© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

„… mums nepatinka biurokratija, didžiulės vyriausybės, karai, socializmas ir pernelyg didelis reguliavimas. Mums patinka laisvės, stipri teismų sistema, mažos vyriausybės, laisva rinka, neutralumo bei pilietinės teisės“ (iš Pavel Durov paskelbto įrašo „Facebook“ tinkle).

Pavel Valeryevich Durov – Rusijos verslininkas, geriausiai žinomas kaip socialinio tinklo „VK“ svetainės įkūrėjas. Nors „VKontakte“ ir yra P. Durov išgarsėjimo pagrindas, tačiau jam teko palikti šią kompaniją – o tai įdomių aplinkybių turinti istorija. Tačiau apie viską nuo pradžių.

Pradėkime nuo „VKontakte“ – P. Durovo populiariojo Rytų Europos socialinio tinklo.

Kaip ir daugelio kitų socialinių tinklų, „VK“ pagrindinė funkcija paremta privačių žinučių sistema, nuotraukų dalijimosi, būsenos atnaujinimo galimybe ir ryšiais su draugais. Šis soc. tinklas vartotojams leidžia įkelti, ieškoti ir transliuoti medijų turinį, pavyzdžiui, vaizdo ir muzikos įrašus. Trumpiau tariant – socialinis tinklas, turintis visas reikalingas funkcijas efektyviai veiklai, taip pat užimantis aukštas pozicijas tarp kitų soc. tinklų. Faktas, kuris pakiša koją, norint, kad „VK“ galėtų didžiuotis dar aukštesnėmis pozicijomis savo klasėje – vienodumas su „Facebook“.

„VKontakte“ (dar žinomas kaip tiesiog „VK“) yra populiariausias socialinis tinklas Rusijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje ir Kazachstane. Jei gyvenate ne kurioje nors ir išvardintų valstybių, ko gero apie „VK“ nebūsite nieko girdėję.

Pirmas įspūdis apsilankius šio socialinio tinklo internetinėje svetainėje – atrodo, jog kažką labai panašaus jau būtumėte matę. „VKontakte“ dažnai apibūdinamas kaip „Facebook“ klonas – dizainas ir funkcionalumas stulbinamai panašūs. Ilgiau panaršius „VK“ portale, galima tęsti panašumų vardijimą: koncepcija bei veiklos modelis taip pat giminingi „Facebook“ projektui. „VKontakte“ ne tik turi akivaizdžias sąsajas su „Facebook“, bet ir įtraukia žiniasklaidos funkcijas, kurios šį portalą daro labiau panašų į „YouTube“, „Pandora“ ir „MySpace“ svetainių kratinį.

Žvelgiant į portalų vartotojų skaičių, „VK“ nusileidžia „Facebook“, tačiau „VKontakte“ yra vienas didžiausių Europos socialinių tinklų, turintis daugiau nei 100 milijonų aktyvių vartotojų. „VK“ išlaiko savo padėtį tarp 50 populiariausių svetainių pasaulyje, tuo tarpu Rusijoje – antra internetinė svetainė pagal populiarumą apskritai, remiantis 2013 metų duomenimis. Pasak „eBizMBA“ pateikiamus reitingus, „VK“ yra 8 vietoje tarp populiariausių socialinių tinklų pasaulyje.

„Socialinis tinklas „VK“ – projektas, kuris padeda žmonėms išreikšti savo nuomonę ir surasti norimą auditoriją. Galite bendrauti su plačiąja bendruomene ar palaikyti ryšį su draugais ir šeima“.

Visai kaip „Facebook“. Funkcijas, kurias palaiko „Facebook“, galima rasti ir „VK“. Faktas, kad šis socialinis tinklas veikia tik Rytų Europoje paaiškina, kodėl „Facebook“ nepareiškė pretenzijų dėl akivaizdaus panašumo. Tinkamai pateiktas plačiajai visuomenei, šis socialinis tinklas galėjo aprėpti didžiulę rinkos dalį.

  • „VK“ oficialiai trikalbis projektas;
  • Daugiau nei 250 milijonų registruotų vartotojų;
  • Daugiau nei 55 milijonai prisijungiančių kasdien vartotojų („Liveinternet“ duomenimis);
  • Daugiau nei 2 milijonai atidaromų puslapių kasdien („Liveinternet“ duomenimis);
  • Maždaug 70 procentų vartotojų gyvena Rusijoje;
  • Daugiau nei 60 procentų vartotojų yra vyresni nei 25 metų („TNS Gallup“ duomenimis).

Šio portalo išreikštas tikslas – „VK“ turi išlikti greičiausias, moderniausias ir estetiškai malonus būdas bendrauti internete. Tačiau dizainas – visai kaip „Facebook“.

Steigėjas Pavel Durov pradėjo „VKontakte“ projekto testavimą 2006-aisiais. Tuo tarpu 2008-aisiais vartotojų bazė jau siekė 10 milijonų. 2014 metų balandį, P. Durov pardavė savo „VK“ akcijų paketą, įvardijama priežastis: „vis didesnis spaudimas“ iš Rusijos Federalinės saugumo tarnybos, perduoti asmeninius „VK“ soc. tinklo vartotojų, esančių grupėjė, remiančių „Euromaidan“ protesto judėjimus, duomenis.

2013 m. gegužės 24 dieną žiniasklaidoje buvo pranešta, jog „VK“ svetainė buvo klaidingai patalpinta į uždraustų Rusijos vyriausybės svetainių sąrašą.

Nors ir „VKontakte“ teko pergyventi nelengvų išbandymų, šis soc. tinklas yra vis dar pajėgus išlaikyti savas pozicijas tarp vienų populiariausių internetinių svetainių pasaulyje. Žvelgiant iš kitos pusės, vykdantysis direktorius ir vyriausiasis vykdantysis pavaduotojas veikia laikinai. Galima tik spėlioti, ar „VK“ pateiks daugiau pokyčių bendroje veikloje ar vadovų pozicijose po tokios aibės išbandymų.

Kalbant apie patįjį P. Durov, kuris vadinamas Rusiškuoju Marku Zeckerbergu, o „TheGuardian.com“ šią personą lygina su Tom Cruise, išties galima įžvelgti išvaizdos panašumų, tik P. Durovas įvardijamas turtingesnis nei pastarasis paminėtas aktorius.

P. Durov spalvingos sielos žmogus, įvardijamas kaip ekstraordinari asmenybė, palaiko liberalias ekonomines ir politines pažiūras, teigia, jog yra vegetaras ir save identifikuoja kaip Taoistą (Taoizmas arba Daoizmas – religine ir filosofinė sistema, jos pagrindas – kinų kultūra, pabrėžiama gamtos ir žmogaus darna). Keletas faktų, padėsiančių pateisinti P. Durov išskirtinumą: jis paskelbė anarcho-kapitalistinį manifestą, apibūdinant idėjas, skirtas pagerinti Rusijos valstybę. Savo 27-ojo gimtadienio proga, jis paaukojo milijoną dolerių „Wikimedia“ fondui, kuris plačiausiai žinomas kaip „Wikipedia“ – internetinės enciklopedijos rėmėjas.

Grįžtant prie P. Durov ir „VK“ istorijos, 2014 m. balandžio 16 d. Rusijos verslininkas viešai atsisakė perduoti Ukrainos protestuotojų duomenis Rusijos saugumo tarnybai ir užblokavo Alexey Navalny (Rusijos teisininkas, politikos ir finansų aktyvistas) puslapį, tuomet dar savo vadovaujame „VK“ soc. tinkle. Kaip atsaką į tai, P. Durov paskelbė atitinkamus atsakus savo „VK“ puslapyje, teigdamas, kad ankstesni A. Navalny prašymai yra neteisėti.

Siekiant paaiškinti tokį P. Durov elgesį, galima pridurti, jog jis buvo prieš tuos, kurie bandė apriboti saviraiškos laisvę internetinėje erdvėje. Taipogi kylant politiniams konfliktams šalies viduje ir kaimyninėse šalyse, Ukrainos pavyzdys, soc. tinklai tampa patrauklia platforma žmonėms užsitikrinant pozicijas ir jų paramas tarptautiniu mastu. Šiuo atveju tokia platforma buvo „VKontakte“, kur ne visada paisoma Kremliaus ir Rusijos lyderio V. Putino.

P. Durovo atsisveikinimas su savo kompanija. 2014 m. balandžio 21 d. jis buvo atleistas iš „VK“ generalinio direktoriuas pareigų. P. Durov teigė, kad kompaniją iš esmės perėmė V. Putino sąjungininkai, tai parodo, jog jo nušalinimas buvo rezultatas dėl dviejų priežasčių: P. Durov atsisakymas perduoti asmeninius vartotojų duomenis Rusijos Federalinės saugumo tarnybai ir atsisakymas perduoti asmeninius duomenis apie žmones, kurie buvo „VK“ grupės nariai, skirtos Euromaidan protesto judėjimui. Po nušalinimo P. Durov tada paliko Rusiją ir pareiškė „neturintis planų sugrįžti“.

Tolimesni P. Durov planai – sukurti mobilųjį socialinį tinklą. Idėja – sukurti naują paslaugą už Rusijos ribų. Nors pats P. Durov ir nepatvirtino, tačiau manoma, kad idėjos įgyvendinimui yra siekiama sukurti pamatus, kuriuos jis jau numatęs, panašiai kaip „Telegram.org“, viena iš naujos kartos mobiliųjų pranešimų programėlių, kuri užšifruoja savo duomenis, siekiant apsaugoti informaciją nuo nepageidaujamų smalsių akių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: