Vilija Matačiūnaitė / Youtube.com nuotr.

Vakar, vėlyvą ketvirtadienio vakarą, vykęs antrasis „Eurovizijos“ pusfinalis Lietuvai buvo nesėkmingas – nors ir pasirodžiusi visai neblogai Vilija Matačiūnaitė su daina „Attention“ nepateko į geriausiųjų dešimtuką. Tai reiškia, kad ji nedalyvaus finale, kitos šalys kurioms nepasisekė – Airija, Izraelis, Gruzija, Makedonija. Žiūrovų ir komisijos sprendimu Šveicarija, Slovėnija, Lenkija, Rumunija, Norvegija, Graikija, Malta, Baltarusija, Suomija ir Austrija pateko į finalą.

Antrasis pusfinalis, taip pat vykęs moderniojoje „B&Hallerne” arenoje, skyrėsi nuo pirmojo. Pastarajame dominavo baladės, lyrinės dainos, o vakarykščiame renginyje buvo daugiau įvairovės. Balsuoti už patinkančią dainą galėjo valstybės, dalyvaujančios II-ąjame pusfinalyje, tarp jų ir Lietuva. Kaip įprasta-savo šaliai taškų skirti negalima.

Pirmoji pasirodžiusi šalis-Malta, delegavusi folk grupę „Firelight“, kurie atliko  „country“ dainą „Comming Home“ apie gyvenimo džiaugsmą ir namų ilgesį. Grupės lyderis Richard Micallef „Euroviziją“ bandė patekti 7 kartus, 2014-ieji buvo laimingi.

Izraeliui atstovavo Mei Finehold su daina „Same Heart“. Daininikė, nuo jaunystės koncertavusi naktiniuose klubuose ir baruose, scenoje pasirodė kartu su dvejomis šokėjomis. Įspūdingi efektai ir puikus vokalas leido nekreipti dėmesio į standartinę ,,eurovizinę“ dainą, kuri buvo atlikta profesonaliai.

Norvegas Carl Espen atliko jausmingą baladę „Silent Storm“ apie gyvenimo prasmės paieškas. Pusę metų tarnavęs armijoje, gaminęs langų rėmus, vyras pripažįsta, kad muzika vis dėlto jam teikia didžiausią malonumą. Lyriškam kūriniui akompanavo smuikininkės ir pianistas.

Gruzijai atstovavo džiazo atlikėjai „The Shin“ & Mariko su daina „Three Minutes to Earth“. Mariko yra pedagogė, o „The Shim“- grupė, susiformavusi Vokietijoje. Scenoje vokalistė pasirodė vilkėdama ryškiai žalią suknelę, o pačioje dainoje buvo folk ir jazz muzikos žanrų elementų. Bendrame kontekste Gruzijos pasirodymas buvo vienas originaliausių.

Lenkai šiais metais savo šalį pristatyti patikėjo duetui Donatan & Cleo ir dainai apie slavų merginas pavadinimu „My Slowianie“. Seksualus pasirodymas puikiai iliustravo dainos žodžius apie Rytų europietes, šokėjos ir vokalistė dėvėjo tautinius kostiumus, kurie buvo sumoderninti ir itin atviri.

Austrija šiais metais nustebino siųsdama atstovauti šaliai atlikėją Conchita Wurst. Dar net nepasirodžiusi konkurse, ji susilaukė ypatingo dėmesio dėl savo lyties ir išskirtinės išvaizdos- 26 metų atlikėja yra transvestitas (tikrasis vardas Thomas Neuwirth). Ji atliko baladę „Rise like a Phoenix“. Geras balsas ir stipri daina vis dėlto, neleido nekreipti dėmesio į išskirtinę personažo išvaizdą.

Septintoji į sceną žengė Lietuvos atstovė Vilija Matačiūnaitė su daina „Attention“. Nors didelė sėkmė jai ir nebuvo prognozuojama, tačiau iki pat pasirodymo dainininkė kartojo, kad tiki savo daina. Jai talkino šokėjas Šarūnas Kirdeikis bei pritarančiosios vokalistės. Prieš pusfinalį Vilija pripažino, kad labai jaudinasi, tačiau scenoje to nesimatė, atlikėja atrodė pasitikinti savimi, o jos pasirodymas buvo profesionalus.

Suomija atstovavo paauglių roko grupė „Softengine“ su „indie-rock“ daina „Something Better“. Grupės nariai – 16-19 metų vaikinai. Vaikinai pripažįsta, kad jų kūrybai daro įtaką tokios grupės kaip „Coldplay“, „30 Seconds to Mars“. Pasirodymas buvo profesionalus-geras balsas, daug jaunatviškos ekspresijos ir įspūdingi specialieji efektai dar kartą priminė, kad skandinavai geba kurti kokybišką muziką.

Airija delegavo grupę „Can Linn“ kartu su dainininke Kasey Smith. Merginos atliko dainą „Heartbeat“. Vokalistei, dėvinčiai įspūdingą suknelę, talkino smuikininkė ir du šokėjai, kurių judesiuose buvo galima įžvelgti tradicinio airių šokio „step‘o“ elementų. Pasirodyme taip pat skambėjo ir tradiciniai airių muzikos instrumentai.

Baltarusijai atstovavo Teo su daina „Cheesecake“. Dainą apie meilę atlikęs Teo scenoje pasirodė kartu su keturiais pritarančiaisiais vokalistais. Pasirodymas buvo nuotaikingas, o vokalistas-charizmatiškas.

Makedonijai atstovavo Tijana Depčevič su daina „To the sky“. Įspūdingo balso savininkei, nuo 7 metų griežiančiai violančele, scenoje talkino trys pritariantieji vokalistai ir šokėjas, tačiau pasirodymas buvo nuobodokas.

Šveicaras Sebalter atliko kūrinį „Hunter of stars“. Pasirodymas priminė 2009 metų „Eurovizijos“ nugalėtojo norvego Alexander Rybak dainą. Šveicarų vokalistas dainos intarpuose grojo smuiku ir švilpavo. Nuotaikingas atlikimas, Sebalter charizma ir  įvairių muzikos instumentų gausa pavertė pasirodymą nuotaikingu ir išsiskiriančiu.

Graikijai atstovavo „Freaky Fortune“ kartu su reperiu Risky Kid. Jų daina – „Rise up“. „Freaky Fortune“ yra labai populiari šokių ir muzikos grupė savo šalyje. Pasirodymas, kaip įprasta Graikijai, buvo nuotaikingas ir neleido publikai stovėti vietoje.

Slovėnija delegavo Tinkara Kovač, kuri į konkursą anksčiau jau bandė patekti keturis kartus. Jai pasisekė šiais metais su daina „Round and round“.Mergina, atlikusi lyrinį kūrinį, taip pat grojo fleita. Tinkara dėvėjo įspūdingą suknelę, jai talkino trys pritariančiosios vokalistės.

Paskutinieji, penkioliktieji, į sceną žengė rumunai Pauli ir Ovi, atlikę „eurovizinę” dainą „Miracle”. Dueto pasirodymas buvo energingas, jame gausu specialiųjų efektų, o atlikėjai pademonstravo puikias balsų galimybes.

Šį šeštadienį, gegužės  10 dieną, vyks 59-asis „Eurovizijos“ finalas. II-ojo pusfinalio geriausiųjų dešimtukas jame pasirodys kartu su geriausiųjų dešimtuku iš I-ojo pusfinalio. Pastarajame pasisekė Vengrijai, Juodkalnijai, Armėnijai, Azerbaidžianui, Rusijai, San Marinui, Ukrainai, Švedijai, Nyderlandams ir Islandijai. Taip pat finale be atrankų dalyvauja ir ,,didžiosios“ šalys – Danija, Ispanija, Italija, Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija ir Danija, laimėjusi praėjusiais metais.

Prieš porą metų pasikeitusi „Eurovizijos“ balsavimo tvarka suteikia vienodai galios žiūrovams ir vertinimo komisijai-abi pusės turi po 50 procentų balsų, tačiau, jeigu atlikėjas surenka tiek pat taškų, didesnę vertę turi žiūrovų valia. Valstybės varžosi ne tik dėl geriausiųjų vardo, bet ir dėl galimybės renginį, kuris kasmet prie televizijos ekranų pritraukia apie 120 mln. Žmonių, surengti savo šalyje. Daugiausia kartų-šešis-konkursas vyko Airijoje, Dubline.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: