Televizijos serialo "Stargate-SG1" kadras

Mokslinės fantastikos serialų žanras dabar yra labai populiarus, tačiau ir seniau jis nebuvo apleistas. Seni serialai ne tik nenusileidžia naujiems, o kartais juos net pranoksta.

Žinoma, specialieji efektai lyginat pagal šiuolaikinius standartus atrodo juokingai, tačiau gerai išvystyti veikėjai ir istorijos linija tai atperka. Siūlome jums dešimties geriausių klasikinių serialų sąrašą.

10. Žvaigždžių vartai SG-1 (Stargate SG-1, 1997) serialas buvo sukurtas pagal prieš kelis metus sukurtą ne geriausiai įvertintą filmą. Taigi niekas nesitikėjo iš šio serialo nieko ypatingo. Tačiau jis sugebėjo užkariauti žiūrovų dėmesį ir tęsėsi net 10 sezonų. SG-1 yra geriausias iš daugelio specialiai sukurtų karinių komandų, kurios tyrinėja tolimus pasaulius keliaudamos per netikėtai atrastus rato formos vartus. Šie vartais – užmirštos civilizacijos palikti įrenginiai kurie leidžia keliauti tarp visų kitų vartų. O tokių vartų yra begalė, begalėje skirtingų ir ne visada svetingų pasaulių. Elitinę komandą sudaro du JAV kariai – Jackas O’Neilas ir Samantha Carter, archeologas-lingvistas Danielis Jacksonas, kuris visų mokslininkų buvo laikomas pamišėliu, nes tvirtino, kad Egipto piramidės iš tiesų yra kosminiai laivai, kas pasirodė esą tiesa, ir netikėtai prie komandos prisijungęs ateivis Tealas – buvęs Apofio kariuomenės generolas. Seriale sutinkama daug ateivių rasių, tačiau kelios pagrindinės yra Goa’uldai – pagrindiniai piktadariai, kurie prieš tūkstančius metų buvo užkariavę žemę ir apsimetė Senovės Egipto dievais, Jaffa – Goa’uldų vergai, kurie sukyla prieš savo šeimininkus ir Asgardai – maži pilki technologiškai išsivystę ateiviai, padėję žmonių rasei lemiamais momentais. Serialas įtraukia neįprastais būrio nuotykiais svetimuose pasauliuose bei daugelio mokslinių teorijų ir hipotezių pritaikymu.

9. Trečias akmuo nuo saulės (3rd Rock from the Sun, 1996) mokslinės fantastikos komedija apie grupelę ateivių nusileidusių į žemę su misija stebėti ir raportuoti apie žmoniją ir jos elgsenos subtilybes savo vadui, vadinamam „didžiąją milžino galvą“. Šie keturi ateiviai apsimeta žmonių šeima ir gyvena viename JAV miestelyje. Seriale bandoma parodyti žmonių gyvenimo keistumą iš ateivių perspektyvos. Dauguma serijų yra apie Solomonų šeimos sunkumus suprantant žmonių kultūrą ir juokingas situacija kylančias iš jų neteisingų interpretacijų. Vėlesnėse serijose jie neretai užmiršta pagrindinę savo misiją ir pradeda gyventi kaip paprasta šeima – rūpinasi buitimi, pinigais ir kitais žmonių kasdienybės reikalais. Jiems net pradeda patikti jų žmoniški gyvenimai labiau nei realieji. Ekspedicijos lyderis, pasivadinęs Dicku Solomonu, dirba fizikos profesoriumi universitete, Tommis Solomonas, vyriausias iš keturių ateivių, gauna paauglio kūną ir lanko mokyklą, o Sally su Hariu eina iš darbo į darbą nerasdami sau vietos. Seriale yra daug su populiariąją Amerikos kultūra susijusių juokų, taigi norint suprasti visus juos reikia žinoti to meto pagrindinius įvykius ir žymius žmones. Tačiau ir be šių žinių serialas išlieka juokingas.

8. Saulėlydžio zona (The Twilight Zone, 1959) šiuolaikinės mokslinės fantastikos pradininkas, turbūt vienas žinomiausių klasikinių serialų, sugebėjusių likti populiarus net iki šių dienų. Net dvi šio serialo serijos pateko į 100 geriausių visų laikų televizijos serijų sąrašą ir užėmė aukštas 11 ir 31 vietas. Serialas iš kitų esančių sąraše išsiskiria tuo, kad kiekvienoje serijoje yra pasakojama vis kita istorija, o nespalvotas filmavimas jam prideda mistinės atmosferos. Kultiniu tapęs serialas sukūrė dabar visiems žinomus pasakojimus apie gremliną ant lėktuvo sparno, kurį mato tik vienas keleivis, ar apie ateivius, kurie atskrido į žemę tarnauti žmonijai. Serialo kūrėjas Rodas Serlingas (geriau žinomas kaip filmo „Beždžionių planeta“ scenaristas) pats iš 156 serijų parašė 92. Seriale galima įžvelgti alegorijų į to meto socialinių, moralinių ir politinių pasaulio ar Amerikos problemų, tokių kaip atominio ginklo panaudojimas ar rasinė diskriminacija JAV visuomenėje. Lyginat su šiuolaikiniais serialais pastarojo tempas yra gana lėtas, jame nėra daug veiksmo scenų, tačiau kiekviena istorija yra įtraukianti ir verčianti susimastyti. Galbūt prisiversti pradėti žiūrėti šį serialą yra kiek sunku dėl jo lėto tempo, tačiau pažiūrėjus bent kelias serijas jis įtrauks jus savo giliomis istorijomis ir netikėtomis atomazgomis. Šis serialas patenka į daugelio mokslinės fantastikos mylėtojų TOP 10 sąrašą.

7. Žvaigždžių kelias: kita karta (Star Trek: The Next Generation, 1987) tai ilgiau trukusios ir daugiau pasisekimo sulaukusios žvaigždžių kelio serijos. Originaliosios žvaigždžių kelio serijos sulaukė pripažinimo tik po šio serialo, iki tol jos buvo daugelio žmonių užmirštos, o kai kurie net tyčiojosi iš jų. Daugiau nei po dviejų dešimtmečių pratęstas serialas iš naujo užkariavo jau buvusius ir naujus žiūrovus. Kaip pavadinimas sufleruoja, serialo pasaulyje taip pat praėjo ne vienas dešimtmetis. Pasikeitė ir laivas bei visa jo įgula. Jų tikslas – keistų naujų pasaulių tyrinėjimas ir naujų gyvybės formų paieška. Pagrindinį kapitono Pikardo vaidmenį suvaidino iki tol nelabai populiarus aktorius Patrikas Stuartas. Šis vaidmuo pelnė aktoriui šlovę. Serialo kostiumai yra tapę patys žinomiausi televizijos istorijoje. Kostiumų spalvos nurodo žmogaus (ar ateivio) užimamas pareigas erdvėlaivyje. Raudonos uniformos reiškia, kad šie žmonės yra vadovybėje, auksinės nurodo inžinierius ir apsaugą, o mėlynos – mokslininkus ir medikus. Tiesa, spalvos šiame seriale yra pakeistos lyginant su originaliu serialu, nes dauguma fanų pastebėjo, kad prieš tai raudoną uniformą vilkintys žmonės buvo nesaugomi ir lengvai paaukojami dėl geresnio tikslo. Šio serialo mokslinė fantastika įkvėpė žmones sukurti mobilųjį telefoną, mėlynąjį dantį, automatines duris, plančetinius kompiuterius, technologijas valdomas balsu ir palydovinį ryšį.

6. Daktaras kas (Doctor Who, 1963) tai ilgiausiai besitęsiantis mokslinės fantastikos serialas pasaulyje šiais metais švenčiantis savo penkiasdešimtmetį. Jame pasakojama apie paskutinį gyvą likusį pažangios civilizacijos atstovą, po jo gimtosios planetos sunaikinimo, vadinamą laiko valdovu. Jis keliauja per laiką į įvairias planetas su savo erdvėlaiviu, atrodančiu kaip Britanijos policininkų būdelė, kuri yra didesnė viduje nei atrodo iš išorės. Tačiau jis nebūna vienas – jį dažniausiai lydi kokia nors mergina iš žemės. Savo kelionėse jie aplanko Žemės praeitį ir ateitį, keliauja po tolimas planetas ir tolimus laikus – netgi iki visatos pabaigos dienos. Savo kelionėse jis išsiaiškina, kad rasė, vadinama darlekais, sunaikinusi jo gimtąjį pasaulį tebegyvuoja. Tai būtybės lindinčios roboto šarvuose ir praradusios visus jausmus. Vienintelis jų noras – naikinti. Per 50 metų gyvuojantį serialą pagrindinį vaidmenį yra atlikę jau 12 aktorių. Tačiau tai nėra netikėti pasikeitimai produkcijoje – daktaras kas turi sugebėjimą regeneruoti ir kaskart jis įgauna vis naują išvaizdą. Šitokiu būdu labai genialiai pakeičiamas pagrindinis aktorius, kuris į serialą įneša vis kažką naujo.

Taip pat skaitykite: „Ponas Robotas“ – apie tuos, kurie valdo žmonių gyvenimus

5. Babilonas 5 (Babylon 5, 1994) veiksmas vyksta 2258-2262 metais neutralioje teritorijoje pastatytoje kosminėje bazėje. Ši bazė buvo pastatyta praėjus 10 metų po karo tarp Žemės ir Minbario planetų. Bazės pagrindinė paskirtis – Žemės, Minbario, Vorlonų, Centauri, Narnų ir kitų mažesnių rasių politinis bendradarbiavimas. Tačiau ne viskas taip paprasta – tūkstantmečius vykę karai tarp Centauri ir Narnų civilizacijų padarė juos nesutaikomais priešais. Netgi atsiradusi senovinė pirmykštė rasė, vadinama šešėliais, kuri yra galingesnė už visas dabartines civilizacijas sudėjus kartu, nepagerina Centauri ir Narnų politinių ryšių. Pagrindinis serialo kūrėjas J. M. Staczynskis parašė didžiąją dalį scenarijų, tačiau prie jo prisijungė tokie garsūs fantastai kaip Davidas Gerroldas, kuris taip pat scenarijus kūrė žvaigždžių kelio serialui ir Neilas Gaimanas, kuris parašė daug garsių fantastinių knygų, tokių kaip „Kapinių knyga“ ar „Amerikos dievai“. Nors neretai mokslinės fantastikos žanras priskiriamas jaunesniajai auditorijai, šis serialas nėra toks. Jame pasakojama apie sudėtingą šių rasių istoriją, tarp jų vykusius karus ir užkariavimus. Seriale nagrinėjamos gilios filosofinės, politinės, socialinės problemos, tokios kaip: patriotizmas, priklausomybė nuo narkotikų, homofobija, evoliucionavusių žmonių problema ar religinė tolerancija. Jame bandoma pažvelgti kaip galėtų atrodyti reali ateitis žmonijai pradėjus bendrauti su nežemiškomis būtybėmis.

4. Futurama (Futurama, 1999) vienintelis suaugusiems skirtas animacinis serialas saraše, turintis stiprų humorą ir nebijantis pašiepti visuomenėje vyraujančių nuostatų. Seriale labiausiai įsigalėjusi satyra apie kasdienį ateities gyvenimą, kuris yra lyginamas su dabartiniais laikais. Šio serialo autorius visiem gerai žinomas žmogus animacijos pasaulyje – Mattas Groeningas – žmogus sukūręs Simpsonus. Kuriant šį animacinį serialą jo pagrindinis tikslas buvo po paika išorę paslėpti subtilesnius juokus ir parodyti visuomenėje vyraujančias problemas. Serialas laimėjo 6 „Emmy“ apdovanojimus. Jo pagrindinis herojus – ne pats protingiausias picų išvežiotojas Niujorko mieste Philipas J. Fry’jus. Pristatydamas picą 2000-ųjų metų išvakarėse į kriogeninio užšaldymo laboratoriją jis netyčia paslysta ir užsišaldo save tūkstančiui metų. Atsibudęs po tūkstantmečio jis ne tik nenusimena, tačiau priešingai, apsidžiaugia galimybę gyventi ateityje. Įsidarbinęs tarpplanetinėje siuntų išvežiojimo kompanijoje, kuri priklauso jo vieninteliam išlikusiam giminaičiui, jis pradeda savo nuotykius. Šiame ateities pasaulyje žmonės, ateiviai ir robotai gyvena taikoje, labiau socialiai išsivysčiusioje visuomenėje nei mūsiškė. Jo geriausias draugas – robotas Benderis, kuris yra varomas alkoholiu, mėgsta lošti azartinius lošimus ir vogti. Nors ir yra pristatomas kaip mokslinės fantastikos komedija, šis animacijos šedevras yra privertęs verkti ne viena savo jaudinančiomis akimirkomis.

3. Jonvabalis (Firefly, 2002) po pirmojo sezono nutrauktas ateities vesternas. Šis serialas susilaukė kontroversiškų įvertinimų iš žiūrovų – vieniems jis netikėtai nutrauktas šedevras, kitiems – susidomėjimo nekeliantis mažo biudžeto serialas. Serialo populiarumui nepadėjo ir netikėtai keistai leidžiamos serijos į televizijos eterį – jos buvo rodomos ne iš eilės. Veiksmas vyksta praėjus 500 metų nuo dabarties, neištyrinėtoje galaktikos vietoje. Žmonės privalėjo palikti žemę, nes joje tiesiog buvo per daug žmonių, taip jie atsidūrė šios žvaigždės planetų sistemoje. Žmonės daugelį planetų ir jų mėnulių pavertė panašiais į žemę, tačiau išorinės žvaigždės sistemos planetos liko nepilnai pritaikytos gyvenimui. Pagrindiniai herojai – jonvabalio klasės kosminio laivo įgula, taip vadinamo dėl savo neįprastos išvaizdos, su kapitonu Nathanu Fillionsu priešakyje. Jie po pilietinio karo atsidūrę pralaimėjusiųjų pusėje dabar yra priversti gyventi žvaigždės sistemos pakraščiuose esančiuose nesvetingose, sausuose planetose. Tokios planetos puikiai tinka perteikti vesterno atmosferai. Ši ateitis toli gražu nuo tobulos – JAV ir Kinija susijungė į aljansą, kuris įtakojo šių dviejų kultūrų susimaišymą. Tokiu būdu pasaulyje lieka tik viena dominuojanti supervalstybė. Pagal serialo autorių niekas šioje ateityje nepasikeitė į gerąją pusę – technologijoms tobulėjant žmonijoje išlieka tos pačios politinės, etinės ir moralinės problemos. Žiūrovams krito į akis serialo autorių kreipiamas dėmesys į detales – pavyzdžiui seriale kosmose niekas neskleidžia garsų.

2. X-failai The X-fails, 1993) – visi atpažįsta serialo pradžioje grojančią muziką. Taip pat serialo išpopuliarintas posakis, kad žmonės nori tikėti ateiviais, yra visiems girdėtas. Pagrindiniai X failų herojai, du federalinio tyrimų biuro agentai – Foksas Mulderis, kuris tiki, kad ateiviai egzistuoja, ir Dana Scully – mokslininkė, skeptikė, kuri tikrina visus Mulderio pateiktus įrodymus apie ateivius. Toks tandemas puikiai tinka paslaptims susijusioms su ateiviais aiškintis, palaikydamas balansą ir verčiantis žiūrovą spėlioti kokia iš tiesų yra tiesa. X failai – tai niekada neištirti prieš tai buvusių agentų darbai. Tačiau Mulderiui ir Scully pasiseka išsiaiškinti kelias bylas, o tuo pačiu jie supranta, kad kažkas, kas nenori, jog šios paslaptys būtų atskleistos, veikia prieš juos. Dėl šios priežasties abu agentai pradeda pasitikėti tik vienas kitu, o ilgainiui šis pasitikėjimas perauga ir į romantinius ryšius. Serialas be mokslinės fantastikos žanro yra priskiriamas ir siaubo bei paslapčių žanrams. Turbūt ne vienas žmogus turėjo bemiegę naktį ar įgijo naują fobiją pažiūrėjęs kurią nors seriją. Taigi jei jus lengva išgąsdinti patartina žiūrėti šį serialą šviesiu paros metu. Tai labai įtraukiantis serialas, verčiantis susimastyti ar tikrai mes esame vieni šioje visatoje.

1. Galaktikos kovos (Battlestar Galactica, 2004) serialą dienraštis „The Guardian“ lygina su „blake“ – daugumos laikomu visų laikų geriausiu serialu. Taigi kuo jis toks ypatinga? Šiame distopiniame seriale yra visko – karo, terorizmo, politikos, jausmų, mistikos, robotų ar net religinių fanatikų. Veiksmas vyksta tolimoje žvaigždės sistemoje, kurioje žmonija yra kolonizavusi dvylika planetų. Veiksmo pradžioje pasakojama apie žmonių sukurtus robotus – Cylonus, kurie sukilo prieš žmoniją, tačiau pralaimėję karą atsitraukė. Tačiau po daugelio metų ištobulėję ir sukaupę didelę kariuomenę jie netikėta ataka sunaikina visas dvylika kolonijų vienu metu. Iš klestinčios žmonių rasės lieka tik apie 50 tūkstančių žmonių, kuriems tuo metu pasisekė būti kosminiuose laivuose toliau nuo kolonijinių planetų. Likusi žmonijos dalis suformuoja nedidelę flotilę su vieninteliu likusiu kariniu laivu priešakyje ir išsiruošia į kelionę per nepažįstamą ir netyrinėtą erdvę į legendose minima Žemės planetą. Tačiau tai ne pati blogiausia žinia, nes juos persekioja niekada nemiegantys ir nepailstantys Cylonai, o jų kuro, vandens ir maisto atsargos nenumaldomai senka. Jeigu to dar būtų maža, paaiškėja, kad Cylonai patobulėjo taip, kad gali atrodyti taip pat kaip žmonės, o laive atsitinkantys iki tol manyti nelaimingi atsitikimai yra tokio roboto kruopščiai paruošti sabotažai.

Taip pat skaitykite: TOP 10 superherojų filmų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: