Kaunas.lt nuotrauka

Šiuo įrašu stengsiuosi supažindinti Kauno miesto svečius (atvykusius studentus) su viešojo transporto pagrindais Kauno mieste.
Kaune yra tokios viešojo transporto rūšys:

  • Taksi
  • Mikroautobusai
  • Troleibusai ir autobusai

Taksi

Važiavimo tarifus galima susirasti čia.

Mikroautobusai (Maršrutiniai taksi)

Greitas ir pigesnis nei taksi būdas iš taško A pateikti į tašką B. Stoja paimti keleivių pakėlus ranką, išlaipina keleivius paprašius. Abiem atvejais vieta nebūtinai turi būti viešojo transporto stotelė. Nuo 5 h. iki 22 h. važiavimo kaina 2,5 lito. Nuo 22 h iki 5 h maksimali kaina 3 litai. Už kelionę galima susimokėti tik įlipus į maršrutinį taksį. Netaikomos jokios nuolaidos ir nėra mėnesinių bilietų.  Maršrutinių taksi tvarkaraščiai internete, tiesa negaliu pasakyti kiek jų yra prisilaikoma.

Troleibusai ir autobusai

Kauno mieste troleibusų ir autobusų parkai nėra susijungę, tačiau galioja bendri bilietai ir tvarka.

Įlipimo tvarka ir kontrolė

Nuo  2011 liepos pirmos dienos  Kaune įsigaliojo įlipimo pro priekines duris tvarka. Įlipus į transporto priemonę reikia pasinaudoti šalia vairuotojo esančiu komposteriu ir pažymėti vienkartinį popierinį bilietą ar priglausti elektroninį bilietą. Taip pat galima nusipirkti bilietą iš vairuotojo, kuris bus truputi brangesnis.

Be vairuotojo kontrolės transporto priemonę stotelėje gali patikrinti ir „Ekskomisarų biuras“ darbuotojai. Keleiviai važiuojantis be bilieto ar be nuolaidą suteikiančių dokumentų gali būti paprašyti eiti į autobusiuką kur bus surašytas pažeidimo protokolas. Bauda  60 — 100 litų. Bauda sumokama Kauno autobusų parke.

Naktiniai maršrutai

Naktimis iš penktadienio į šeštadienį jei nenurodyta kitaip naktinis važinėja troleibusai:  13N, 14N, bei autobusas: 37N.

Bilietai ir jų rūšys

Popieriniai vienkartiniai bilietai parduodami Kauno spauda ir Lietuvos spauda kioskuose, kaina 1,80 lt. Perkant bilietą pas vairuotoją – 2,00 lt, vairuotojas atspausdins vietoje kvitą/bilietą, tad jo žymėti papildomai nereikės. Studentams taikoma 50% nuolaida.

Visos kitos bilietų rūšys egzistuoja tik su elektroniniu bilietu. Elektroninio bilieto(miesto) kortelės kaina 8 litai, ji galioja iki datos nurodytos ant kortelės. Nuo 2011 metų rudens elektroninio bilieto kortelė yra integruota į naujos kartos Lietuvos studento pažymėjimą.Nepameskite drauge su kortele gauto PIN kodo ir kortelės numerio, jų prireiks pildant bilietą internete ar norint perkelti pirktus bilietus iš pamestos kortelės į naują.

Vienkartinis e-bilietas kainuoja tiek pat kiek ir popierinis 1,80lt. Norint juos naudoti pirmiausiai reikia papildyti kortelės sąskaitą norima suma, tai galima padaryti tiek kioskuose tiek internete. Tačiau jei naudojama nuolaida pildyti pirmą kartą reikia kioske ir nurodyti nuolaidos rūšį. Esant likučiui įlipus į troleibusą ar autobusą ir priglaudus kortelę prie komposterio bus sumokėta už kelionę. Antrą kartą tame pačiame troleibuse priglaudus kortelę pinigai nebus nuskaičiuoti, tad jei norite apmokėti už kitą keleivį prieš tai paspauskite “1”komposterio mygtuką.

Mėnesinį elektroninį bilietą galima įsigyti tiek kioske tiek internetu.  Visomis dienomis kaina 84,00 lt, su studentiška 80% nuolaida  – 16,80 lt. Šis bilietas galioja nuo pirmos iki paskutinės mėnesio dienos tą patį mėnesį jei buvo pirktas iki 15 mėnesio dienos ir galioja kitą mėnesį jei buvo pirktas nuo 15 mėnesio dienos. T.y. jei bilietą perkate rugsėjo 5 dieną jis galios iki rugsėjo 30 dienos, tačiau jei perkate rugsėjo 15 dieną jis galios nuo spalio 1 iki spalio 31 dienos.

Likę bilietai yra terminuoti: 3 ir 7 dienų bei 3 mėnesių (92 dienų). Nusipirkus šiuos bilietusbūtina aktyvuoti troleibuse ar autobuse paspaudus “2” klavišą ir pridėjus kortelę, nes tik tada jie pradeda galioti.

Keleiviai perkantys terminuotus bilietus kurie galioja tik darbo dienomis turėtų atkreipti dėmesį į du dalykus. Pirma tai bilietas visada galioja nuo pirmadienio iki penktadienio ir jokios šventinės dienos ar atkeltos darbo dienos to nekeičia. Antra tai tokių bilietų negalima aktyvuoti savaitgaliais.

Informacija apie el. bilietų galiojimą

Paspaudus “3” komposterio mygtuką priglaudus kortelę galima pamatyti sąskaitos likutį bei datą iki kurios galioja terminuotas bilietas.

Elektroninio bilieto pildymas internetu

Elektroninį bilietą galima ne tik papildyti internetu, bet ir pažiūrėti kokie bilietai galioja ir sąskaitos likutį(šis gali atsilikti nuo tikro). Reikia atkreipti dėmesį, jog nusipirkus elektroninį bilietą ar papildžius sąskaitą būtina pakeitimus per 72 valandas įrašyti į kortelę. Tai galima atlikti troleibuse ar autobuse susiradus komposterį be popierinių bilietų žymėjimo lizdo, bet su ertme kortelei įkišti. Paspaudus “3” klavišą 2 kartus reikia įdėti kortelę į ertmę ir palaukti kol įvyks įrašymas. To neatlikus per 72 valandas bilietams išleista sumą bus galima panaudoti dar kartą.

Plačiau skaitykite el. bilieto atmintinėje.

Tvarkaraščiai

Apie juos jau rašiau seniau tai pateiksiu tik nuorodas:

Maršrutai.lt neseniai paleido artimiausių reisų stotelėse funkciją kuri Kauno mieste palaiko realaus laiko tvarkaraščius.

Be visa to apie 40 stotelių Kaune turi LED švieslentes kurios informuoja apie troleibusų ir autobusų realius atvykimo laikus.

Nuorodos

Kauno viešojo transporto informacija ir naujienas rasite kvt.lt

Viešojo transporto schemą  galite atsisiųsti pdf formatu. Tiesa, šiai dienai ji yra pasikeitusi dėl Juozapavičiaus prospekto remonto.

 

Originalus įrašas tinklaraštyje Radiocool.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: