(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Ministrų kabinetas konstatavo, kad valstybėje 2008 m. pabaigoje prasidėjęs precedento neturintis ekonominis sunkmetis, nulemtas pasaulinės ekonominės ir finansinės krizės (apie tai jau buvo konstatuota Penkioliktosios Vyriausybės programoje), tęsiasi iki šiol ir Lietuvos ūkio atsigavimas po sunkmečio užtruks, todėl siekiant išsaugoti finansų sistemos stabilumą ir apsaugoti socialiai labiausiai pažeidžiamus visuomenės sluoksnius, visos valstybės institucijos privalo taupyti viešąsias lėšas.

Kol nesibaigs sunkmečio laikotarpis, valstybės ir savivaldybių, Valstybinio socialinio draudimo fondo ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetų išlaidos privalo būti mažinamos, siekiant jas finansuoti tiek, kiek tai leidžia į įvairius biudžetus surenkamos pajamos.

Vyriausybė pabrėžė, kad toks išlaidų mažinimas yra būtinas žingsnis siekiant užtikrinti socialinių išmokų ir atlyginimų viešajame sektoriuje išmokėjimą laiku. Tai daroma solidariai – mažinamos visos išmokų rūšys, laikantis teisingumo bei proporcingumo principų, kai didesnės išmokos mažinamos proporcingai didesniu koeficientu. Toks išlaidų mažinimas yra laikinas ir vykdomas vadovaujantis konstituciniais teisėtų lūkesčių ir proporcingumo principais.

Apie sunkmetį akivaizdžiai liudija makroekonominiai rodikliai. BVP, palyginus 2009 m. II ketvirtį su 2008 m. II ketvirčiu, sumažėjo 20,2 procento. Valstybės biudžeto deficitas 2008 m. siekė 3,2 proc. BVP, o šiais metais jis gali siekti 9,5 procento. 2010 m., jeigu nebus priimti reikalingi viešųjų finansų konsolidavimo sprendimai, deficitas gali siekti 14 proc. BVP. Valstybės skola auga – 2008 m. ji siekė 15,6 proc. BVP, 2009 m. – 30 proc., o 2010 m. gali siekti 46 proc. BVP.

Didėja nedarbas – 2008 m. jis siekė 5,8 proc., 2009 m. II ketvirtį – 13,6 proc., o 2010 m. gali siekti 20 procentų. Eksportas 2009 m. sausio–liepos mėn. sumažėjo 32,2 proc., palyginti su analogišku praėjusių metų laikotarpiu, nukrito ir vartojimo lygis – mažmeninės prekybos apyvarta 2009 m. rugpjūčio mėn., palyginti su 2008 m. rugpjūčio mėn., sumažėjo 27,9 procento.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: