Kino filmo "Dallas Buyers Club" kadras

Režisierius Jean – Marc Vallee pateikia netikėtai stiprią dramą „Dalaso klubas“, kuri ne tik maloniai šokiruojanti, bet ir pasižymi subtiliais meniniais nukrypimais.

Visiems kažkaip reikia mirti, o režisierius pateikia keletą pasiūlymų, kaip tai padaryti. Maldos striptizo bare prilygsta atgailai prasegtu klynu, tačiau vis tik siunčiama žinutė, kad kažkas žmoguje lūžta, kai suvoki, kad gyvenimas vis tik nesitęs amžinai. Tiesa vieniems lūžis būna kardinalus ir lemtingas, kitiems tai veikiau nedidelis posūkis atnešantis tik trupinius pokyčių. Tai pagal tikrus įvykius pastatyta kino juosta, pasakojanti apie teksasietį elektriką Roną Vudrufą, paprastą darbininkų klasės amerikietį, kuris stojo į kovą su medicinos įstaigomis ir farmacininkų kompanijomis.

30 dienų reikalams užbaigti

Ronas, palaidą ir nerūpestingą gyvenimą propaguojantis skeleto išvaizdos vyras, sužino, kad serga AIDS. Vyrui išpranašaujama, kad užbaigti savo gyvenimo reikalus jis turi apie 30 dienų. Naujiena akivaizdžiai ne iš maloniausių. Tiesą pasakius Roną diagnozė labiau žeidžia, nei gąsdina. Juk jis ne pederastas!

Vienok, vyras greitai pergyvena visas būdingas reakcijas į graudinančią ir bauginančią diagnozę. Natūraliai Ronas pirmiausiai patiria šoką, vėliau sėkmingai voliojasi neigimo fazėje, po kurios atskuba pyktis bei šiokia tokia depresija. Galiausiai pasirodo susitaikymas. Tačiau čia susitaikymas ne kažkoks pasyvus dalykas. Infekuotasis ima realių veiksmų, kurie galėtų padėti ne tik jam, bet ir panašaus likimo vargšeliams.

Kino filmo “Dallas Buyers Club” kadras

„Dalaso klubas“ pasakoja apie laikus, kai JAV dar buvo draudžiami ŽIV numalšinti galintys vaistai, o šalis vis ieškojo būdų pažaboti šį virusą, Ronas, tiek legaliais, tiek nelegaliais būdais ieškojo nekenksmingų, virusą nugalėti galinčių alternatyvų. Atradęs tokias alternatyvas jis įkūrė „pirkėjų klubą“, kurio pagalba rastais neišbandytais ir nepatvirtintais vaistais dalijosi su kitais, nešiojančiais tą patį virusą.

Oskaro maža

Tai ką Matthew McConaughey išdarinėja šiame filme tiesiog neįtikėtina. Oskaras nelygu saldainis prieš tokį pasirodymą, kokį pademonstravo šis neabejotinai talentu apdovanotas vyras. Žavusis ir taip pat akivaizdžiai talentingas Leonardo di Caprio pretendavo gauti geriausio aktoriaus Oskarą už vaidmenį filme „Volstryto vilkas“, tačiau Matthew McConaughey šį apdovanojimą tiesiog nušvilpė iš panosės. Ir jis buvo jo vertas. Vertesnis. Viskas ką daro Matthew McConaughey įtikina visu šimtu procentų ir tiesiog nepalieka abejonių, kad šis aktorius atidavė visą save. Neatpažįstamas, atstumiantis, bet įkvepiantis šis vyras nusipelnė ne tik Oskaro, bet ir didžios pagarbos.

Kino filmo “Dallas Buyers Club” kadras

Lygiai toks pat neatpažįstamas ir atidavęs visą save pasirodo ir Jared Leto. Švelnus ir gašlus, laisvamanis, bet vis tiek žmogus. Šis aktorius taip pat padaro viską, kad filmas įtikintų ir įtrauktų. Šalia šio nuostabaus dueto kiek prigęsta Jennifer Garner, tačiau ir ji susitvarko su užduotimi bei puikiai dera bendrame kontekste.

Receptas katastrofai

Režisierius giliai ir įdėmiai klaidžioja po žmogaus vidurius. Jo nenumaldomą norą gyventi ir nesutramdomą troškimą tą gyvenimą sugriauti. O svarbiausia, kad iš visko galima pasidaryti gražaus pinigėlio. Jeigu yra vilties, kad vaistas gali šiek tiek padėti, noras jo gauti gali būti begalinis. Nors iš esmės „gali šiek tiek padėti“ praktiškai reiškia, jog tai neveiksminga. Vis tik, lašas vilties uždega gyvenimui.

Kino filmo “Dallas Buyers Club” kadras

Būk pats sau geresnis draugas ir gyvenimas taip nebaus – žinutė ryški ir paveiki. Bet jeigu jau buvai sau negailestingai blogas, nesakyk, kad viskas jau prarasta. Kabinkis į tą mažytę viltį, nors prieš tave spardysis susiraukę ir iš nepasitenkinimo spurdančios farmacijos kompanijos. Daugmaž tai nori pasakyti Jean – Marc Vallee pasakodamas šią tikrą ir daugiau mažiau įkvepiančią istoriją. Palikus praeityje katastrofos receptą – kokainą, alkoholį bei bandomuosius vaistus, ir turint šiokį tokį kiekį vilties visai galima daiktas, kad nuveiksi kažką didžiai naudingo.

Verdiktas 9/10

„Dalaso klubas“ – tai filmas su neįtikėtai profesionaliai savo darbą atliekančiais aktoriais, puikia, įkvepiančia istorija bei meistrišku jos pateikimu. Jei ne šioks toks jausmas, kad filmas užtęstas ir trypčiojama vietoje neturint ką pasakyti, šis kūrinys būtų vertas pačių aukščiausių įvertinimų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: