© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vyriausybė posėdyje trečiadienį patvirtino kriterijus, pagal kuriuos sveikatos priežiūros įstaigoms už suteiktas paslaugas bus finansuojama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto.

Nors Sveikatos draudimo įstatyme buvo numatytas reikalavimas, kad iš PSDF biudžeto apmokamos tik asmens sveikatos priežiūros paslaugos, kurios atitinka Vyriausybės nustatytus iš PSDF biudžeto apmokamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų kriterijus, tačiau tokie kriterijai iki šiol nebuvo numatyti.

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis posėdyje sakė, kad šie kriterijai nediskriminuoja privačių gydymo įstaigų, dėl ko pastabų esą išsakė Lietuvos verslo konfederacija.

“Šiuo atveju ta pastaba, kad atseit siūlomas kriterijų sąrašas gali suteikti pranašumą valstybinėms sveikatos priežiūros įstaigoms, ji, deja, neatitinka tiesos. Taip, iš tikrųjų sveikatos priežiūros valstybinės įstaigos teikia ir būtinąją pagalbą, neatidėliotiną pagalbą ir neabejotinai jos turi nuolat veikti, ir dėl to jos turi turėti biudžetinį finansavimą, kad užtikrintų neatidėliotiną, skubią pagalbą. Neabejotinai tie kriterijai atitinka Konstitucinio Teismo (2013 metų) gegužės mėnesio nutarimo išaiškinimus”, – teigė ministras.

V.P.Andriukaičio aiškinimu, šie kriterijai labai reikalingi, nes dabar esanti teisinio reguliavimo spraga apsunkina ribotų PSDF finansų valdymą.

Ministerija tikina, kad nustačius objektyvius, iš anksto žinomus, nediskriminacinius iš PSDF biudžeto apmokamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų kriterijus, bus užtikrinta, kad iš PSDF biudžeto bus apmokamos tik kokybiškos, saugios, standartizuotos pagal šiuolaikinį įrodymais grįstą medicinos mokslą paslaugos ir PSDF lėšos bus naudojamos racionaliai.

Kriterijai galios naujoms paslaugoms, sąraše jau esančių paslaugų išbraukimas galės būti svarstomas tik gavus specialistų prašymą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: