© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ukrainos nacionalinis holdingas “Naftogaz” pranešė antradienį vakare sumokėjęs Rusijos koncernui “Gazprom” 1,45 mlrd. JAV dolerių – dalį skolos už anksčiau importuotas gamtines dujas.

“Naftogaz” pranešime teigiama, jog pagal praėjusią savaitę Briuselyje pasiektą susitarimą Rusijos dujų tiekėjui iš viso bus sumokėta 3,1 mlrd. dolerių už 11,5 mlrd. kubinių metrų dujų, kurias Ukraina gavo pernai lapkritį-gruodį ir šiemet balandį-birželį.

“Naftogaz” pranešime pažymima, jog šalių ginčai dėl kitų skolų už dujas, kurias nuo 2010 metų Ukraina importavo iš Rusijos, bus sprendžiami Stokholmo arbitraže.

Penkis mėnesius trukusias Ukrainos ir Rusijos derybas dėl dujų, tarpininkaujant Europos Sąjungai, vainikavo praėjusią savaitę Briuselyje pasirašytas susitarimas. Juo Ukraina įsipareigojo sumokėti Rusijai 3,1 mlrd. dolerių – didžiąją dalį skolos už anksčiau gautas dujas, o Rusija sutiko dėl bazinės kainos Ukrainai, kuri bus mokama už dujas iki ateinančių metų kovo – ne daugiau 385 JAV doleriai už tūkstantį kubinių metrų, ir atnaujinti tiekimą.

Šią savaitę Rusijos dujų monopolininkas “Gazprom” pranešė esantis pasirengęs atnaujinti birželio viduryje nutrauktą gamtinių dujų tiekimą Ukrainai “iškart, kai tik “Naftogaz” įvykdys susitarime numatytus įsipareigojimus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: