Kino filmo "Wilbur Wants to Kill Himself" kadras

“Vilburas nori nusižudyti” – ketvirtasis režisierės Lone Scherfig filmas. Jo premjera įvyko 2003 m. Berlyno kino festivalyje metu. Vėliau filmas keliavo po pasaulį ir tų pačių metų birželį pelnė du apdovanojimus – Trojos kino festivalio FIPRESCI prizą bei geriausio aktoriaus prizą Vilburo vaidmens atlikėjui aktoriui – Jamie Sives. Emdeno kino festivalyje filmas buvo apdovanotas žiūrovų prizu.

Tai vienas iš filmų skirtas gražinti žiūrovus į kino sales, rodant gyvenimiškas istorijas. „Vilburas nori nusižudyti“ toks pilnas realybės ir efektų stygiaus, kad neįmanoma pagalvoti, jog tai būtų netikra. Istorija itin artima žiūrinčiajam, nes susidaro įspūdis, kad klausaisi draugo gyvenimo pasakojimo kavinėje. Nesvetimas šiam filmui yra skurdumo jausmas, esketizmas ir „galo su galu“ nesudūrimo problematika (pavyzdžiui – knygyno išlaikymas nustekena brolius finansiškai).

Kino juosta “Vilburas nori nusižudyti” pasakoja dviejų brolių likusių be tėvų istoriją. Nors iš pirmo žvilgsnio herojai atrodo eiliniai „pilkos masės“ žmonės, jų tarpusavio santykiai iš ties keisti. Vilburas ir Harburas po tėvų mirties nelabai įsivaizduoja kaip dėlioti savo gyvenimą toliau. Tėvas paliko sūnums antikvarinių, naudotų knygų krautuvėlę bei krūvą gyvenimiškų klausimų, į kuriuos nespėjo atsakyti. Tie klausimai nuolat kirba Vilbuto galvoje šalia įsitikinimų, kad tėvas ir apskritai likęs pasaulis jo nemylėjo ir nemylės. Tai pagrindinė priežastis, kodėl Vilbutas bando įvairiausiais būdais nusižudyti. Tačiau po kiekvienos jo nesėkmės tai padaryti peršasi mintis, kad taip pesimistas Vilbutas tiesiog reikalauja dėmesio. Tik nežinia iš ko, nes jo brolis opmistas Harburgas, jau nebesumąsto būdų kaip būti dar geresne „pagalbos ranka“. Vyresnysis brolis yra įsitikinęs, kad gyvenimo džiaugsmą jaunėliui galėtų suteikti mergina. Dairydamasis tinkamos kandidatės, ją randa ir pats pamilsta.  Ji – Alisa, ligoninės slaugė, gyvenanti uždarą gyvenimą, o jo svarbiausia ašis yra dukra Meri. Po pažinties su broliais pradeda formuotis visų trijų veikėjų jausmų ir santykių painus ir sudėtingas tinklas, netgi galima sakyti meilės trikampis. Alisa išteka už Harburo, o ją beviltiškai myli Vilburas, kuris pagaliau atranda prasmę gyventi.

Kino filmo “Wilbur Wants to Kill Himself” kadras

Savitą nuotaiką kuria dvi kardinaliai skirtingos filmo erdvės – ligoninė ir knygynas. Ligoninė sterili, šalta vieta su savo prižiūrėtojais – empatiškuoju daktaru Horstu ir jo padėjėja Moira. Horstas nuolat susimastęs, tarsi skrajojantis padebesiai, todėl susidaro įspūdis, kad jam pačiam reikia daugiau spichologinės pagalbos negu jo ligoniams. Moira tarsi atvara daktarui. Ji hiperaktyvi, visą filmą demonstruojanti seksualumą ir šukuosenų kaitą. Tiesa, nesibodėjo ji ir Vilburui pateikti dviprasmiško „pagalbos“ pasiūlymo. Tuo tarpu knygynas, mus nukelia į labai aistringą, paslaptingą net intymę erdvę. Knygyno ore sklaido tam tikra romantinė nuotaika. Be to čia padėtį valdo broliai Vilburas ir Harburas.

Kino filmo “Wilbur Wants to Kill Himself” kadras

Režisierė Lone Scherfig subtiliai kaitalioja emocijas, komizmą paverčia tragedija ir atvirkščiai. Kartais lyrinę sceną pakeičia grubiu sarkazmu, sukonstruoja dramatizmą paprastose situacijose. Šioje kino juostoje autorė priverčia žiūrovus analizuoti žmogų vadovaujantis detektyvinės istorijos principais.

Verdiktas 9/10

Taigi ši romantiška melodrama nėra eilinis filmas apie meilę ir atskleidžia šiek tiek kitokius meilės jausmo atspalvius. Todėl, labai gaila, kad praūžus premjeroms kinuose 2003 metais šį filmą problematišką rasti internete ir pažiūrėti, net pasaulinėse mediatekose. Tačiau, kas ieško tas randa. O „Vilburas nori nusižudyti“ ieškoti tikrai verta.

Taip pat skaitykite: KINO ARCHYVAS: „Gėda” – pasimetusio vyro priklausomybės drama

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: