Kauno arena
(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Didžiausia ir moderniausia Lietuvoje jau dabar vadinama Kauno „Žalgirio“ arena galėtų varžytis ir su garsiausiomis Jungtinių Amerikos Valstijų arenomis. Taip teigia už Atlanto gyvenantis ir dirbantis architektas Algimantas Bublys. Vienas arenos bendraautorių į Lietuvą atvyko po pusantrų metų pertraukos ir liko patenkintas išvydęs dešimt metų brandintą architektūros kūrinį.

Dešimtmetį trunkantis bendradarbiavimas

„Simą (architektą E. Miliūną – aut. past.) pažinojau nuo sovietmečio, susipažinome, kai jis projektavo Žilinsko dailės galeriją. Po daugelio metų jis paskambino ir pasiūlė kartu dalyvauti projektuojant Kauno areną. Tai buvo seniai, gal prieš 10-12 metų. Paskui Kauno arenos statybas atidėjo, dirbome prie Šiaulių arenos. Ta patirtim pasinaudojome vėl sugrįžę prie „Žalgirio“ arenos“, – pasakojo A. Bublys.

Lietuvoje gimęs, tačiau JAV augęs architektas tikriausiai yra didžiausią patirtį arenų projektavime turintis lietuvis. Jo sąskaitoje – daugiau kaip dešimties arenų projektai. Daugiausiai nuotoliniu būdu Kauno arenos kūrėjus konsultavęs A. Bublys teigia, kad proceso metu labiausiai keitėsi arenos išorės sprendimai.

„Keitėsi mintys apie tai, iš ko fasadas bus padarytas. Skirtingos pusės – iš skirtingų medžiagų, tai lemia kitokį jų santykį su aplinka. Manau, kad projektas įdomus. Gerai, kad bus sutvarkyta ta Nemuno salos dalis. Juk čia unikali vieta, miesto centras. Tai vienintelis man žinomas atvejis, kai arena stovi saloje“, – teigė A. Bublys.

Arena turi padėti uždirbti

Kalbėdamas apie modernias arenas, architektas pabrėžia, kad jas projektuojant svarbu daugelis detalių. Architektai turi pasiūlyti ne tik geriausius konstrukcinius sprendimus, bet ir apgalvoti, kaip areną reikės išlaikyti. Todėl šiuolaikinės arenos skirtos ne tik sporto renginiams. „Žalgirio“ arenoje įrengtos atitraukiamos tribūnos, kurios padidina aikštės erdvę. Joje bus galima organizuoti koncertus, cirko pasirodymus, rengti parodas.

„Arenose labai svarbu numatyti pakankamai erdvės smulkiems prakybos taškams – pradedant traškučių ir baigiant sirgalių atributikos pardavėjais. Svarbu, kad užtektų vietos tiems, kurie renginių metu teikia papildomas paslaugas“, – sakė A. Bublys.

Nemenkas pajamų šaltinis arenų valdytojams yra ir ložių nuoma. Kauno arenoje įrengtos 45 ložės, iš kurių patogiai bus galima stebėti tiek sporto renginius, tiek koncertus. Kiekvieną ložę sudaro 15-20 sėdimų vietų.

Svarbios detalės

Ilgametę arenų projektavimo patirtį turintis architektas A. Bublys pastebi, kad laikui bėgant arenos tampa vis patogesnės. Anksčiau naudotas plastikines kėdes keičia minkštos, gerinamos arenų akustinės savybės ir pan.

„Labai svarbūs yra ir tualetai. Seniau moterims ir vyrams skirtų tualetų kiekis būdavo skaičiuojamas pagal proporciją 1:10. Dabar Amerikoje netgi yra įstatymai, kad turi būti lygiom dalim. Nesvarbu, ar moterys lankosi krepšinyje ir koncertuose, ar ne. Kaune tualetai sutvarkyti labai įdomiai – jie be durų, apeini tik apvalias sienas, be to gali grožėtis vaizdais pro langus. Čia juk laukai, upė“, – netradicinius sprendimus gyrė A. Bublys.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: