© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Baltarusija sekmadienį blokavo internetines parduotuves ir naujienų svetaines, taip tikriausiai bandydama sustabdyti bankų ir parduotuvių šturmavimą žmonėms puolus gelbėti savo santaupų.

Sekmadienį paskelbtame pareiškime naujienų kompanija “BelaPAN”, kuri turi populiarias nepriklausomas naujienų svetaines Belapan.by ir Naviny.by, sakoma, kad tos svetainės šeštadienį be jokio perspėjimo buvo blokuotos.

“Sprendimą blokuoti šiuos IP adresus aiškiai galėjo priimti tik valdžia, nes Baltarusijoje vyriausybė turi monopolį dėl IP suteikimo”, – sakoma pareiškime.

Tarp kitų sekmadienį blokuojamų interneto svetainių yra Charter97.by, BelarusPartisan.org, Udf.by ir kitos nepriklausomų naujienų pobūdžio svetainės.

Blokavimas prasidėjo gruodžio 19 dieną, kai vyriausybė paskelbė, kad užsienio valiutos pirkimas bus apmokestintas 30-čia proc., ir nurodė visiems eksportuotojams pusę savo pajamų iš užsienio konvertuoti į vietos valiutą.

“Atrodo, kad valdžia nori lengvą paniką dėl Baltarusijos rublio kritimo paversti realia”, – rašė interneto svetainė “Belarus Partisan”, kuri šiuos blokavimus pavadino “gruodžio beprotybe”.

Interneto parduotuvės taip pat buvo masiškai blokuojamos. Šeštadienį buvo blokuota 13 tokių parduotuvių, dėl kainų pakėlimo ar jų rodymo doleriais, sakė prekybos ministro pavaduotoja Irina Narkevič, kurią citavo naujienų agentūra “Interfax”.

Baltarusijos rublis nuo metų pradžios neteko beveik pusės savo vertės – jam smarkiai smogė Rusijos rublio nuvertėjimas, nes Baltarusijos ekonomika yra labai priklausoma nuo didžiosios kaimynės.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: