© Gage Skidmore / Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Donaldas Trumpas vos tik atšventęs savo 69-ąjį gimtadienį, pranešė, jog kandidatuos į Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento postą, kurio rinkimai vyks kitais metais. Kaip Trumpas teigia savo šūkyje, jis savo šalį vėl gali paversti didžia. (Make America great again)

Šis žmogus gerai žinomas ne tik Jungtinėse Valstijose, bet ir visame pasaulyje. Tai milijardierius, vienas iš garsiausių Amerikos verslininkų, investuotojas, politikos veikėjas, rašytojas, televizijos laidų vedėjas ir jų prodiuseris. Tokių kompanijų kaip „The Trump Organization“ bei „Trump Entertainment Resorts“ įkūrėjas ir jų prezidentas – pasižymi sumanumu ir atkaklumu. Jo parašytas knygas apie praturtėjimą „Sandorio menas“, „Kodėl mes norime, kad jūs būtumėte turtingi“, „Kaip tapti turtingu“ galima rasti daugelyje knygynų. Sakoma, jog Trumpas gali pasigirti ir tuo, kad niekada nevartoja alkoholio, narkotikų ir net negeria kavos. Jis apibūdinamas kaip optimistišku, imliu ir lengvai nepasiduodančiu žmogumi, kuris puikiai supranta, jog maža nesėkmė, tai dar ne viskas, o po jos, truputį padirbėjus ir labiau pasistengus, seks milžiniškas pasisekimas.

Tėvo pėdomis  

Donaldas Trumpas gimė 1946m. birželio 14d. Kvinse, Niujorke. Pasiturinčioje ir daugiavaikėje šeimoje gimęs vaikas buvo labai energingas, nepaklusnus ir smalsus, todėl tėvai nusprendė išsiųsti jį mokytis į Niujorko Karo Akademiją. Ją baigęs įstojo į Fordham universitetą, kiek vėliau į Vartono verslo mokyklą Pensilvanijoje. Ten jis įgavo ekonomisto laipsnį. Jo tėvas Frederickas Trumpas buvo nekilnojamojo turto magnatas, todėl daug patarimų bei pamokų jis gavo ir iš savo tėvo, jo įmonėje vaikinas dažniausiai leisdavo ir savo vasaras. Nutaręs sekti tėvo pėdomis jis pradėjo dirbti Fredericko Trumpo kompanijoje. Kiek padirbėjęs, dėl verslo konkurencingumo ir siaurų galimybių, Donaldas Trumpas 1971m. persikėlė į Manhateną, kur sutikęs nemažai įtakingų žmonių susilaukė ir didesnio dėmesio vertų projektų. Frederickas viename interviu užsiminė, kad jau nuo pat pradžių tikėjosi iš sūnaus labai daug, juo didžiavosi, o visi projektai prie kurių jis prisidėdavo virsdavo auksu. Laikui bėgant Donaldas perėmė kompaniją iš savo tėvo.

Versle pasitaikė tiek nuopuolių, tiek pakilimų

Jokiu būdu negalima teigti, jog viskas gauta iš turtingo tėvo ir milijardai uždirbti labai lengvai ir greitai. Tam, kad turėtų tai ką jis turi dabar buvo dirbta daug ir sunkiai. Trumpas 1974m. gavo pasiūlymą iš Penn Central viešbučio. Šis pasiūlymas iš pirmo žvilgsnio pasirodė nepelningas, tačiau jaunasis verslininkas sugebėjo gauti finansavimą, ir neatpažįstamai rekonstruoti pastatą ( tai netgi pripažinta kaip, viena iš sėkmingiausių restauracijų visame mieste). Viso to rezultatas – 1980m. atidarytas Grand Hyaat viešbutis padarė Donaldą vienu populiariausių magnatų visose Jungtinėse Valstijose. Tada sekė dar vienas didelis pasisekimas. Su architekto Der Scutt pagalba 1983m. atsidarė Trump Tower. Tuo metu, tai buvo vienas iš aukščiausių pastatų visame Niujorke, šiuo metu jis 57-tas. Pastatas žavi savo prabanga ir erdvumu. Jame gausu įvairių parduotuvių, kavinių, yra milžiniškas, įspūdingo grožio krioklys. Per tuos metus Trumpas taip pat valdė ir pardavė daugybę pastatų visame Niujorke, pavyzdžiui, Plaza, St. Moritz viešbučius ir daugelį kitų. Tačiau, magnato kelyje pasitaikė ir nesėkmių. 1989m. Trumpo kompanija patyrė labai didelius finansinius sunkumus, kurie vos neprivedė prie visiško įmonės sužlugimo. Skolos siekusios apie 900mln. JAV dolerių tik paskatino Donaldą imtis naujų būdų  bankroto išvengimui ir jo verslo plėtojimui užtikrinti. Po šio skaudaus smūgio, praėjus 11 metų, kompanija pilnai atsistojo ant kojų, jos vertė tada siekė apie 1mln. JAV dolerių.  Šiuo metu jis vienas iš įtakingiausių, garsiausių ir turtingiausių verslininkų visose Jungtinėse Amerikos Valstijose. Jam priklauso tokie žymūs pastatai kaip – Fifth Avenue dangoraižis, Trump Parc, Trump Palace, Trump Plaza, 610 Park Avenue, The Trump World Tower, Trump Park Avenue ir t.t. Viešbučiai, gyvenamieji ir verslo dangoraižiai, kazino – visi šie pastatai akį patraukia savo prabanga ir prašmatnumu. Trumpo kompanijoje dirba apie 20 tūkstančių darbuotojų, pastatų statyba, prekyba ir nuoma kompanija užsiima visame pasaulyje.

Asmeninis gyvenimas

Pirmąja šio vyro žmona tapo čekė Ivana Trump. Pora susilaukė trijų vaikų Donaldo jaunesniojo, Ivankos ir Erico. Sutuoktiniai priklausė Niujorko elitui, moteris dirbo vyro kompanijoje ir turėjo didelę, gražią šeimą, tačiau pasklidus gandams, kad jos vyras neištikimas, jie 1990m. pasuko skirtingais keliais. Po sudėtingo skyrybų proceso moteris prisiteisė apie 20mln. JAV dolerių. Antra verslininko žmona buvo aktorė Maria Maples. Gandai sugriovę pirmąją santuoką pasitvirtino, nes buvo teigiama, jog būtent su Maria Donaldas ir buvo neištikimas pirmajai žmonai. Tada milijardieriui gimė dukra Tiffany. Deja ir ši santuoka buvo nesėkminga ir tetruko tik šešis metus. Tiesa, ši moteris iš skyrybų „išlošė“ mažiau pinigų nei pirmoji, nes Trumpas išmokęs skaudžią pamoką vedybų sutartį sudarė itin atidžiai. Šiuo metu Donaldas Trumpas vedęs savo trečiąją žmoną modelį Melanią Trump. Su iš Europos kilusia moterimi vyras susilaukė savo penktojo vaiko – sūnaus Barrono.

Nori tapti prezidentu

Šiuo metu Donaldas Trumpas priklauso Respublikonų partijai. Šis žmogus nevengia viešai pašiepti ir kritikuoti dabartinio JAV prezidento B. Obamos ar buvusio prezidento Dž. Bušo veiklos. Savo oficialiame pranešime į prezidento postą Trumpas iškėlė ekonominę problemą – Jungtinės Amerikos Valstijos nebelaimi, jas lenkia Kinija, Japonija, net Meksika. Jis teigia, jog žino būdą kaip ekonomiškai sustiprėti ir padaryti šalį dar turtingesnę, sukurti daugiau darbo vietų ir panašiai. Ši kalba pasakyta Trumpo Taueryje Niujorke. Kalboje ypač jautėsi Jungtinių Amerikos Valstijų užsienio ir ekonomikos smerkimas. Jis, teigia, jog tokiai šaliai kaip JAV reikia daug geresnio lyderio, kuris sugebėtų padarytų ją didžia. Trumpas jau buvo net kelis kartus paskelbęs, kad nori dalyvauti prezidento rinkimuose. Tačiau rinkimuose taip ir nesudalyvavo, nes verslas tuomet pasirodė svarbesnis ir jis nebuvo pasiruošęs to atsisakyti. Todėl iškyla klausimas, ar istorija nepasikartos, galbūt Trumpas trokšta dar labiau išgarsėti ir susilaukti dar daugiau žiniasklaidos ir žmonių dėmesio, o gal trečias kartas nemeluos ir kaip teigia jis pats – iš tikrųjų bandys sugrąžinti JAV didybę.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: