Televizijos serialo "Jerico" kadras

Vieną dieną atsikeliate, pasižiūrite pro langą ir pamatote grybo formos debesį kažkur netoliese – tokį, koks susidaro po branduolinio sprogimo. Netrukus prarandate bet kokias galimybes paskambinti ar naudotis kompiuteriu, sustoja radijo ir televizijos transliacijos, galiausiai nebeturite ir elektros. Kaip išgyventume? Nuo ko pradėtumėte?

„Džerikas“ (angl. „Jericho“) – 2006 metais amerikiečių sukurtas mokslinės fantastikos – dramos serialas. Jo veiksmas vyksta nedideliame (apie 5000 gyventojų) turinčiame išgalvotame miestelyje Džerike, Kanzaso valstijoje. Serialo pradžioje žiūrovams parodoma, jog kažkur Denverio mieste įvyko atominis sprogimas, kuris, kaip vėliau paaiškėja, nėra vienintelis. „Džerike“ galime išskirti 2 pagrindines siužeto linijas – nedidelio miestelio gyventojų kovą siekiant išgyventi itin sudėtingomis sąlygomis bei pagrindinių veikėjų Jake’o ir Robert’o siekį išsiaiškinti, kas atsakingas už branduolines atakas Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Serialas buvo atšauktas po pirmojo sezono, kuomet nepateisino televizijos lūkesčių reitingų – vidutiniškai 9 milijonai žiūrovų, stebinčių kiekvieną serialo seriją CBS televizijai buvo per mažai. Tačiau intriguojanti sezono pabaiga ir būrys gerbėjų nenuleido rankų: daugiau kaip 20 tonų žemės riešutų (originali idėja gerbėjams kilo po vienos serialo scenos ) buvo nusiųsta į CBS būstinę Niujorke, siekiant sulaukti istorijos pabaigos. Televizijos atstovams neliko nieko daugiau, kaip atnaujinti serialo kūrimą. Antrasis sezonas susidėjo tik iš 7 serijų ir vienos alternatyvios pabaigos. Originali serija galutinai atsakė į visus klausimus, o alternatyvi – paliko viltį sulaukti tęsinio.

Stipriosios serialo pusės

Nors idėja apie postapokaliptinį pasaulį nėra originali, ir dažnai naudojama filmams, „Džerikas“ išsiskiria įdomia ir savita šios temos interpretacija. Pats serialas nėra apie branduolinį karą ar atakas, ši idėja atrodo „plaukioja kažkur šalia“, tačiau į ją nėra susikoncentruojama. Esminis serialo tikslas – leisti žiūrovui pasijausti miestelio dalimi, jo gyventoju, sudėtingomis sąlygomis, kuomet kamuoja nežinia, kas nutiko šalyje. Nors serialo kūrėjai drąsiai galėjo susikoncentruoti tik į pagrindinius veikėjus Jake’ą Green’ą ir Robert’ą Hawkins’ą, jie nusprendė daug dėmesio skirti ir miesteliui, kaip visumai.

Televizijos serialo “Jerico” kadras

Svarbu paminėti ir itin gerai išlaikomą intrigą apie pagrindinių personažų praeitį – jau pirmose serijose mums suteikiama užuomina, kad Jake’as Green’as turėjo tamsią praeitį, o Robert’as Hawkins’as žino įtartinai daug apie branduolines atakas. Intriga apie praeities šešėlius išlaikoma iki vidurio sezono, kuomet atskleidžiama daug detalių iš veikėjų praeities. Kita vertus,  tai tarsi ir serialo lūžis, kuomet antroji siužeto linija, tiesos paieškos, pamažu pradeda ryškėti.

Antrasis sezonas yra puikus pavyzdys, kaip turint ne daug laiko galima garbingai užbaigti serialą. Jeigu pirmąjį sezoną buvo galima apkaltinti lėtoku veiksmu, tai antrajame viskas vyksta be proto greitai. Kūrėjai teturėjo 7 serijas per kurias turėjo išspręsti visus neatsakytus klausimus iškeltus pirmajame sezone. Nors liūdna, kad jiems tai teko daryti, galima pasidžiaugti, kad tai pavyko.

Kritika

Daugiausiai serialas sulaukė kritikos dėl kūrėjų siekio išplėsti istoriją įtraukiant labai daug antraeilių veikėjų, tačiau juos kuriam laikui pamirštant. Kuomet serija trunka tik apytiksliai 40 minučių, labai sudėtinga parodyti, ką veikia visi veikėjai tuo metu. Kodėl įtraukti daug šalutinių veikėjų nėra gerai? Pirmiausia, keleto serijų siužeto linijos orientuotos ne į pagrindinius veikėjus, tad žiūrovai yra atitraukiami nuo svarbiausių ir įdomiausių įvykių. Antra, kuomet grįžtama prie serialo herojų, pamirštami mažiau svarbūs personažai. Ne vienas žiūrovas nuosekliai sekęs „Džeriko“ serijas susimąstydavo: „o kur pradingo jis?“, „o kas nutiko jai?“.  Iš dalies tokį didelį kiekį gana svarbių veikėjų būtų galima pateisinti nebent tuo, kad kūrėjai tikėjosi, jog serialas gyvuos 3 ar daugiau sezonų – tuomet šalutinės istorijos būtų itin reikalingos.

Televizijos serialo “Jerico” kadras

Daliai žiūrovų neįtikima pasirodė ir tai, kaip kūrėjai koncentravosi į miestelio gyventojus, jų poreikius, siekį išgyventi ir meilės dramas, kuomet tvyro nežinia, ar pasaulis, toks koks jis buvo iš viso egzistuoja. Nors tokios mintys, kad pasaulis pasikeitė, chaosas ir valdžios pasikeitimas seriale buvo minimas, daliai žiūrovų to buvo per mažai.

Nesibaigiančios kulkos (išskyrus vieną sceną, kuomet kulkos specialiai buvo skaičiuojamos), itin gausios maisto atsargos, super – herojai, išmanantys viską, pradedant ventiliatorių, radijo stotelių taisymu ir baigiant gyvybės gelbėjimu atliekant tracheotomiją – daugeliui žiūrovų šios klišinės „klaidos“ kliūna daugelyje filmų ir serialų, tad ne išimtis ir šis.

Verdiktas 7/10

Serialas patiks postapokaliptinio žanro mėgėjams, kuriems netrukdo antraeilės meilės istorijos. „Džerikas“ vienas iš serialų, kuris sugeba įpinti itin daug veikėjų ir nepalikti jų visiškai nuošalyje, tad jei mėgstate stebėti kaip vystomi charakteriai, jiems suteikiamos naujos savybės, nusivilti neteks ir jums. Taip pat serialas tikrai sąmokslo teorijų mylėtojams – deja, neatskleisiu plačiau, bet drąsiai galiu pasakyti, kad pažiūrėti verta.

Jeigu serialas visgi labai sudomins, istorijos plėtojimas į televizijos ekranus negrįžo, tačiau yra išleistas komiksų pavidalu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: