Serialo "Masters of Sex" kadras.

Ar  galite įsivaizduoti, jog vos prieš gerus 50 metų sekso sąvoka buvo tabu, o lytiniai santykiai iki santuokos tebuvo laisvo elgesio merginų bruožas?

Ką pasakytų šiuolaikinė visuomenė jei viešai pradėtume gvildenti moters ar vyro seksualumą, orgazmo subtilybes? Pasakytumėte nieko čia tokio, internete galima dar ne to rasti, tačiau nusikėlus į 1950-uosius tai būtų mažų mažiausiai iškrypimas, o tyrimo sumanytojas būtų tiesiog išvadintas iškrypėliu. Tad „Masters of Sex“ („Sekso Magistrai“) mus kviečia susipažinti su pačiomis seksualumo studijų ištakomis.

„Kodėl moteris turėtų suvaidint orgazmą? Tam, kad vyras greičiau baigtų ir ji galėtų užsiimti tuo, ką žymiai mieliau darytų.“ – „Masters of Sex“

Serialo siužetas

„Masters of Sex“ visiškai naujas Showtime televizijos serialas sukurtas Michelle Ashford ir paremtas Thomas Maier‘io biografija „Masters of sex: The Life and Times of William Masters and Virginia Johnson, the Couple Who Taught America How to Love”. Kaip ir garsusis “Mad Man” šis serialas nukelia į praeitį, kur cigaretės dar nebuvo plaučių vėžio priežastis, o alkoholis darbo metu buvo tarsi šių dienų arbatos pertraukėlė.

Serialo veiksmas vyksta apie 1950-uosius metus, kol pasaulio dar neužvaldė seksualumo bumas ir moters vieta buvo virtuvėje prie puodų. Daktaras William‘as Masters‘as  (Michael Sheen) ir Virginia Johnson (Lizzy Caplan) besipriešinant visai Vašingtono universiteto bendruomenei imasi nagrinėti iki šiol neregėto ir negirdėto lygio studiją, kurios pagrindinis tikslas išsiaiškinti kas vyksta su žmogaus kūnu seksualinių santykių metu.

„Yra begalės knygų, kaip gimsta kūdikiai, tačiau nei vienos studijos, kaip jie yra daromi“ – Daktaras William‘as Masters‘as.

Serialas idealiai atspindi to meto detales –  namų interjeras, automobiliai, apranga, viskas dera tiesiog nepriekaištingai. Smagu matyti pakankamai primityvius medicininius įrankius, priemones, kuriomis naudojosi to meto gydytojai.

Serialo “Masters of Sex” kadras

Puiku ir tai, jog humoras neapleidžia šio serialo ir kartais atrodytų į pakankamai desperatiškas situacijas įpučia gaivaus vėjo. Nuostabu kaip pagrindinis veikėjas Daktaras Masters‘as aikčioja sužinojęs, jog moteris retkarčiais suvaidina orgazmą ir neretai primena pasimetusį šių dienų paauglį per biologijos pamoką.

Šokiruojanti tema penkiasdešimtiesiems sukelia nemažai sunkumų gaunant universiteto pritarimą tęsti studiją. Išvytas iš ligoninės daktaras Master‘as perkelia seksualumo paieškas į viešnamį, kuriame susiduria su dar didesniais nesklandumais  bei išūkiais, tokiais kaip homoseksulūs santykiai, kurie anot jo, nėra tinkami tolesniems tyrimams, kadangi  neatitinka statistinės normos.

Ir  nors pati serialo istorija yra pakankamai šokiruojanti, daugiau pikantiškumo suteikia patys istorijos herojai, kuriuos vienija tam metui nebūdingos plačios pažiūros į seksą.

Veikėjų paveikslas

Absoliučiai nuostabus aktorių Michael‘o Sheen‘o ir Lizzy Caplan duetas puikiai išpildo istoriją ir pateikia savo suvokimą į seksualinius santykius. Ji – du kart išsiskyrusi, dviejų vaikų mama, trokštanti būti daugiau nei tik sekretorė, o lygiavertė daktaro partnerė. Jis – šaltas, nelinkęs bendrauti ginekologas, universiteto žvaigždė, kuriam darbas sekas puikiai, tačiau šeimyniniai santykiai nepanašu jog būtų jo stiprioji pusė. Masters‘o žmona Libby (Caitlin FitzGerald) ideali žmona, kuri desperatiškai stengiasi pastoti. Ji apsėsta minties, jog privalo savo vyrui pagimdyti kūdikį, jei ne, ji nieko verta. Jų santykiai keisti, tačiau tai daugiau daktaro kaltė. Seksas sustyguotas, remiasi Libby ovuliacijos grafiku ir nėra itin aistringas, kadangi pižama ir naktiniai marškiniai būtini atributai ir taip komplikuotai meilės scenai.

Priešingai nei daktaras William’as, jo darbo partnerė Virginia yra pakankamai savimi patenkinta ir seksualiniu apetitu nesiskundžianti moteris. Ji mano jog neretai meilė yra maišoma su geismu, tad labai noriai leidžiasi į nuotykius su jaunu daktaru (Nicholas D’Agosto), kuris iškart pameta dėl jos galvą. Tad neilgai trukus apsuka galvą daktarui Ethan’ui Haas’ui, kuris nori ją vesti, nors Virginija tenori kūniškų malonumų.

Serialo “Masters of Sex” kadras.

Šarmo prideda ir kiti personažai, kurie kartais yra tragiški, kartais begalo juokingi. Prostitutė Betty (Annaleigh Ashford), kuri pirmoji pasitiki daktaru ir leidžiasi būti stebima pro skylę sienoje, kol ji darbuojasi su klientu. Daktaras Austin’as (Teddy Sears) nuo sekso priklausomas veikėjas, kuris nors ir vedęs, sutinka bendradarbiauti su Masters’u. Ar koledžo lektorius ir Masters‘o draugas Barton‘as (Beau Bridges), kuris visaip priešinasi seksualumo studijai, tačiau pasitelkus ne itin sąžiningas žaidimo taisykles yra priverstas leisti Masters‘ui dirbti.

Sulig kiekviena serija, veikėjų paveikslas tampa vis labiau atviras ir kartu tampa vis sudėtingesnis. Kuo labiau sekame serialo veikėjus, tuo labiau norime juos geriau pažinti. Tai puiki strategija, kurią pasirinko serialo kūrėjai, nes kartą pažiūrėjus, po to yra labai sunku sustoti.

Serialo elementai

Serialas sulaukė daug teigiamų kritikų atsiliepimų ir, anot vieno iš jų, tai labiausiai intriguojantis ir viliojantis rudens sezono televizijos serialas. Iš tiesų sunku nepritarti, seriale persipina nemažai iki šiol matytų serialų temų, tačiau kūrėjai sugebėjo atrasti tai kas iki šiol nebuvo paliesta. Subtilus humoras, saviti veikėjai, puikus apipavidalinimas suteikia daug teigiamų emocijų nepamirštant ir šokiruojančių scenų.

Puikus režisūrinis darbas, absoliučiai paperkanti vaidyba ir nuostabi kinematografija, tai elementai, kuriems priekaištų nėra, tad „Masters of Sex“ vienareikšmiškai galima vadinti dar vienu nuostabiu šių dienų televizijos projektu.

Verdiktas 9/10

Gyvendami šiomis dienomis esame pripratę prie tokių dalykų nuo kurių mūsų seneliams plaukai ant galvos pasišiauštų. Sekso žaisliukų reklamos ar nuogo kūno demonstravimas neatsiejams šių dienų kultūros dalis, o nekaltybę saugančių iki vestuvių žmonių, net su žiburiu nerastume. Tad „Masters of Sex“ apie tas dienas, kuomet visi tikėjo jog vaikus atneša gandras, o nesantuokiniu seksu gali užsiimti tik prostitutės ar pasileidėlės. Tačiau tai serialas, kuris intriguoja bei juokina kartais tiesiog absurdiškais klausimais apie seksą, seksualumą ar net lytinius organus, apie kuriuos šiomis dienomis vaikai yra mokomi mokykloje. Tai šmaikšti, įdomi ir tikra istorija, kurią rekomenduojame visiems kam seksas nėra tabu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: