© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kwon Ji-yong, dažniausiai prisistatantis sceniniu slapyvardžiu G-Dragon (korėjietiškai yong – „drakonas“), yra sparčiai tarptautinėje muzikos rinkoje garsėjantis atlikėjas ir muzikos prodiuseris, kilęs iš Pietų Korėjos.

Ji-yong gimė 1988-ųjų rugpjūčio 18 dieną sostinėje Seule. Nuo pat mažų dienų jo talentas ir kūrybiškumas tryško per kraštus, tad šeimos nariai bei aplinkiniai netruko tai pastebėti. Būdamas vos penkerių, neoficialiai debiutavo vaikų grupėje Little Lula, tačiau ji neilgai trukus iširo, ir Ji-young visai nebuvo nusiteikęs grįžti į sceną. Tačiau trečioje klasėje jis netikėtai išgirdo amerikiečių repo grupę Wu-Tang Clan ir kaip mat susidomėjo šiuo muzikos žanru. Kiek vėliau, trylikametis Ji-yong tapo jauniausiu reperiu Korėjoje, kai prisidėjo prie korėjietiško hip hop‘o albumo kūrimo.

Pietų Korėjos įrašų kompanijose, kitaip nei Vakarų šalyse, populiaru vykdyti atlikėjų atrankas ir tik tuomet iš turimų „mokinių“ formuoti muzikos grupes. Taip prie vienos didžiausių šalies įrašųkompanijų, YG Entertainment, prisijungti buvo pasiūlyta ir Ji-yong. Jam teko ištverti net šešerius metus treniruočių, kol pagaliau 2006-iais sulaukė oficialaus debiuto scenoje, kartu su dar keturiais vaikinais, grupėje BIGBANG.

Nors grupė buvo sutikta pozityviai, tačiau veiklos pradžia vis tiek buvo kiek duobėta. Veikiausiai dėl to, jog jų stilius buvo kiek kitoks, artimesnis vakarams negu buvo įprasta. Pirmasis albumas buvo prodiusuotas vien tik kompanijos prodiuserių, tačiau prie pirmojo grupės mini-albumo Always prisidėjo ir pats Ji-yong. Išleidus albumą, BIGBANG buvo maloniai nustebinti – viena Ji-yong prodiusuotų dainų, Lies, tapo didžiuliu hitu ir iš karto iškėlė grupę į Pietų Korėjos muzikos industrijos aukštumas.

Po dar dviejų sėkmingų albumų, prie kurių Ji-yong taip pat ženkliai prisidėjo, jam buvo suteikta galimybė prodiusuoti ir išleisti solinį albumą. Taip 2009-siais pasirodė G-Dragon pirmasis solinis albumas „Heartbreaker“, kurį lydėjo ne tik didis pasisekimas, bet ir keletas kontraversiškų situacijų, kuriose atlikėją kaltino plagiavimu. Sony Music teigė, jog pagrindinė albumo daina turi per daug panašumų su tuo metu populiaria Flo Rida daina „Right Round“. Laimei, kaltinimai nepasitvirtino, ir buvo parduota daugiau nei 250 tūkst. albumo kopijų, o Ji-yong gavo proga įrašyti dainą kartu su tuo pačiu Flo Rida.

Po trijų metų projektų ir grupinės veiklos, Ji-yong išleido dar vieną, tik šįkart mini-albumą, „One of a Kind“. Visos septynios mini-albume esančios dainos buvo parašytos ir sukomponuotos paties Ji-yong. Antrasis albumas susilaukė dar daugiau pasisekimo, iki šių metų sausio mėnesio buvo parduota daugiau nei 280 tūkst. kopijų, be to pelnė atlikėjui metų įrašo apdovanojimą Seulo muzikos apdovanojimuose. Po jo išleidimo, 2013-siais sekė ir sėkmingas „One of a Kind“ Azijos turas, kurio metu G-Dragon apsilankė Japonijos, Pietų Korėjos, Kinijos, Singapūro, Taivano ir daugelyje kitų Azijos didžiausių arenų.

Įkvėptas ankstesnių įrašų bei muzikinio turo pasisekimo, 2013-ųjų rugsėjį, G-Dragon išleido trečiąjį dviejų dalių albumą, pavadinimu „Coup d‘Etat“. Albume buvo 14 dainų, iš kurių net 4 buvo reklamuojamos ir atliekamos gyvai muzikinėse programose, be to, sukurti jų vaizdo klipai. Taip pat prie šio albumo prisidėjo tokie žymūs vardai tarptautinėje muzikos scenoje, kaip Missy Elliot, Diplo, Baauer, Boys Noize bei Sky Ferreira.

Vienam savo populiarinamos dainos, “Who You?”, vaizdo klipui G-Dragon pasirinko gana neįprastą filmavimo techniką. Į filmavimo aikštelę konkurso būdu buvo pakviesti 1000 atlikėjo gerbėjų, kurie savo mobiliaisiais telefonais ar kitais įrenginiais, turinčiais kamerą, filmavo jo pasirodymą, o tuomet siuntė savo filmuotą medžiagą įratų kompanijai. Būtent vien iš gerbėjų įrašų buvo sumontuotas visas vaizdo klipas.

Neskaitant jo muzikinės karjeros, G-Dragon Pietų Korėjoje yra laikomas mados ikona, jo skoniu retas kuris drįsta suabejoti. Metams bėgant, jis tapo vienu ryškiausiai Korėją reprezentuojančių veidų, turinti daugybę pažinčių pasaulinėse muzikos bei mados industrijose (Pharrell Williams, Justin Bieber, Barbara Palvin, Snoop Dogg, ir pan.). Sausio mėnesį G-Dragon su kitu BIGBANG nariu buvo pakviesti į Paryžiaus mados savaitę kaip garbės svečiai.

Šio atlikėjo vardą ir muziką išgirsta vis daugiau žmonių, tiek Europoje, tiek Amerikoje, o Azijoje jis jau beveik gyva legenda. Garsūs šou pasaulio žmonės prognozuoja jam didelę ir šviesią ateitį, tad vertėtų neišmesti šio vardo iš galvos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: