Kino filmo "Deliver us from evil" kadras

Motina žemelė pilna įvairiausio laipsnio blogio. Nuo pakampėse saulėgrąžas gliaudančių vaikėzų (šitoks neturėjimas kuo užsiimti neabejotinai – blogis) iki sveiku protu nesuvokiamų padugnių, kurių niekingi darbai nuodija viską aplinkui. Norim nenorim dalinamės ta pačia žeme su įvairaus plauko piktadariais ar šiaip piktumą keliančiais individais, tačiau kriminaliniame  siaubo trileryje „Gelbėk mus nuo pikto“ režisierius Scott‘as Derrickson‘as  pristato kiek kitokį blogio įsikūnijimą.

Filmo „Gelbėk mus nuo pikto“ režisierius suteikia progą pažvelgti į antgamtišką blogį. Prigimtinį blogį. Blogį vardan blogio. Ir nors apsėstųjų tema Holivudo pasaulyje nagrinėta ne kartą, šis filmas pateikia šiek tiek naujovių.

Kas neįprasto?

Nepaisant to, kad didžioji filmo dalis sustyguota pavyzdingai holivudiškai jam įsibėgėjant pajaučiamas ir šioks toks naujo vėjelio gūsis. Iš filmo trailer‘io ar aprašymo, (kuris skamba taip: „Niujorko policininkas, seržantas Ralfas Sarčis  imasi tirti keistų ir itin žiaurių nusikaltimų virtinę. Vienas jo kolega bando seržantą įtikinti, kad šie nusikaltimai negali būti paprasto žmogaus darbas ir kad čia yra įsipainioję aukštesnės blogio jėgos. Realistas ir truputį cinikas Ralfas savo ruožtu mano, kad nėra tokio blogio, kuriam nebūtų pasiryžęs žmogus ir jokiais antgamtiniais reiškiniais čia nė iš tolo nekvepia.“ Na ir taip toliau…) visai nepanašu, kad „Gelbėk mus nuo pikto“ mestels kažką naujo. Viskas tarsi esti holivudiškai tvarkinga.

Kino filmo “Deliver us from evil” kadras

Tačiau režisierius Scott‘as Derrickson‘as visą šį holivudišką paradą sugeba pažvelgti su sveiku ironijos kiekiu. Ironijos kaip tik tiek, kiek ir reikia. Piliečiai, kurie nėra pajėgūs suprasti ironijos ir nepažįsta sarkazmo, šių dalykų čia ir nepastebės, tačiau tie, kurie turi šiek tiek daugiau nuovokos supras, kad režisierius kartas nuo karto meta šelmišką šypsnį. Kaip netikėtai sulaukiame tokio šypsnio, taip netikėtai būname priversti surimtėti. Tai gana nauja siaubo filmų pasaulyje. Ir į tai malonu žiūrėti.

Įprastus Holivudo kino industrijos pasauliui dalykus perkeldamas į netikėta kontekstą režisierius sudomina, o vėliau nors per daug ir nebestebina žiūrovas jau būna pagautas.

Kino filmo “Deliver us from evil” kadras

Koks žanras?

Filmas „Gelbėk mus nuo pikto“ buvo pristatomas tarsi siaubo filmas. Reklamos kvietė ateiti ir bijoti. Vienok peržiūrėjus jį sunku atsakyti kokiam žanrui šis filmas priklauso. Taip, neabejotinai šiame filme esti nemažai siaubo filmo elementų. Krūptelėti yra kur. Tačiau pati filmo eiga, tempas labiau primena neblogą trilerį. Veiksmo tikrai daug. Ir tas veiksmas ganėtinai neblogai išpildytas. Ir galop, tai ir ne pats blogiausias kriminalas. Kas? Su kuo? Kur?  Kodėl…? Narplioti irgi yra ką. Sumoje tai galima drąsiai vadinti stipriu trileriu, vidutiniu siaubo filmo ir/arba šiek tiek stipresniu už vidutinį kriminalu.

Tokiame žanrų susipynime visai nesunku pasiklysti ar tiesiog sukurti betvarkę. Tačiau čia šie žanrai tarpusavyje gražiai dera, todėl filmas tampa patrauklus įvairių žanrų mėgėjams. Taip pat derėtų paminėti, kad viso filmo metu išlaikomas aukšto lygio muzikinis takelis, kuris parinktas tiesiog nepriekaištingai.

Verdiktas 7/10

Nors filmas „Gelbėk mus nuo pikto“ atneša šiek tiek naujo, yra kokybiškai išpildytas tiek laike, tiek erdvėje, jis nėra šedevras. Tai filmas, kurį tikrai verta pažiūrėti, galbūt net dukart, bet tai nėra tas filmas, kuris įstrigs jūsų galvose ilgam.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: