„Viskas turi būti skandalinga, arba iš viso neturi būti“, – teigia rašytojas V. Normanas. Jo naujo romano viršelis jau pasirodė ir tikrai žada skandalą. Pats autorius trumpai nupasakojo visą viršelio gimimo idėją.

„Kuomet dizaineris Denisas Bezrukich atsiuntė pirmą eskizą, jis buvo labai įžūlus, bet toli gražu nepanašus į galutinį variantą. Jis buvo skandalingas, bet aš norėjau, kad jis būtų dar skandalingesnis ir svarbiausia – gražus, patrauklus. Kaip kad gražūs yra mano rašomi žodžiai. Žmonės, kurie patarinėjo, reiškė nuomonę, siūlė švelninti gana provokuojantį jo turinį, bet aš net nežadu ko nors švelninti. Pamirškite švelnumą. Jei būčiau pats kūręs viršelį, jis būtų dar žiauresnis. Ko čia visi bijo? Kad kas nors ką nors pagalvos? Bet romanas ir yra apie tai – reikia gyventi savo, ne kitų gyvenimą. Ir kreipti dėmesį į nesvarbių žmonių nuomonę iš viso kvaila. Svarbiausia – laisvė ir meilė, visa kita nesvarbu“, – sakė. V. Normanas

Anot autoriaus, menas neturi pataikauti niekam. Todėl jis pasiryžo laužyti visas normas kiek tik įmanoma.

„Juokinga, kad viršelyje pirmiausia matomas tampomas falas ir žydra spalva. Ir pats viršelis matomas kaip pop produktas. Tai rodo ne mano liguistą vaizduotę, o liguistą žiūrovų baimę. Lietuvoje visi bijo būti apšaukti nenormaliais. O aš, jei ir bijočiau, tai tik normalumo. Man šlykštu vidutiniškumas.

Pagrindinė viršelio idėja, sakyčiau, visai kita nei tampymas, tai – bandymas užčiaupti tuos, kas garsiai rėkia tiesą. Tai parodija. Tačiau kiekvienas mato tai, ką nori matyti. Aišku, romane pilna sekso ir masturbacijos, tad tinka ir tiesioginis vaizdo supratimas. O be to, tai absurdiškai juokingas romanas, kurio rimtai man pačiam neįmanoma skaityti, todėl siūlau į nieką čia rimtai nežiūrėti. Tiesiog nereikia tikėtis, kad romanas bus apie instinktų tenkinimą. To niekada nerašyčiau. Tai romanas apie tai, kaip neįmanoma patenkinti pojūčių. O viršelis gerai tai atspindi – tenkinkitės, bet vis tiek norėsite daugiau, norėsite perskaityti ir tekstą“, – paaiškina autorius.

Filosofas Kęstutis Bacevičius apie ironišką romaną negailėjo dar ironiškesnių įžvalgų: „Masturbacijja – pirmą kartą aptinkama Derrida „Gramatologijoje“: rašymas tėra šnekėjimo papildas, kaip onanizmas yra sekso papildas. Rašau, vadinasi, masturbuojuosi. Viešai“. Jis palygino romaną su F. Dostojevskio apysaka „Užrašai iš pogrindžio“, tik negalėjo tiksliai pasakyti, kokiu požiūriu.

„Sunkiausia gyvenime išmokti iš visko juoktis. Už vis sunkiausia – iš savęs. Bet tai labai sveika, sveikiau nebūna. Šitas romanas – didžiausia mano paties parodija. Jeigu sugebėsiu priimti visą šlykščią kritiką ir nusijuokti, būsiu dar labiau egzistenciškai ūgtelėjęs“, – sakė V. Normanas, pridurdamas, kad grožis ir malonumas neturi būti etiškai apibrėžiami, nes jie patys sau pakankami.

„Anarchistas Mišelis Bakuninas rašė:” Свобода неделима: нельзя отсечь её часть, не убив целиком…” T.y. Laisvė yra nedaloma: negalima nukirsti jos dalies, nepražudant jos visos”. Vilio Normano nauja knyga “Masturbacija” yra apie tai. Jeigu tu būsi nelaisvas nuo 8 iki 17, tai jau nebebūsi laisvas ir likusią paros dalį. Jeigu parduosi nors trečdalį savo laiko, savo minčių, savo sielos – nereiškia, kad bus įmanoma išlikti išties nepriklausomu žmogumi. Knyga apie laisvę ir meilę. Ir autoriui tinka visos priemonės, kurios išgelbsti žmogų nuo gyvenimo kasdienybės šleikštulio ir vergovės“, – taip apie romaną atsiliepė rašytoja Dalia Jazukevičiūtė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: