„Deeper Upper“ dainos muzikinio klipo kadras

LRT jau trečius metus iš eilės rengia konkursą, skatinantį lietuviškų muzikinių klipų gamybą – tai projektas „KlipVid“, kurio šių metų nugalėtojas bus paskelbtas jau rugsėjo 30 dieną. Tačiau ne visi muzikinių klipų kūrėjai turėjo galimybę sudalyvauti šiame konkurse – kūrėjai piktinasi, jog jų sukurti vaizdo klipai buvo atmesti konkurso organizatorių dėl neaiškių LRT taisyklių.

Pastarųjų metų dalyvavimo patirtis muzikinių klipų kūrėjus ne tiek džiugino, kiek privertė užduoti sau klausimą – kam iš tikrųjų atstovauja šis konkursas? Vienas iš muzikinių vaizdo klipų kūrėjų, Saulius Baradinskas, šiais metais konkurse ketino dalyvauti su dvejais kūriniais – grupės „Deeper Upper“ dainos „Unity“ ir „Antikvarinių Kašpirovskio dantų“ dainos „Į Venesuelą“ vaizdo klipais. Tačiau „KlipVid“ organizatoriai nusprendė, jog jis negali dalyvauti konkurse, nes šie kūriniai neatitinka LRT taisyklių.

„Abu mano ir komandos kurti muzikiniai vaizdo klipai LRT konkursui „KlipVid“ buvo atmesti – nors abu buvo įvertinti internete ir ne kartą rodyti pačios LRT televizijos“ – 15min.lt pasakoja muzikinių klipų kūrėjas Saulius Baradinskas.

Vaizdo klipas, keliantis siaubą

Dainos „Unity“ muzikinis klipas į šių metų „KlipVid“ konkursą buvo užregistruotas ir patvirtintas, bet po kelių savaičių iš jo pašalintas. Klipo kūrėjai buvo informuoti, jog klipo turinys pažeidžia Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos įstatymą, dėl to LRT negali jo transliuoti.

S. Baradinskas teigia, jog išleidę minėtą klipą internete, jau kitą dieną jis buvo pakviestas į LRT laidą „Visu Garsu“, pasikalbėti apie muzikinių klipų raidą Lietuvoje ir tuo pačiu parodyti naujai sukurtą klipą, kuris vėliau ne kartą buvo parodytas per LRT.

„Kodėl tada klipas tiko, o dabar nuspręsta, jog jis pažeidžia įstatymą? Organizatoriai patikslino, kad klipas pažeidžia Nepilnamečių apsaugos įstatymo 4 straipsnio 4 punktą. Jame rašoma, kad „Neigiamą poveikį nepilnamečių vystymuisi daranti viešoji informacija“ yra laikoma ta informacija, kuri „sukelia baimę ar siaubą“. „Unity“ yra įkvepianti daina apie vienybę – tokį stengėmės sukurti ir jos klipą. Klipe yra daugybė scenų, bet ar nors viena jų kelia baimę ir siaubą? Kaip?“ – klausia klipo kūrėjas S. Baradinskas.

„Žiūrovai galvos, kad LRT išmoka pinigus saviems“

Kitas kūrėjo muzikinis klipas, grupės „Antikvariniai Kašpirovskio Dantys“ dainai „Į Venesuelą“, taip pat buvo išmestas po registracijos patvirtinimo ir pristatymo laidoje „Labas Rytas“ kaip konkurso dalyvio. Pasirodo, klipas pažeidė konkurso taisyklių 7 punktą, kuriame sakoma, jog „konkurse gali dalyvauti visi norintys, išskyrus LRT darbuotojus bei jų šeimos narius“.

Šios grupės smuikininkas Juozas dirba LRT archyve, o minėtame vaizdo klipe jis turi tik epizodinį vaidmenį. Tačiau nei S. Baradinskui, nei patiems „Antikvarinių Kašpirovskio Dantų“ grupės nariams nekilo mintis, jog galėtų kilti problemų dėl grupės dalyvavimo konkurse, nes jie jau dvejus metus sėkmingai dalyvavo šiame konkurse.

„Kodėl anksčiau grupė galėjo konkurse dalyvauti, o šiemet nebegali? Mes klausėme to konkurso organizatorių. Jų atsakymas buvo toks: „KlipVid“ yra iš mokesčių mokėtojų pinigų organizuojamas konkursas, o jūsų klipas, labai tikėtina, gali šį konkursą laimėti. Tad mes bijome, jog jums laimėjus, žiūrovai galvos, kad LRT išmoka pinigus saviems darbuotojams“ – pasakoja S. Baradinskas.

Muzikinių vaizdo klipų kūrėjas tvirtina, jog viskas būtų gal ir pateisinama – taisyklės yra taisyklės, tačiau praeitais metais konkurso trečiąją vietą laimėjo grupė „Liūdni slibinai“, kurioje dainuoja Dominykas Vaitiekūnas, LRT laidų vedėjas. „Man tai tikrai neužkliuvo – koks skirtumas, ar žmogus turi ryšių su LRT ar ne, vertiname juk jo grupės klipą. <…> Man nesuprantama, kodėl LRT laidų vedėjas konkurse dalyvauti gali, o žmogus, dirbantis šios televizijos archyve ir klipe pasirodantis tik epizodiškai – jau nebe? Tai yra dvigubas standartas“ – savo nuomonę 15min.lt dėstė S. Baradinskas.

S. Baradinskas teigia, jog jų kurti klipai „YouTube“ buvo peržiūrėti daugiau nei 80 tūkst. kartų, abu buvo rodyti per LRT ir abu buvo iš „KlipVid“ išmesti.

„Taip neturėtų būti. Prisidėjau prie pirmojo „KlipVid“, kai kūrėme konkurso idėją. Tikslas buvo skatinti lietuviškų muzikinių klipų kultūrą, kuri pas mus šalyje, užaugusioje be MTV ir ilgą laiką galvojusioje, jog Rytis Cicinas, šokantis pagal Windows Media Player vizualizacijas, jau yra muzikinis klipas, dar tik kuriasi. Ji kuriasi tokių žmonių kaip Saulius ir jo komanda dėka. Jie turėtų būti šio konkurso herojai, o ne tie, kuriuos šalina.“ – socialiniame tinkle Facebook apie situaciją rašo muzikos žurnalistas Karolis Vyšniauskas.

Šiemet „KlipVid“ konkurse taip pat buvo atmestas ir Justo Ramanausko režisuotas Sinickio klipas „Juokas pro ašaras“ – organizatoriai savo nutarimą argumentuoja teigdami, jog jis skatina smurtą. Režisieriaus tvirtinimu, konkurse dalyvauti buvo neleista ir Ričardo Marcinkaus režisuotam M. Mikutavičiaus klipui „Drąsių nieks nežudo“ ir kt.

Konkurso keistenybės – jau nuo 2013-ųjų metų

Muzikinių vaizdo klipų kūrėjas S. Baradinskas pasakoja, jog pirmą kartą su konkurso keistenybėmis susidūrė dar 2013-iais metais, tik tą kartą ne kaip režisierius, o kaip klipo bendraautorius. Tais metais S. Baradinskas kartu su režisieriumi Tomu Markevičiumi ir operatoriumi Edgaru Kordiukovu sukūrė muzikinį klipą Marko Palubenkos dainai „Planet Melancholia“, kuris šiame konkurse laimėjo pirmąją vietą.

„Labai džiaugėmės – Tomas į klipą įdėjo daugybę darbo sukurdamas jame tikrą kosminę atmosferą ir už tai buvo įvertintas. Tačiau pirmoji vieta atnešė daugiau nusivylimo, nei džiugesio. Ar dėl organizatorių, ar dėl Marko Palubenkos vadybininkų klaidos, Tomas net nebuvo pakviestas į apdovanojimų ceremoniją – prizą, tarp jų ir piniginį, atsiėmė pats dainos atlikėjas. Anot konkurso politikos, muzikinius klipus Lietuvoje kuria patys muzikantai“ – 15min.lt teigė S. Baradinskas.

Muzikos žurnalistas Karolis Vyšniauskas socialiniame tinkle Facebook teigia, jog būtent „KlipVid“ dėka kasmet turime puikią galimybę pamatyti realią lietuviškų muzikinių klipų situaciją ir atrasti naujų grupių, apie kurių egzistavimą tikriausiai kitaip nesužinotume. „Konkursas realiai prisideda prie to, kad dabar lietuviškų muzikinių klipų yra daug daugiau, nei prieš kelis metus. Bet nepalikime jame tik saugių klipų. Svarbiausi pastarojo meto pasaulio muzikiniai klipai buvo super radikalūs – nuo nuogos Miley ant „Wrecking Ball“ iki Nicki „Anakondoje“. “Unity” prieš juos – rūtų darželis, o mes ir to bijome. Nebijokim. Manau, organizatoriai supranta, kaip viskas gavosi ir situaciją pakeis. Tai svarbu ne dėl Sauliaus, ne dėl “Unity” – kalba eina apie tai, kaip mes žiūrime į kultūrą, meną, kūrybą, ką skatiname, o ką šaliname. Turėkim daugiau ‪drąsos“ – rašo K. Vyšniauskas.

Dainų vaizdo klipų konkursas „KlipVid“ skirtas talentingų dainų autorių, profesionalių muzikantų videomenininkų kūrybai skatinti, lietuviškos muzikos profesiniam lygiui bei prestižui kelti.

Rugsėjo 7–20 dienomis muzikinių klipų konkurso „KlipVid“ vaizdo įrašus vertina komisijos nariai ir portalo lrt.lt lankytojai. Konkurso nugalėtojas bus apdovanotas 2500€ piniginiu prizu, antrosios vietos laimėtojui atiteks 1500€, o trečiosios – 1000€ piniginiai prizai. Nugalėtojas bus paskelbtas rugsėjo 30 d. tiesioginiame LRT laidos „Laba diena, Lietuva“ eteryje.

Taip pat skaitykite: Karjeros laiptais šuoliuojanti dainininkė Alice Way: „Man Kaunas – tai lengvas džiazas“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: