Kadras iš animacinio filmo "Koralaina"

„Koralaina ir slaptas pasaulis“ – visai nevaikiška animacija, kuri nors ir priskiriama prie kūrinių skirtų visai šeimai, mažamečių gali likti nesuprasta.

Vienok, ir vieniems ir kitiems bus smagu paganyti akis į dailiai nupieštus žmogeliukus ir pasimėgauti spalvingais, kiek šiurpokais Koralainos nuotykiais.

O tu nesimaišyk po kojomis

Jau filmuko pradžia byloja, kad laukia nepaprastas reginys ir pliūpsnis nuotykių. Lakios fantazijos mergaitė Koralaina vaduojasi iš nuobodulio pančių skaičiuodama nuobodžius langus ir ypatingai nuobodžias kėdes… Nuobodybė ją tiesiog erzina ir ši jauna mergina, savam amžiui jau prikaupusi nemažą bagažą cinizmo, atranda mažas dureles, kurios patraukia jos dėmesį. Atranda ji šias dureles, nes daugiau nėra ką veikti. Tėvai nuolat skrebena klaviatūromis ir neturi jai laiko, o vienintelis jų prašymas leisti jiems dirbti. Koralainai, žinoma, tas nepatinka, ji svajoja apie tėvus leidžiančius laiką su ja, iškilmingas vakarienes ir nesibaigiančius nuotykius. Atvėrus tas mažas dureles staiga visos jos svajonės išsipildo ir ji atranda tobulą pasaulį…

Sapnai nėra pavojingi

Koralaina mėgaujasi nepaprastu pasauliu iki tol kol suvokia, kad viskas per gerai, kad būtų tiesa. Taip sapnas virsta košmaru ir prasideda ta dalis, kuri gali ne juokais nugąsdinti mažiausius žiūrovus. Kita vertus vaikai pratę prie žiaurių pasakų, vilkas suėda senelę ar ožiukus ir nieko tai negąsdina tad gal nieko tokio, jei mažuosius kiek pamokys nedora ragana, iš esmės nešdama tą seną žinią, kad neimtų saldainių iš nepažįstamųjų.

Kadras iš animacinio filmo “Koralaina”

Žiūrovui jau gana anksti pasidaro aišku, kad nutiks kažkas negero, bet dėl to filmukas netampa mažiau įdomus, anaiptol. Smalsu sužinoti, kaip mažoji nuotykių ieškotoja išsisuks iš padėties ir kam ji ryšis, kad viskas stotų į savo vėžes. Tai kupina jaudulio ir nuostabių vaizdų kelionė, į kurią mus pasikviečia jaunoji cinikė Koralaina.

Fantazijos (ne)trūksta

Režisierius Henry Selick sukuria dar vieną košmarišką pasaką ir demonstruoja, kad tai daryti geba meistriškai. Pasaulių, tikrovių įvairovė jo stichija. Įžengęs į didįjį kiną su „Beždžioniuku“ jis atskleidė savo talentą fantazuoti, atnaujinęs Kalėdinę pasaką („Košmaras prieš Kalėdas“) jis patvirtino tą talento turėjimą, o dabar su Koralaina jis ir toliau demonstruoja fantazijos fontanus. Tačiau jei į šiuos kūrinius pažiūrima atidžiau galima teigti, kad tai vienas ir tas pats pasaulis. Mistinis, paslaptingas ir kažkuo traukiantis pasaulis, kuriuo malonu mėgautis, bet dar maloniau vėliau grįžti į gerai pažįstamą, savą, kad ir ne tokį stebuklingą pasaulėlį.

Kadras iš animacinio filmo “Koralaina”

Šie trys kūriniai bene populiariausi, geriausiai žinomi šio režisieriaus darbai. Ar nebus taip, kad apie tą patį fantazuoti atsibos? Ne kiek jam, o kiek žiūrovui, kuris šiaip jau iš prigimties yra reiklus ir ilgai žiūrėdamas į tą pačią svajonę pavargsta. Kita vertus yra ir tokių, kurie su malonumu žiūri identiškus serialus ir neva tai nežino kas nutiks… Tad auditorijos Henry Selick nepritruks, tereikia tikėtis, kad užteks ir fantazijos.

Verdiktas 8/10

Filmukas iš tiesų spalvingas ir įtraukiantis. Tiesa, didžioji dalis šių dienų animacijos pasižymi gražiais vaizdais ir smagiais nuotykiais. Šį filmuką tikrai bus malonu stebėti ne tik vaikams, bet ir tėvams, tik bėda ta, kad gali nutikti taip, kad tėvams jį stebėti bus kur kas maloniau, nei mažiesiems žiūrovams.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: