© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vengrijos politikoje dominuojančio premjero Viktoro Orbano triuškinamas perrinkimas balandį vykusiuose rinkimuose nudžiugino jo šalininkus, prislėgė oponentus, o vieną menininkę įkvėpė įamžinti šį politiką daugiau negu šimte portretų.

V.Orbanas, kurio centro dešinioji partija “Fidesz” nuo 2010 metų turi dviejų trečdalių daugumą nacionaliniame parlamente, tapo didžiausią valdžią savo rankose sutelkusiu Vengrijos politiku nuo komunistinio režimo žlugimo.

Tačiau jo kompromisų nepripažįstantis valdymo stilius, dėl kurio, anot kritikų, susilpnėjo šalies žiniasklaida ir teismai, taip pat lėmė didelį visuomenės susipriešinimą.

Tuo tarpu menininkei Krisztai Nagy (Kristai Nadi), naudojančiai Tereskovos (Tereškovos) slapyvardį, rinkimų rezultatai suteikė įkvėpimo. Per mėnesį po balsavimo ji nutapė 57 paveikslus su V.Orbano atvaizdu, o vėliau – dar 69, pavaizduodama premjerą popmeno stiliumi, panašiu į naudotą ekscentriškojo Amerikos menininko Andy Warholo (Endžio Vorholo).

Konservatoriai, liberalai ir netgi V.Orbano žmona Aniko Levai graibstė tuos paveikslus, už kuriuos menininkės uždirbo apie 8 mln. forintų (88 tūkst. litų).

Komunistinio režimo laikais Vengrijos lyderių portretai kabodavo kiekviename viešajame pastate ir būdavo nešami per valstybinių švenčių demonstracijas, todėl vaizduoti politikus yra opi tema meno pasaulyje, pripažino Tereskova.

“Esu prisiekusi niekada nedaryti politikos, tačiau politika daro mane. Ji atėjo ir atsisėdo ant mano lovos”, – kūrėja sakė naujienų agentūrai “Reuters” Budapešte įsikūrusioje galerijoje “Godot”, kurioje eksponuojami jos darbai.

“Dabar aš provokuoju. Nebūtinai Orbaną – veikiau visą šalį ir jos inteletualus”, – aiškino ji.

Tereskova anksčiau taip pat buvo surengusi skandalingų performansų, demonstruodama savo nuogą kūną, atlikdama dainas su aiškia seksualine potekste, taip pat išplatinusi fotomontažą, kuriame ji pavaizduota besituštinanti priešais parlamentą, kai sostinėje 2006 metais vyko audringi gatvės protestai.

K.Nagy pareiškė, kad jos naujausių paveikslų ciklas, pagrįstas V.Orbano 2010 metų rinkimų kampanijos plakatu, yra žadinantis skambutis susiskaldžiusiai šalies visuomenei, kuri premjero valdymą laiko prakeiksmu arba išganymu.

“Daug žmonių nepatenkinti; emocijos liejasi per kraštus. Būtent tai aš tapau: faktą, kad visa tai rado kelią į mūsų intymiausias gyvenimo sritis, supriešinantį šeimas, mylimuosius ir draugus, nors mes ir gyvenam demokratijoje”, – sakė menininkė.

K.Nagy savo paveikslus kuria išspausdindama ant drobės V.Orbano atvaizdus ir papildo juos tapydama. Menininkė savo darbuose naudoja liaudiškus motyvus, Vengrijos vėliavos spalvas arba marihuanos lapų atvaizdus, mėgindama perteikti problemas, su kuriomis susiduria jos šalis.

Apsilankiusi galerijoje, A.Levai įsigijo du jos vyrą vaizduojančius portretus.

“Esu mačiusi jūsų parodas anksčiau – žinau jūsų darbus ir tikėjausi, kad jūs kaip tapytoja uždegsite mūsų vaizduotę ir užduosite klausimų mūsų akims”, – premjero žmona parašė galerijos svečių knygoje.

“Aš nenusivyliau. Ačiū jums”, – pridūrė ji.

Duodama interviu konservatyvios pakraipos naujienų televizijai “Hir TV”, Tereskova sakė, kad kūrybinis procesas leido jai iš naujo pamilti V.Orbaną.

“Taip, aš jį įsimylėjau, – sakė ji. – Jis atnešė pokyčių į mano gyvenimą; nusileido savo sparnais ir apgynė mane, kai buvau nuosmukyje ir finansinėje duobėje.”

Kalbėdamasi su “Reuters”, Tereskova sakė, kad jos interviu yra dalis meninio performanso, susijusio su jos paveikslais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: