© Itamar Gilboa nuotr.

Ar kada pagalvojote, kaip atrodytų visas jūsų per metus suvalgytas maistas vienoje vietoje? Menininko Itamaro Gilboa „Maisto grandinės projektas“ vizualizavo šią beprotišką mintį, iš tiesų padedančią suvokti šių dienų vartotojiškumo įsigalėjimą visuomenėje ir maisto problemas pasaulyje.

133 agurkai, 567 duonos riekelės, 155 citrinos, 128 litrai dietinės „Coca Cola“, 490 pomidorai, 3 figos ir net 172 litrai arba 215 butelių vyno – tai tik maža dalis to, ką per 365 dienas suvartojo I. Gilboa. Visus metus menininkas su savimi turėjo tušinuką ir užrašinę, kur žymėjo visas 8000 prekių, kurias suvalgė ar išgerė. Tai – tarsi kiekybinis savęs vertinimas, asmeninė duomenų bazė, padedanti įvertinti ir suprasti savo įpročius. „Niekada nekeičiu savo įpročių viduryje metų.“ – apie savo taisyklę nesižvalgyti atgal, kol nesibaigė metai pasakoja Itamaras Gilboa.

Metinė vartojimo vizualizacija sukurta naudojant skulptūras. Jos visos pateiktos vienoje vietoje – netikrame prekybos centre. Stulbinantis 6000 skulptūrų vaizdas padeda žiūrovams suvokti, kiek iš tiesų maisto suvartojame per metus. Maistas, kaip ir daugelis kitų trumpalaikių dalykų, dingsta iš mūsų galvų vos tik suvalgius. I. Gilboa sukūrė gudrų vaizdinį priminimą kiekvienam iš mūsų, priverčiantį susimąstyti apie tai, ką dedame į savo kūnus ir kaip mažai apie tai galvojame. Taip pat siekiama sukurti diskusiją apie globalias maisto problemas. Kiekviena skulptūra yra parduodama, 70 procentų skiriant su maistu susijusioms organizacijoms, tokioms kaip „Fair Food International“ ir „Youth Food Movement“.

© Itamar Gilboa nuotr.

Projektas prasidėjo menininkui iš gimtojo Tel Avivo persikėlus į Amsterdamą studijuoti meno. Pasikeitė jo valgymo įpročiai – nuo humuso, daržovių ir alyvuogių prie sūrio ir mėsos. Šį pokytį įtakojo šaltesnis Olandijos klimatas. Žinoma, I. Gilboa tai pastebėjo ir pamažu jam pasidarė įdomu sekti savo įpročius tam, kad geriau suprastų savo pasirinkimus ir jų įtaką.

© Itamar Gilboa nuotr.

„Maisto grandinės projektas“ turėjo teigimų pasekmių: padėjo menininkui pakeisti savo valgymo įpročius. Jis pradėjo valgyti mažiau mėsos, daugiau daržovių ir apžvelgė, kiek vyno suvartoja: „Prieš tai kiekvieną dieną savo studijoje atsidarydavau butelį vyno. Tai nedelsiant pasikeitė“. Išradinga menininko vizualizacija padeda susimąstyti ne tik kiekvienam apie save, tačiau ir apskritai apie perteklinį vartojimą, kai tuo tarpu kai kuriuose pasaulio kampeliuose žmones kasdien vis dar kamuoja badas.

© Itamar Gilboa nuotr.

Taip pat skaitykite: Piotras Pavlenskis – radikalaus meno kova prieš politinį abejingumą (N-18)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: