Kino filmo "Child 44" kadras

Švedų kilmės režisieriaus Danielio Espinosos kūrinys „Numeris 44” – drama, atskleidžianti Sovietų Sąjungos represinės žinybos NKVD vykdytą politiką bei Stalino visai visuomenei įskiepytą mitą, kad šioje šalyje neegzistuoja žmogžudystės. Taip pat įpinamas vyro pasiaukojimas dėl moters ir apskritai santykiai šeimoje. Aktorių desantas iš Anglijos, Švedijos, Libano, Lenkijos ir Australijos, kalbantys su stipriu rusišku akcentu, sukuria kitokią nei įprasta Stalininės eros atmosferą.

Filme pasakojama apie tai, kaip Maskvoje dirbantis NKVD pareigūnas Leo Demidovas (Tom Hardy) susidomi pasikartojančiais „nelaimingais atsitikimais“, kurių metų žūsta jauni berniukai ir įtaria, jog šalyje siaučia serijinis žudikas. Tuo pačiu įpinama ir Leo asmeninė drama, kai jam paskiriama savo žmoną Raisą (Noomi Rapace) demaskuoti kaip šnipę. Atsisakęs tai padaryti, jis išsiunčiamas į atokų Volsko miestelį, kur dirba buvusiam NKVD pareigūnui gėdingą darbą milicijoje. Tačiau tiesos ieškojimas sovietine ideologija persmelktoje šalyje duos vaisių.

Kino filmo “Child 44” kadras

„Rojuje žmogžudystės neegzistuoja“ –  nuolat pasikartojanti iliuzinė filmo pagrindinė mintis, kurią Leo Demidovas bando paneigti. Sužinojęs apie savo krikšto sūnaus mirtį ir jos aplinkybes bei atradęs panašių atvejų ne tik Maskvoje, bet ir Volske bei Rostove, jis pradeda įtarti, kad tai gali būti žudiko darbas. Rojumi laikytoje Sovietų Sąjungoje viešai neegzistuoja terminas „žmogžudystė“, tad atrodo, jog Leo imasi neįtikėtino reikalo rasti žudiką, kurio aukos – išskirtinai vien berniukai. Naudojamas toks pats nužudymo būdas leido daryti prielaidą, kad tai įvykdė vienas ir tas pats žmogus.

Kino filmo “Child 44” kadras

Pats Leo Demodovas filme vaizduojamas kaip karo didvyris: nuožmus ir agresyvus, bet tuo pačiu – nuoširdus ir žmogiškas. Tai puikiai iliustruoja scena filmo pradžioje, kuomet aršiai kovojęs prieš surastą šalies išdaviką, jis tuoj pat peikia savo kolegas dėl vaikų akivaizdoje nužudytų tėvų. Galbūt tokią reakciją iššaukė tai, kad pats Leo augo be tėvų, žuvusių Ukrainoje siautusio didžiulio bado Holodomoro metu. Apskritai matyti, kad Leo vaikai – viena iš esminių vertybių gyvenime. Tuo pasinaudoja jo žmona Raisa, nes nujausdama, jog gali būti įduota kaip šalies išdavikė, pameluoja, jog yra nėščia. Vėliau ji išduoda, kad Leo padėtis visuomenėje ir jo charakteris visuomet vertė ją jaustis įbauginta. Taip prasideda abejonės dėl jųdviejų jausmų tikrumo.

Kino filmo “Child 44” kadras

Sovietų Sąjungos vidaus reikalų ir saugumo palaikymo organizacijoje galioja savitos taisyklės: ieškoma šalies išdavikų ir be jokių patvirtinimų jie negailestingai žudomi. „Kai esi suimamas, tu jau esi kaltas.“ – frazė, pasakyta vieno iš NKVD pareigūnų puikiai iliustruoja šias nerašytas taisykles. NKVD viduje įsigalėjusi korupcija ir asmeniniai ryšiai – bene svarbiausias garantas išlikti saugiam. Leo išaiškinus pasikartojančių žmogžudysčių atvejį, įpinama įdomi ir dviprasmiška sąvokos „žudikas“ paralelė. Jis gali būti suprantamas ir kaip didvyris, ginantis savo šalį, ir kaip nusikaltėlis, tenkinantis keistus savo poreikius. Taigi Leo bandė ieškoti tiesos, nors pats darbo metu yra nužudęs begalę žmonių. Tai lyg sukuria tam tikrą bendrumą tarp kraupias žmogžudystes įvykdžiusio žmogaus ir milicininko Leo.

Verdiktas 8/10

Pagal populiarų romaną pastatyta ir Rusijoje uždrausta juosta „Numeris 44” – susipynusių išgyvenimų istorija, įtraukianti tiek asmeninį, tiek valstybės likimą. Filme vyraujančios tamsios spalvos ir niūri muzika įtraukia žiūrovą į detektyvinį žaidimą, kur maištaujama prieš nusistovėjusias taisykles ir kovojama už tiesą. Niekinamas kapitalizmas ir išaukštintas komunizmas, vyraujantis SSRS visuomenėje, šiame filme netikėtai įgauna vienas kito savybių ir rodo, kad netgi valstybėje, primenančioje „rojų“, egzistuoja netobulumų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: