Rašant blogą natūraliai iškyla klausimas, koks gi jis turi būti? Blogų būna įvairių. Juos galima suskirstyti į daugybę kategorijų. Aptarsiu 13 (pridėjau vieną naują), kurios man pasirodė įdomiausios. Eiliškumas reikšmės neturi.

1. Pilietinės žurnalistikos blogas. Juos dažniausiai rašo žurnalistinį darbą dirbantys žmonės. Temos būna įvairios ir aktualios. Kai kurie blogai rašomi gyvai, iš įvykio vietos.
Pilietinio blogo pavyzdžiai – racas.lt, uzkalnis.popo.lt, giba.blogas.lt
2. Mokyklinis blogas. Tai būdas bendrauti mokiniams ir mokytojams, keistis informacija apie mokykloje įvykusius įvykius.
3.Bendradarbiavmo blogas. Toks turi keletą autorių. Visi jie rašo tam tikra tema. Kadangi tokį blogą rašo keli žmonės, jiems tenka iš anksto aptarti rašinių temas bei laiką, kada straipsniai bus išleisti.
Tokio blogo pavyzdys – commonsense.lt, konversija.lt
4. Mokymų, arba “kaip tai veikia“ blogas. Tokiuose bloguose skelbiama informacija, susijusi su mokymais arba paaiškinimais, kaip kas nors veikia. Šie puslapiai labai populiarūs tarp web dizainerių. Informacija skelbiama pridedant kodo pavyzdžius arba brėžinius. Tenka pripažinti, kad tokius blogus kurti sunkiausiai. Vieno mokomojo straipsnio sukūrimas gali užtrukti net kelias savaites. Tokio blogo kūrėjas turi labai gerai išmanyti savo sritį, nes komentaruose jis gauna daug techninų klausimų. Tokio blogo pavyzdžiai – smashingmagazine.com onextrapixel.com, frontend.lt
5. Kelionių bei skirtingų kultūrų pristatymo blogas. Jis skirtas mėgstantiems keliauti bei aprašinėti keliones. Populiarėja puslapiai, kur galima nebrangiai arba veltui aprašyti savo kelionę bei bendrauti su kitais keliautojais. Nors užsienyje tokio tipo blogai yra labai populiatūs, Lietuvoje radau vos vieną- blog.zigzag.lt
6. Mados bei gyvenimo būdo blogas. Kaip jaustis ir atrodyti gerai? Apie tai ir skelbiama šio tipo bloguose. Skaitytojai dažniausiai ieško žinių apie naujausias stiliaus tendencijas. Mados bei gyvenimo būdo blogus madinga skaityti prieš einant į parduotuvę ieškoti naujų rūbų ar batų.
Tokio blogo pavyzdys – spintosguru.lt
7. Asmeninis blogas. Tai – pati populiariausia blogų rūšis. Dažniausiai aptariama vieno žmogaus patirtis. Tokie puslapiai yra mėgstami skaitytojų, nes juose aprašomos labai įvairios temos. Autorius gali kūrybingai pasireiškti. Dėstomas vieno žmogaus požiūris. Twitterį galime priskirti prie asmenių mikro blogų. Aišku, jei jums užteks 140 simbolių išsakyti mintį… Tokio blogo pavyzdžiai – kaobanga.com/blog, kleckas.lt/blog, praeivis.lt
8. Verslo arba korporatyvinis blogas. Tokiame skelbiama informacija bei naujienos apie vieną įmonę. Tai padeda komunikuoti su darbuotojais arba klientais. Kartais tokius puslapius kuria įmonių samdomi profesionalūs rašytojai, apsimesdami tos įstaigos darbuotojais.
Tokio blogo pavyzdys – fotofabrikas.lt
9. Technologijos naujienų blogas. Tokio tipo blogai skelbia bei aptaria technologijų rinkos naujoves. Rašytojai dėsto požiūrį ir formuoja nuomonę apie technologinius produktus.
Tai gali būti programinė įranga arba naujas įrenginys. Tokio blogo pavyzdžiai – ebiza.lt, nezinau.lt
10. Sporto blogas. Čia sportininkai, komandos ar sporto fanai dalijasi įspūdžiais apie varžybas arba treniruotes.
Tokio blogo pavyzdys – krepsiniopasaulis.lt
11. Politinis blogas. Jų kūrėjai dažniausiai yra politikai ar politinės partijos. Blogo tikslas – bendrauti bei informuoti rinkėjus. Tokių blogų padaugėja prieš rinkimus. Politinei kampanijai pasibaigus dažnai šie puslapiai apleidžiami iki kitų rinkimų. Tokio blogo pavyzdžiai – kitukampu.blogspot.com, zuokas.lt
12. Asmenino puolimo blogas. Šių blogų autoriai užsipuola vieną žmogų ar žmonių grupę. Tokiems rašytojams svarbiausias yra anonimiškumas, kurį suteikia internetas. Kartais sukuriamas blogas kito žmogaus vardu, apie kurį autorius skelbia neigiamą informaciją ir formuoja neigiamą nuomonę.
13. Kulinarinis blogas. Komentatorių pageidavimu, pridedu dar ir jį. Tokiuose tinklaraščiuse aptariamas maisto gaminimas, dalyjamasi receptais. Tokio blogo pavyzdys – beatosvirtuve.lt/blog
Mano puslapis yra Mokymų arba “kaip tai veikia “ blogas, turintis asmeninio blogo prieskonį. Kadangi tai – eksperimentas, man pačiam bus įdomu, ar išsiteksiu šiose kategorijose. Juo labiau, kad, kaip pastebėjau, ribos tarp skirtingų tipų blogų dažnai būna nusitrynusios.

Originalus įrašas tinklaraštyje frogsign.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: