© Artūro Užgalio nuotr.

Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos  išvakarėse,Vytauto Didžiojo karo muziejuje (VDKM) atidaryta nauja ekspozicija „Antinacinis ir antisovietinis pasipriešinimas Lietuvoje 1941–1956 m.“ ir atnaujinta  tarpukario laikų „Ginklų istorijos ekspozicija, XX a. 4-ojo dešimtmečio pabaigoje įkurta Karo muziejaus steigėjo brg. gen. Vlado Nagevičiaus.

Muziejaus direktorius plk. Kęstutis Kuršelis savo kalboje teigė,kad  Vytauto Didžiojo karo muziejus yra tarsi vadovėlis apie istoriją,patriotizmą ir laisvę,atmintį ir jausmus,kuris ugdo savo šalies  pilietį,gerbia ir saugo tiek savo,tiek kitų žmonių laisvę ir orumą,pagarbą kitam.

„Džiaugiuosi,jog pagaliau įamžintas 1941–1956 m. laikotarpis. Ši ekspozicija leis mums geriau suprasti bei įvertinti anų metų įvykius”,- kalbėjo Lietuvos Respublikos Krašto apsaugos ministrėRasa Juknevičienė.

Naujos ekspozicijos „Antinacinis ir antisovietinis pasipriešinimas Lietuvoje 1941-1956 m.” stenduose parodyti antinacinio ir antisovietinio pasipriešinimo laikotarpio periodinės spaudos,nuotraukų kopijos,asmeniniai daiktai,pokario partizanų ginklai,apdovanojimai.   Lankytojai pamatys 1938-aisiais pagamintą  motociklą „Harley-Davidson“,  kuriuo Kaune1941 m. birželio sukilimo dalyviams sukilėlis A. Ilgauskas vežiojo  ginklus,apžiūrės lietuvių tremtinių kapų kryžius,1989 m. parvežtus iš Igarkos (Sovietų Sąjunga).

Atnaujinta Ginklų istorijos ekspozicija,  supažindina su pasauline ginkluotės istorija. Muziejaus ginklų rinkiniams priklausančių eksponatų gausa ir įvairovė suteikia galimybę parodyti rankinių ginklų raidą nuo XVI iki XX a. neapsiribojant vien pavyzdžiais iš Lietuvos,bet ir pristatant iš beveik visos Europos,o taip pat ir tolimųjų kraštų atkeliavusius ginklus. Gausiausią ekspozicijos dalį,apie 300 ginklų,sudaro originalūs ginklai iš Didžiosios Britanijos,Prancūzijos,Vokietijos,Rusijos,Belgijos,Jungtinių Amerikos Valstijų,Italijos.

Renginio svečiams ekspozicijas pristatė VDKM Naujausiųjų laikų karybos istorijos skyriaus vedėjas,ekspozicijos „Antinacinis ir antisovietinis pasipriešinimas Lietuvoje 1941–1956 m.“  kuratoriusAlgirdas Markūnasir Fondų apskaitos ir apsaugos skyriaus Ginklų istorijos sektoriaus vedėjas,Ginklų istorijos ekspozicijos kuratoriusVidmantas Airini.

Vėliau svečiai apžiūrėjo ekspozicijų sales. Partizanų ir tremtinių dainas dainavo Veronika Povilionienė ir Kauno liaudies dainos klubas „Blezdinga“. Ekspozicijų pristatymo renginyje dalyvavo krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, Kauno įgulos dalinių vadai, 1941 m. birželio sukilimo dalyviai, Vietinės rinktinės kariai,  pokario partizanai, politiniai kaliniai,  tremtiniai, disidentai, Sąjūdžio dalyviai, 1990–1991 m. savanoriai kūrėjai, Kauno miesto muziejų vadovai, VDKM darbuotojai, žiniasklaidos atstovai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: