Televizijos serialo "Dracula" kadras

„Drakula“ – bendras amerikiečių ir britų TV serialas, pateikiantis naują klasikinės 1897 –ųjų Bram’o Stoker’io novelės interpretaciją. Nors per daugiau kaip šimtą metų Drakula ir vampyrai buvo apipinti įvairias mitais, apie juos sukurta begalės filmų ir TV šou, tačiau serialo kūrėjas Cole’as Haddon’as pateikia šaunią ir savitą Drakulos interpretaciją. Serialas televizorių ekranus pasiekė praėjusių metų spalį, kaip tik prieš Helovino šventę.

Serialo veiksmas vyksta Viktorijos laikų Londone (pačioje XIX a. pabaigoje), kuomet Drakula apsimesdamas amerikiečių pramoninku Aleksandru Greisonu atvyksta į Londoną. Visuomenei Aleksandras prisistato kaip žmogus, siekiantis į Viktorijos laikų visuomenę įnešti bevielės elektros idėją, išlaisvinančią nuo priklausomybės naftos produktams. Tačiau Drakula grįžta ne tik naujų mokslo idėjų populiarinti, pagrindinis jo ir sąjungininkų tikslas yra sunaikinti kelis šimtus metų egzistuojančią slaptą grupę – Drakono ordiną, kuris negailestingai nužudė Drakulos mylimąją. Keršto plano vykdymui pamažu ima trukdyti stiprėjantys jausmai Minai, mylimosios Ilonos antrininkei.

Televizijos serialo “Dracula” kadras

Pagrindiniai serialo veikėjai

Stiprūs ir besikeičiantys, augantys veikėjai yra viena iš stipriųjų serialo pusių. Aleksandras, prakeiktas būti kraujo siekiančiu padaru, iš impulsyvaus ir greito keršto siekiančio monstro tampa išmintinga, ekonomiką išmanančia būtybe, kuri keršto prieš Ordiną siekia ne žudydama visus iš eilės, o siekdama sugriauti pagrindinį Ordino pajamų šaltinį – naftos pramonę. Be šios istorijos linijos, atsiranda antroji – vampyras įsimylintis žmogų. Nors tai visiškai ne originali siužeto linija, tačiau jos pateikimas malonus akiai – Aleksandras nepasiduoda savo norui, nesiekia iškovoti Minos širdies, tačiau ir negali nuo jos nusisukti, nes „jei nuo jos nusisuksiu, tai bus mano galas“ – taip jis pats sakė savo tarnui. Ši meilės istorija žavi tuo, kad būdamas su Mina Aleksandras trumpam pamiršta savo negailestingą prigimtį ir joje mato atgimstančią savo žuvusią mylimąją. Tačiau tuo pačiu jis suvokia, kad Mina nėra Ilonos reinkarnacija, o tai jį ir liūdina ir džiugina.

Džonatanas Harkeris, Minos sužadėtinis, serialo eigoje iš paprasto neturtingo ir, rodos, nepavojingo žurnalisto virsta pavydo vedamu vyru, kuris, elgdamasis lyg pametęs galvą, galiausiai ima tolti nuo savo mylimosios. Mina – pažangi ir daug žadanti medicinos studentė, kuris vos nulaiko skalpelį rankose tampa žavinga moterimi, savo užsidegimu tyrinėti vos netampa auka savo mokytojui, o dėl svarbos Aleksandrui serialo eigoje susiduria ir su daugiau pavojų.

Televizijos serialo “Dracula” kadras

Seriale išvysime ir daugiau svarbių veikėjų – Van Helsingą, keršto trokštantį medicinos daktarą, kuris seriale tampa svarbiu Drakulos sąjungininku, vampyrų žudikę Džeinę, kuri naktimis žudo vampyrus, o dienos metu yra gerbiama miesto ledi. Svarbius Ordino narius, kurių istorijos mums yra atskleidžiamos tik tiek, kiek reikalinga serialo vyksmui.

Tai kad serialo kūrėjai neapkrauna žiūrovų begale veikėjų ir jų istorijomis yra sveikintinas sprendimas: pavyzdžiui, seriale Aleksandro gyvenimo istorijoje praleidžiama dalis laiko nuo jo prikėlimo iki atvykimo į Londoną, tačiau žiūrovui svarbu pamatyti, kas lemia vieną ar kitą sprendimą, o ne sužinoti visiškai visą to veikėjo gyvenimo istoriją.

Gėrio ir blogio temos eskalavimas

Jeigu nepradėjote žiūrėti serialo, tik perskaitėte trumpą jo aprašymą, išankstinė nuomonė tikriausiai tokia, kad Drakula bus vaizduojamas, kaip blogio kupina būtybė su galbūt keliomis prošvaistėmis, jog kažkada jis buvo žmogus. Serialo realybė yra kitokia – autoriai kvestionuoja žiūrovų vertinimą, kurie veikėjai yra geresni ar blogesni už kitus, o ne tiesiog gėrį ir blogį kaip absoliučias tiesas. Iš tiesų, sunku vertinti, kas yra blogiau – būtybė, kurios instinktas yra gerti kraują, tačiau gerbianti žmogaus gyvybę ir besistengianti numalšinti savo troškulį, ar organizacija, kuri yra prisiekusi šviesos gynėja, tačiau bet kokiomis sąlygomis siekianti išlikti valdžioje. “Tavyje matau tik tamsą. Aš bent jau siekiu šviesos, nors ji ir degina.” – Aleksandro žodžiai vienam iš jo priešininkų. Įdomus kūrėjų sprendimas leisti žiūrovui spręsti, kas yra blogis ir kas gėris, tačiau tikrai sėkmingas.

Televizijos serialo “Dracula” kadras

Kritika

Daugiausiai serialas sulaukė kritikos dėl nutolimo nuo originalios B. Stoker’io istorijos. Iš tiesų, Drakulos gerbėjams teks nusivilti: šis žinomiausias vampyras vaizduojamas greičiau kaip daug labiau pavykusi „Twillight“ vampyro interpretacija – gražus, seksualus, uždaras, pavojingas, tačiau gilesnis, išmintingesnis ir netviskantis saulės šviesoje. Taip pat, nors seriale išlaikomi originalūs vardai – Mina, jos draugė Liusi, sužadėtinis Džonatanas Harkeris , Van Helsingas, Drakula – jų tarpusavio santykiai ir veiksmai seriale skiriasi nuo originalios versijos.

Internete daugelis žiūrovų serialą vertina kaip vieną tamsiausių serialų. Nors logiška, kad serialas apie vampyrus turi būti niūrus – juk jie nakties padarai, tačiau labiau kritikuojamas kameros darbas ir režisūriniai sprendimai: dalis scenų tokios tamsios, jog tenka žymiai įdėmiau stebėti, kad suprastum, kas vyksta, tai, deja, nėra labai malonu. Iš tiesų, yra filmų, kurie šią problemą išsprendžia labai lengvai – galbūt tamsios ir neryškios scenos buvo kūrėjų mintis?

Seriale pasigendama ir sentimentalaus momento (angl. save the cat moment), kuomet serialo blogietis (šiuo atveju Drakula) padaro kažką gero, ir tolimesnius jo veiksmus žiūrovai praleidžia pro pirštus. Akimirka, veiksmas, kuris leidžia žiūrovui pajausti simpatiją, nors ir suprantama, kad šis veikėjas bus labiau blogio pusėje. Nors Drakula seriale stengiasi balansuoti tarp gėrio ir blogio, žiūrovas taip pat svyruoja, ar jį mėgti ar ne. Kūrėjų tikslas yra paveikti žiūrovą taip, jog jis kvestionuodamas gėrio ir blogio sąvokas, visgi jaustų tam tikras simpatijas Drakulai, tačiau buvo praleista puiki proga, tai išspręsti jau serialo pradžioje.

Verdiktas 8/10

Jeigu esate prisiekęs Drakulos istorijos gerbėjas šio serialo nerekomenduoju. Galite likti nusivylęs, nes buvo atitolta nuo originalios istorijos. Taip pat serialo turėtų privengti tie, kurie tikisi daug veiksmo, šokinėjimo nuo stogo ant stogo ar nesibaigiančių kraujo upelių. Tačiau tiems, kas nejaučia gilių sentimentų Bram’o Stoker’io novelei ir jos ekranizacijomos, o mėgsta kostiumines dramas, subtiliai pateikiamas istorijas ir politines intrigas – serialas turėtų patikti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: