai pastebi ir išsiunčia informaciją į „HealthKit“. Labas rytas, dabar yra 8 valandos.

Nuostabiausia yra tai, kad visos šios milžiniškos dėlionės dalys yra beveik čia. Turi „iPhone“? Tu jau sistemos dalis. Visą aprėpianti kompiuterija įvyko, kai miegojome. Mūsų pasaulis buvo pripildytas jutiklių, kurie bus su mumis, kad ir kur eitume. Dabar mūsų kūnuose ir namuose esantys jutikliai gali tarpusavyje bendrauti naujausiais būdais, kas jiems leidžia iki šiol neįsivaizduotinas galimybes.

Štai ką Timas Kukas turi omenyje kalbėdamas apie visko bendradarbiavimą. Tai yra koncertas sudarytas iš krūvos prietaisų. Apple ekosistema yra panaši į pelkę, kuo daugiau bandysime su ja sąveikauti, tuo labiau ji mus įtrauks.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: