Kino filmo "Artificial Intelligence: AI" kadras

Jeigu kažką įpareigoji tave mylėti besąlygiška ir amžina meile, ar privalai rūpintis juo lygiai taip pat besąlygiškai?

Šį sunkų ir gluminantį klausimą iškelia Steven‘as Spielberg‘as su vienu iš savo labiausiai pavykusių kūrinių – „Dirbtiniu inteletu“. Režisierius subtiliai nagrinėja žmogaus moralumo ribas ir svyruojantį pačio žmogiškumo klausimą.

Sunku blizgėti ir toliau

„Dirbtinis intelektas“ iš tiesų nepaprastai stiprus filmas. Jis paveikus, įtaigus, stebinantis, džiuginantis ir liūdinantis. Tai kupinas emocijų, nuostabaus veiksmo ir nepaprastų vaizdų kūrinys. Ir tik ar nebus nutikę taip, kad Steven‘as Spielberg‘as bus šiuo savo šedevru pakišęs koją pats sau.

Režisieriaus kūryboje šviečia aiškus progresas. Nesunku pastebėti kokia pažanga padaryta nuo „Nasrų“ iki „Jūros periodo parko“ ar koks nuoseklus tobulėjimas matomas nuo „Jūros periodo parko“ iki „Šindlerio sąrašo“. Steven‘as Spielberg‘as nepanašus į tuos, kurie linkę ūžsnūsti ant savo laurų. Jis iš tų, kurie stengiasi stebinti ir žavėti žiūrovą.

Bėda tame, kad „Dirbtinis intelektas“ pasirodė be esąs toks stiprus, kad visi tolimesni jo darbai lyginami su šiuo darbu. Ir deja, naujieji kūriniai pasirodo kur kas silpnesni. Taigi, režisierius tiek daug visko įdėjo į „Dirbtinį intelektą“, kad nebe pasiliko nieko kas šokiruotų žiūrovą tolimesnėje jo kūryboje. Vienok,  galime tikėtis, kad šis režisierius dar kada nors nustebins, nes su „Dirbtiniu intelektu“ jis tikrai įrodė, kad tai daryti geba meistriškai.

Ar žmogus gali pamilti robotą?

Henrio ir Monikos vienturtis sūnus Martinas suserga ir yra užšaldomas iki kol bus atrasti berniuko gydymui reikalingi vaistai. Henris, matydamas  kaip kenčia jo žmona į namus parveža mažą kyborgiuką – Deividą. Po karštų diskusijų jie nusprendžia pasilikti šį sūnaus pakaitalą ir pasmerkia jį amžinai meilei. Robotas lengva trijų žingsnių programa priverčiamas būti nuolankiu ir amžinu meilės vergu žmogui, bet ar tokia meilė gali turėti atsaką?

Kino filmo “Artificial Intelligence: AI” kadras

Atsiprašau, kad aš ne žmogus

Steven‘as Spilberg‘as kalba mažojo kyborgiuko Deivido lūpomis ir nuoširdžiai atsiprašinėja, kad pastarasis nėra tikras žmogus. Labai jautriai ir subtiliai režisierius leidžia pagalvoti kas iš tikrųjų yra žmogus ir kiek kiekviename iš mūsų dar likę to tikrojo išliaupsintojo žmogiškumo.

Mažasis robotukas nuoširdžiai nuogąstauja, jaudinasi ir  netgi atsiprašo už tai, kad buvo sugedęs… Kad ir kaip ten bebūtų atsiprašinėjimai nepadeda ir įkvėptas Pinokio sėkmės istorijos žaislinis vaikas sugalvoja, kad jam gali padėti fėja. Jis trokšta, kad mama jį pamiltų. Nejučia supratus, iš pažiūros visus istorijos vingius, ji pasirodo esanti visiškai nereali ir per ne lyg fantastiška netgi stebuklų meistrui Steven‘ui Spielberg‘ui.

Norėdamas atskleisti nepaprastą robotuko žmogiško naivumo lygį Steven‘as Spielberg‘as sumaniai prijungia šalutinius personažus. Prie beprotiškos mažojo kyborgiuko svajonės išsipildymo įgyvendinimo prisideda ir sekso paslaugų robotas Žigolo, kurio vaidmenį beje atlieka talentingasis Jude Law. Taigi, kraupokas meškinas, svajojantis žaislinis berniukas ir meilės guru Žigolo leidžiasi į Pinokio draugės mėlynosios fėjos paieškas ir pateikia žiūrovui ne tik krūvą minčių apmąstymams, bet ir žavintį vizualinį išpildymą.

Kino filmo “Artificial Intelligence: AI” kadras

Jie myli tave už tai, kad esi naudingas

Nedaryk niekam nieko blogo ir gyvensi laimingai – šie žodžiai nuskamba vienoje iš filmo vietų, o paskui kiekviena filmo scena įrodo, kad tai netiesa. Šiaip jau Steven‘as Spielberg‘as siunčia dar kiek griežtesnę žinutę – nesvarbu, kad darysi kažkam gera, tau vis tiek bus blogai.

„Dirbtinis intelektas“ meistriškai parodo žmogaus žiaurumą ir nedėkingumą, ir kažkokiu tai būdu imi jausti, kad geriau jau būti robotu, vienu iš kyborgų, nei tais bejausmiais žmonių rasės atstovais.

Prie noro būti robotų pusėje dar prisideda ir tai, kad svajonių kupino Deivido vaidmenį profesionaliai atlieka jaunasis Haley Joel Osment. Už vaidmenį “Šeštame pojūtyje” dar vaikas jis buvo nominuotas Oskarui. Tiesa jo negavo, matyt, buvo nuspręsta, kad jam dar viskas prieš akis. Apmaudu, kad Haley negavo šio pelnyto apdovanojimo, nes vėliau šio aktoriaus karjera tik geso. Praradęs vaikišką, mistišką išvaizda jis praktiškai pasitraukė iš didžiųjų ekranų.


Verdiktas 9/10

„Dirbtinis intelektas“ išties emocioanlus ir išskirtinis filmas. Moralumo ir amoralumo ribų išryškinimas priverčia susimąstyti, aktorių vaidyba įtaigi ir jaudinanti, istorija įtraukianti ir originali.

Taip pat skaitykite: Ex machina“ – kai dirbtinis intelektas pranoksta žmogiškąjį protą

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: