Dokumentinio filmo "Love me" kadras

Kažkur patogiai prie kompiuterio įsitaisiusiam apkūniam amerikiečiui pabodo  kompiuteriniai žaidimai ir jis nusprendė ieškoti žmonos… Ukrainoje.

Nežinia kodėl jam nepavyko susirasti antros pusės Amerikoje – ar dėl per didelio pilvo, ar dėl skurdžių socialinių įgūdžių, o gal tiesiog tingėjo atsitraukti nuo kompiuterio? Pakilti nuo sofos jam teko nebent norint pasiekti savo banko kortelę – mat žmonos ieškoto padėjo tarptautinė pažinčių agentūra, Ukrainoje surandanti potencialias nuotakas, Amerikoje – jaunikius, ir siūlanti šiuo atveju itin patogias vertėjo paslaugas. Dešimt dolerių už kiekvieną išverstą laišką, dar po kelis dolerius už siunčiamas nuotraukas. Po pusmečio amerikietis suskaičiuoja, kad jau išleista beveik dešimt tūkstančių. Laikas atsiimti tai kas jam priklauso – niekada gyvai nematytą žmoną.

Tokių kaip jis, apkūnių, drovių svajotojų, ne viena dešimtis. Įmitę vidutinio amžiaus vyriokai lyg į mokyklinę ekskursiją išsiruošia į Ukrainą – žmonų. Duodami interviu prieš kameras  visi jie kalba apie amžiną meilę, draugystę ir šeimos vertybes.  Tačiau Ukrainos moterims, panašu, rūpi kas kita. Akivaizdžiai per daug prisidažiusi ir per mažai apsirengusi būsima nuotaka sako: „ Čia sunku. Darau viską, kad IŠGYVENČIAU“.

Dokumentinio filmo “Love me” kadras

Filmas šokiruoja ne tik ekonominiais bet ir pasaulėžiūrų kontrastais. Nepaisant saldžių vyrų žodžių netrukus ima atrodyti, kad moterys jiems tėra išoriškai patrauklūs objektai, privalomi gyvenimo priedai. Iš prostitutiškos išvaizdos moterų veržiasi čia slaviška šiluma, čia suktumas, čia graudulys, pamačius tarptautinį meilės romaną laiminančius merginos tėvus. Smerkti čia norėsis dažnai, susimąstyti – irgi. Ar galimas ryšys nekalbant ta pačia kalba? Ar įmanoma žmogų pamilti už jo suteiktą situaciją?


„Mylėk mane“ –  tai patriarchalinių santykių analizė, kurią vakaruose vis bandoma prigesinti lyčių lygybe. Tragedija tai ar komedija – asmeninio požiūrio reikalas, tačiau nuobodžiauti filmo metu tikrai neteks. Personažai čia spalvingi, ir akims apsipratus su liulančiais pilvais, trumputėliais sijonais, dirbtiniais nagais ir kitais „prostitutė ir nevykėlis“ stereotipų atributais, pagaliau išvysite sodrius, sukrečiančius žmogiškus jausmus. Meilė iš pirmo žvilgsnio, ukrainietiškas reketas, vestuvės, atšauktos sužadėtuvės – kiekvienas amerikietis į JAV sugrįžo vis su kitokia istorija. Tiesa, keletas jų vis dėl to – su žmona. O aš po filmo štai neapsisprendžiu, kaip dėlioti žodžius: drąsi moteris, savęs negerbiantis vyras… Ar atvirkščiai?

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: