© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Airijoje nuo pirmadienio įsigaliojo tos pačios lyties asmenų santuokas įteisinantis įstatymas, praėjus pusei metų nuo istorinio referendumo, kuriame šalies gyventojai pasisakė už tai, kad gėjams būtų leidžiama tuoktis.

Įsigaliojus įstatymui, Airijoje iš karto tapo pripažįstamos kitose šalyse užregistruotos tos pačios lyties asmenų santuokos, o dar nesusituokusios poros dabar gali teikti tuoktuvių prašymus.

“Jaučiau, kad negaliu niekam sakyti, jog mes susituokę, bet nuo šiol tai kartosime kiekvienai progai pasitaikius”, – sakė 57 metų Vivian Cummins (Vivjan Kamins) iš Dublino, kuri susituokė su savo partnere Pietų Afrikos Respublikoje 2009 metais.

“Nenorėjau pati sakyti kad esu susituokusi, nes šioje šalyje taip nesijaučiau”, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

Gegužės mėnesį 62,1 proc. Airijos rinkėjų pritarė, kad Airijos konstitucija turėtų būti papildyta sakiniu: “Santuoka gali būti sudaryta pagal įstatymus dviejų asmenų, neatsižvelgiant į jų lytį.” Taigi, gėjų santuokos referendumu įteisintos pirmą kartą pasaulyje.

LGBT aktyvistams teko nueiti ilgą kelią šioje senas katalikybės tradicijas turinčioje šalyje, kurioje homoseksualumas buvo dekriminalizuotas 1993 metais.

“Šios dienos laukėme ilgus metus, todėl ši akimirka mums yra tiesiog neeilinė”, – sakė senatorė Katherine Zappone (Katrin Zaponei), 2006 metais pralaimėjusi bylą Aukščiausiame Teisme, kuris nepripažino jos su drauge 2006 metais Kanadoje užregistruotos santuokos.

Nuo 2011 metų, kai Airijoje buvo įteisinta civilinė partnerystė, savo santykius įteisino 2 tūkst. 54 poros. Tačiau norint tokią partnerystę pakeisti santuoka, reikės kitos procedūros, kuri nuo prašymo pateikimo užtruks vos kelias dienas.

Pagal Airijoje galiojančius įstatymus, apie “ketinimus tuoktis” metrikacijos institucijos turi būti informuotos prieš tris mėnesius iki vestuvių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: