© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Arbatpinigiai beveik visame pasaulyje laikomi kaip gero tono ženklas, skirtas padėkoti už malonų aptarnavimą kavinėje, viešbutyje. Įvairiose pasaulio šalyse arbatpinigių palikimo tradicijos yra skirtingos – vienose jie įtraukiami į sąskaitą, kitose klientui pačiam tenka nuspręsti, kokią pinigų sumą skirti aptarnavusiam asmeniui.

Nors yra įprasta pinigais padėkoti padavėjams, reikėtų nepamiršti, jog ir kiti jus aptarnaujantys asmenys tikisi gauti piniginę padėką – ypač taksi vairuotojai ir viešbučių darbuotojai. Nepagailėkite vieno kito lito (ar kitos valiutos pinigo) išreikšti dėkingumą, ypač jei aptarnavimu esate tikrai patenkinti.

Arbatpinigių atsiradimo istorija

Arbatpinigių kilmė istorikams iki šiol neišsprendžiamas klausimas. Yra teigiančių, jog arbatpinigių istorija siekia Senovės Romą, kuomet turtingi romėnai duodavo šiek tiek pinigų maudyklėse, cirke ar kitose lankytinose vietose. Kiti istorikai teigia, kad arbatpinigių atsiradimas turėtų būti siejamas su siekiu „nusipirkti“ apsaugą Viduramžiais, kuomet didikai keliaudami iš vieno miesto į kitą nenorėjo būti užpulti elgetų. Tačiau bendrai sutariama, jog arbatpinigių davimo prasmė, panaši į dabartinę, atkeliavo iš 17a. – 18 a. Anglijos. Tuomet, kavinėse ir baruose, smuklėse (angl.pub) buvo padėti variniai indai, į kuriuos lankytojai įmesdavo monetas, siekdami geresnio ir greitesnio aptarnavimo. Pamažu tradicija šiek tiek keitėsi ir arbatpinigiai buvo duodami jau prieš išeinant iš kavinės ar restorano, taip įvertinant darbuotojo aptarnavimą.

Kodėl paliekami arbatpinigiai?

Arbatpinigių palikimo ar davimo klausimas anksčiau lengvai suprantamas. Senovės Romos bei viduramžių laikotarpiu arbatpinigius duodavo turtingieji – jiems palikti kelias monetas tikrai nebūdavo gaila. Tačiau vėliau, kuomet arbatpinigiai tapo nerašyta tradicija, aptarnaujantis personalas papildomų pinigų tikėjosi visuomet. Yra įvairių istorijų, jog restoranų darbuotojai išprašydavo lauk klientus, kurie nepaliko arbatpinigių. Kiek tuo reikėtų tikėti – sunku pasakyti, tačiau dalis istorijų turi būti tikros, nes 20 amžiuje, ypač Amerikoje, buvo kilę judėjimai, siekiantys įstatymiškai uždrausti arbatpinigių davimą. Galbūt judėjimus pradėjo išvaryti lauk klientai? Dabartiniame pasaulyje, arbatpinigiai yra laikomi gero tono bei etiketo išmanymo ženklu. Juos stengiasi palikti visi – nesvarbu ar turtingi, ar ne. Iš dalies tai yra ir tam tikras spaudimas žmogui – ypač jei kavinėje ar restorane laiką leidžia didesnė kompanija žmonių.

Arbatpinigių tradicijos skirtingose šalyse

Lietuvoje nerašyta taisyklė yra palikti apie 10 procentų nuo bendros sąskaitos. Žinoma, jei klientams aptarnavimas itin patinka, arbatpinigių paliekama ir daugiau. Kitose šalyse tradicijos yra labai skirtingos. Jei planuojate keliauti į kitą šalį, būtinai pasidomėkite arbatpinigių tradicijomis: vienose šalyse galite patys nemaloniai pasijausti, supratę, jog palikote per mažą sumą, kitose – itin įžeistumėte padavėją.

Europos šalyse dažniausiai yra paliekama apie 10 procentų, jei aptarnavimas buvo puikus iki 15 procentų, tačiau kai kuriose šalyse (pavyzdžiui, Prancūzijoje, Čekijoje, Vokietijoje, Graikijoje, Islandijoje ar Anglijoje) arbatpinigiai dažniausiai jau būna įtraukiami į sąskaitą. Kita vertus, jei paliksite papildomai – parodysite, jog aptarnavimu jūs tikrai esate patenkintas, ypač tai reikėtų daryti Prancūzijoje – papildomus arbatpinigius čia palikti įprasta. Skandinavijos šalyse arbatpinigių davimas nėra „nerašyta taisyklė“, žinoma, jei papildomai paliksite šiek tiek pinigų, aptarnaujantis personalas tikrai apsidžiaugs.

JAV arbatpinigių palikimas yra labai svarbus. Padavėjų valandinis atlyginimas šioje šalyje dažniausiai yra nedidelis, tad arbatpinigiai yra svarbus pajamų šaltinis. Jei lankotės Amerikoje, geriausia palikti ne mažiau kaip 15 procentų nuo bendros sumos. Jei sulaukėte itin gero aptarnavimo padavėjas tikrai tikėsis bent 20 ar netgi 25 procentų (ypač didmiesčiuose). Nenustebkite, jei pamiršęs palikti pinigų, sulauksite klausimo, kuom jums nepatiko aptarnavimas. Kanadoje, panašiai kaip ir JAV, tikimasi apytiksliai 15 procentų arbatpinigių. Tačiau būtinai pasitikrinkite sąskaitą, nes didesnėms kompanijoms arbatpinigiai neretai jau būna įtraukti. Kitose Amerikos žemynų šalyse iš jūsų bus tikimasi bent 10 procentų arbatpinigių.

Rytų šalys itin skiriasi nuo Amerikos ir Europos: Japonijoje arbatpinigių tradicijos nėra, padavėjai netgi gali įsižeisti, jog paliekate jiems papildomai pinigų. Tad šioje šalyje šios Vakarų pasaulyje įprastos tradicijos geriau būtų atsisakyti. Kinijoje arbatpinigius galite duoti tik vakarietiškuose viešbučiuose ir restoranuose, kitur arbatpinigiai yra draudžiami įstatymu.

Arbatpinigiai yra puikus būdas padėkoti už malonų aptarnavimą, daugeliu atveju tai reikš daugiau nei nuoširdus „Ačiū“. Svarbiausia prieš keliaujant į kitą šalį nepamiršti, jog visos kultūros skirtingos, ir prieš vykstant svarbu pasidomėti, kokias tradicijas jos turi. Nors internete rasite įvairios informacijos, tačiau, žinoma, geriausia pasiteirauti vietinių gyventojų – arbatpinigių palikimo tradicijos gali šiek tiek skirtis netgi ir miestuose.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: