„Netflix“ archyvo nuotr.

Kuomet 2013 metų vasario pirmąją Amerikoje internetinis transliuotojas „Netflix“ pristatė savo kūrinį „House of cards“ (liet. Kortų namelis) šalis tarsi sustojo.

Serialo kūrėjai vienu metu pristatė visą serialo sezoną, tad žiūrovas turėjo galimybę visas 13 serijų pamatyti per vieną dieną. Sumanus sprendimas prikaustyti žiūrovą, sukuriantis galimybę įtaigiau susitapatinti su veikėjais ir padidinti intymumą tarp stebėtojo ir serialo.

Apie ką?

Tai politinė drama, kurios pagrindiniame vaidmenyje nepakartojamasis Kevin‘as Spacey‘, įkūnijantis kongresmeną Francį J. “Franką” Underwoodą. Padėdamas prezidento rinkiminės kampanijos metu Garettui Walker‘iui, jis tikisi tapti valstybės sekretoriumi, tačiau politiko planus sujaukia viršininkė Linda, pranešdama, jog tai neįvyks ir jie turi kitą kandidatą. Įsiutęs dėl Garetto išdavystės, Frank‘as nusprendžia pradėti sudėtingą, manipuliacijomis apipintą karą prieš G. Walker‘, kurio metu jo kelyje pasitaiko ir susikompromitavęs politikas Peter‘is Russo bei žurnalistė Zoe.

Serialo priešistorė

„House of cards“ – tai angliško serialo tuo pačiu pavadinimu perdirbinys. 1990 metų angliškoje versijoje pagrindinis veikėjas Francis Urquhart‘as betkokia kaina siekiantis galios ir valdžios. Po to kai tenka susidurti su kolegų išdavystėmis, jis visais įmanomais būdais siekia susidoroti su tais, kurie kaišioja jam pagalius į ratus. Skleisdamas neabejotiną charizmą jis taip pat tiesiogiai bendrauja su auditorija tarsi griaudamas sieną, skiriančią žiūrovą ir televizijos ekraną.

Pagrindinė problema su kuria susiduria amerikietiško serialo kūrėjai yra ta, jog Amerikos Ir Anglijos politinė sistema yra skirtinga. Tad siekiant tikroviškai perteikti serialo faktus serialo kūrėjai yra priversti transformuotis nuo parlamentinės valdymo formos iki prezidentinės.

Serialo “House of cards” kadras

Serialo siužetas

Amerikietiškoje serialo versijoje Kevin‘as Spacey‘s vaidina charizmatišką Franką Underwood‘ą iš Pietų Karolinos, kurio planas atkeršyti tiems kurie jį išdavė. Pirmiausia jis sugeba apgauti viceprezidentą, kad jis atsisakytų savo posto ir galiausiai iškelia savo kandidatą, kuriuo visapusiškai manipuliuoja vien tam, jog pats įgautų kuo daugiau galios.

Skiriasi angliškosios ir amerikietiškosios serialų versijų ilgis. Angliškoji versija teturėjo keturias sezono serijas, o amerikietiškoji papildoma dar devyniomis. Tai leidžia mums geriau pažinti kiekvieną veikėją, su juo susitapatinti bei įsigilinti į jo pasaulį. Taip mes turime galimybę pamatyti Franko žmoną Claire, žurnalistę Zoe ir nuo alkoholizmo bei narkotikų kenčiantį Peter‘į.

Veikėjai

Franc‘is J. “Frank‘as” Underwood‘as – absoliučiai nepakartojamas serialo veikėjas, kurį Kevin‘as Spacey‘s pateikia nuostabiai. Jis mus supažindina su Vašingtono politiniu žaidimu, atskleidžia itin nešvarias savo valdžios siekimo detales ir pristato savo veikėjo šaltakraujiškumą bei beribes ambicijas. Mes turime teisę jį vadinti ypatingu veikėju, kadangi jis yra šaltakraujiška, žmonių gyvenimais žaidžianti būtybė, tačiau vis viena mes jį sugebame mylėti.

Claire Underwood – Franko žmona, kuri atstovauja ne pelno siekiančią organizaciją “Švaraus vandens iniciatyva”. Ji šalta, užsitikrinusi savo padėtį moteris, kuri palaiko savo vyrą visapusiškai. Tačiau jų santykiai yra pakankamai dalykiški ir daugumai atrodo nepriimtini. Tai tvirta sąjunga vardan valdžios.

Zoe Barnes –  pasimetusi savo darbe “The Washington Herald” žurnalistė, nori kažko pikantiškesnio nei bereikšmiai straipsniai. Ji sugeba įtikinti Franką būti jos “informatoriumi iš vidaus”, o jam tai suteikia savų pliusų.

Peter’is Russo – kongresmenas, kuris yra alkoholikas ir priklausomas nuo narkotikų. Tai labai komplikuotas ir silpnas personažas, kuris lengvai pasiduoda Franko įtakai.

Tikriausiai viena iš serialo vinių yra Franko ir žurnalistės Zoe santykiai. Kadangi šie abu veikėjai nors ir yra absoliučiai skirtingose pozicijose tiesiogine darbo prasme, jų siekiai bei tikslai yra panašūs. Juos sieja ne vien darbiniai santykiai, bet ir seksas, tačiau jis tėra mechaniška geismo išraiška ir nieko daugiau. Nors Frankas ir aiškiai pabrėžia, jog jis nebijo absoliučiai nieko, po kurio laiko Zoe tampa pagrindine jo grėsme.

Serialo “House of cards” kadras

Filmo detalės

Serialas yra puikiai nufilmuotas, absoliučiai nuostabus sprendimas – tiesioginis bendravimas su žiūrovu. Vizualiniai sprendimai puikūs, kokybė pagirtina. Serialo kinematografija ir režisūra laimėjo „Primetime Emmy award“ apdovanojimą. Nereikia stebėtis, jog režisūriniu aspektu pirmosios serialo serijos yra nepaprastai įtraukiančios, kadangi jas režisavo kino grandas – David‘as Fincher‘is, kurio filmografijoje galime aptikti tokius filmus kaip „Kovos klubas“, „Socialinis tinklapis“ ar „Septyni“.

Jeff Beal muzikinio takelio autorius,  taip pat buvo nominuotas „Primetime Emmy award“, kaip geriausios muzikinės kompozicijos serialui autorius.  Jo muzikinis fonas serialo pristatyme įspūdingai nuteikia žiūrėjimui, kaip ir turėtų būti gero serialo struktūroje.

Verdiktas 9/10

Jei vienoje vietoje susitinka David‘as Fincher‘is ir Kevin‘as Spacey‘s, tikimybė jog filmas ar serialas bus nevykęs yra labai maža. Tad šaudant fejerverkams bei gaudžiant trimitams nuoširdžiai rekomenduojame intriguojantį manipuliacijų, siekių ir neapykantos kratinį, kuris įtrauks žiūrovą į suktą politikos pasaulį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: