Mini serialo "Unsere Mutter, unsere Vater" kadras

Pernai kino ir televizorių ekranus pasiekęs vokiečių mini serialas „Mūsų motinos, mūsų tėvai“ sulaukė ne tik didelio žiūrovų susidomėjimo, bet ir tapo aršių diskusijų objektu. Kol vieni liaupsina puikiai filme perteiktą karo realybę, kiti kaltina vokiečius serialo kūrėjus siekiant kitoms Europos šalims primesti antisemitizmą.

Paprastai filmuose apie Antrą Pasaulinį karą vokiečiai vaizduojami tik kaip didžiausi niekšai ir piktadariai, atsakingi už milijonus gyvybių nusinešusį žydų Holokaustą. Šis serialas – kitoks. Trijų dalių vokiečių televizijos filmas „Unsere Mutter, unsere Vater“, pasirodęs pernai ir angliškai pervadintas į „Generation War“, pasakoja penkių jaunų vokiečių istoriją Antrojo pasaulinio karo metais, ir to meto įvykiai perteikiami jų akimis. Penketuką sudaro du Vokietijos armijos kariškiai, karo lauko seselė, mergina, trokštanti tapti dainininke ir žydas kurio šeimos padėtis dėl savaime suprantamų priežasčių įsibėgėjus karui tampa nepavydėtina. Dėl tokio pagrindinių veikėjų pasirinkimo, karo padėtis apžvelgiama iš visų frontų ir požiūrio taškų.

Mini serialo “Unsere Mutter, unsere Vater” kadras 

Mini serialo “Unsere Mutter, unsere Vater” kadras 

Vos pasirodęs, serialas sulaukė prieštaringų vertinimų Lenkijoje ir Vokietijoje – tiek dėl lenkų, kaip žydų žudikų vaizdavimo, tiek dėl filmo kūrėjų siekio neva sumenkinti vokiečių kaltę dėl Holokausto permetant ją kitoms tautoms. Ir išties – antisemitizmas seriale „Mūsų motinos, mūsų tėvai“ nėra tik nacių bruožas. Vienoje scenoje vokiečių kariai bando gelbėti mažametę žydų mergaitę nuo įsiutusių ukrainiečių pareigūnų, kitoje – lenkų partizanai palieka traukinio vagone užrakintus į konclagerį vežtus žydus likimo valioje. Nors partizanų būrio pažiūros – antinacistinės, gelbėti žydų jie nė nesirengia.

Mini serialo “Unsere Mutter, unsere Vater” kadras 

Sunku įvertinti, ar tikrai filmu norėta perteikti, jog antisemitizmas būdingas ne tik Hiterio Vokietijai.Viena aišku – kūrėjai siekė parodyti, jog blogio būta abiejose barikadų pusėse. Visgi tai buvo karas, o kare žmogiškumui vietos dažniausiai nelieka. Vokiečių kariams buvo duoti įsakymai, kuriuos jie privalėjo vykdyti. Ar toks kariškių pateikimas – serialo kūrėjų bandymas pateisinti vokiečių per karą įvykdytus nusikaltimus? Galbūt, bet tai paliekama vertinti žiūrovams. Jeigu „Mūsų motinos, mūsų tėvai“ kūrėjai sąmoningai siekė sukelti diskusijas šiuo klausimu, tai jiems pavyko šimtu procentų.

Filme nuskamba frazė: „Geriausi kariai – tai bailiai, pademonstravę drąsos akimirkas“. „Mūsų motinos, mūsų tėvai“ esmė – perteikti Antrojo pasaulinio karo lauko atmosferą, parodyti mūšio realybę stovėjusių pirmose fronto linijose akimis. Filme atskleidžiama karo beprasmybė, parodoma, kad karas paženklino ne tik žydus, rusus ar lenkus – vokiečių gyvenimai nukentėjo lygiai tiek pat.

Verdiktas 9/10

„Mūsų motinos, mūsų tėvai“ neabejotinai yra vienas įdomiausių praėjusių metų kino projektų. Puikia vaidyba, giliais veikėjų charakteriais, politine potekste ir puikiai sukaltomis veiksmo scenomis šis filmas gali varžytis su Holivudo karinėmis dramomis. Visgi kai kuriuos gali išgąsdinti filmo trukmė – sudėjus visas dalis gausime keturias su puse valandos, todėl, norėdami pažiūrėti „Mūsų motinos, mūsų tėvai“ vienu prisėdimu, sugaišite gerą pusdienį. Tikiuosi, gero kino mėgėjams laikas nebus kliūtis, nes šis serialas – tikras saldainis filmų apie Antrąjį pasaulinį karą gerbėjams.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: