© Wikimedia Commons nuotr.

Išmokų ribojimai Didžiojoje Britanijoje nepaveiks lietuvių emigracijos į šią šalį, sako socialinės politikos ekspertas Romas Lazutka.

Vilniaus universiteto Ekonomikos fakulteto profesoriaus teigimu, lietuviai į Britanijąemigruoja dėl galimybės lengvai įsidarbinti, ryšių su ten jau gyvenančiais lietuviais, anglų kalbos mokėjimo ir tai darė prieš Lietuvai įstojant į Europos Sąjungą, kai tuo metu Britanijos socialinė politika lietuviams buvo dar mažiau patraukli.

“Tas (išmokų)ribojimas tikrai nebus svarbus lietuviams, – BNS pirmadienį sakė R.Lazutka. – Šiais laikais vargiai kas važiuoja ten gyventi iš išmokų, nes Didžioji Britanija kaip tik priklauso tai šalių grupei Europos Sąjungos, kur gerovės valstybė yra kuklesnė, lyginant su Skandinavijos šalimis ar Vokietija, Austrija ar Prancūzija”.

Didžioji Britanija ir Europos Sąjunga praėjusią savaitę susitarė, kad britai galėtų septynerius metus riboti priemokas naujai į šalį atvykstantiems mažai uždirbantiems (angl. “in work benefits”) lietuviams ir kitiems ESpiliečiams. Konkrečiam asmeniui toks ribojimas galiotų ketverius metus.

Be to, Lietuvoje likusiems emigrantų vaikamstaip pat būtų mokamos mažesnės vaikų išmokos nei britams ir turtingesnių kitų ESšalių piliečiams, nes būtų įvesta išmokų indeksacija pagal pragyvenimo lygį.

Visi šie apribojimai galios naujai į DidžiąjąBritaniją atvykstantiems migrantams, tačiau sprendimas dėl vaikų išmokų bus peržiūrimas 2020 metais.

Šie ir kiti sprendimai Europos vadovų priimti prieš Didžiojoje Britanijoje būsimą referendumą dėl narystės ES. Susitaręs dėl reformų, britų ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) referendumo kampanijoje žada agituoti už narystę.

R.Lazutka sakė, kad vadinamuoju “Brexit” atveju, t.y. D.Britanijai pasitraukus iš ES, Didžiojoje Britanijoje gyvenantiems lietuviams gyventi toje šalyje taptų sunkiau, nes britai turėtų teisę apriboti jų galimybes dirbti ir keliauti.

“Tačiau valstybės susigalvoja visokių tų apribojimų – vienose jie yra griežtesni, kitose ne tokie griežti”, – teigė ekspertas.

Pasak jo, “Brexit” scenarijus neturėtų reikšmingos įtakos Lietuvos ekonomikai, nes Britanija nėra itin svarbi šalies prekybos partnerė – Lietuva daugiausiai prekiauja su Rytų ir Vidurio Europos šalimis.

Didžiosios Britanijos referendumas dėl narystės ESvyks šių metų birželio 23 dieną.

2011 metų surašymo duomenimis, Anglijoje gyveno daugiau nei 95 tūkst. lietuvių, Londone – beveik 40 tūkstančių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: