Islamistų vaizdo įrašo kadras

Didžiosios Europos šalys trečiadienį ruošė atsaką “Islamo valstybės” džihadistams, kurie tvirtina nukirtę galvą JAV žurnalistui Jamesui Foley (Džeimsui Fouliui), Prancūzijai perspėjus dėl susidariusios “rimčiausios tarptautinės padėties” nuo 2001 metų.

Britų premjeras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) trečiadienį nutraukė savo atostogas ir išskubėjo į Londoną skubiai sušaukti pasitarimo, kaip elgtis su “Islamo valstybe”, kai siekiama nustatyti vaizdo įraše nufilmuotos egzekucijos vykdytoją, kuris kalbėjo su britišku akcentu, dėl ko imta spėlioti, jog jis gali būti Britanijos pilietis.

Žengdama reikšmingą žingsnį Vokietija pareiškė, kad yra pasiruošusi ginklais paremti Irako kurdus jų kovoje su “Islamo valstybe”, o Prancūzija pažadėjo surengti konferenciją dėl saugumo padėties regione ir kovos su “žiauriaisiais” kovotojais.

Kai kitos Europos šalys pareiškė, jog apginkluos kurdų pajėgas šiauriniame Irake, “mes esame pasiruošę daryti tą patį”, sakė užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris Šteinmejeris) žurnalistams.

Prancūzija jau pranešė, kad skirs ginklų kurdų pajėgoms, tačiau Vokietijai toks sprendimas yra gana neįprastas. Berlynas dažnai atsiriboja nuo tarptautinių karinių operacijų ir neeksportuoja ginklų į konfliktų zonas.

Pirmiausia Vokietija pranešė siųsianti humanitarinę pagalbą ir “neletalią” karinę pagalbą, tai ir šalmus, naktinio matymo prietaisus ir sprogmenų detektorius, tačiau pasidomėjo, kokių ginklų kurdams reikėtų.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande’as (Fransua Holandas) atkreipė dėmesį į susidariusią sunkią krizę Irake. Interviu laikraščiui “Le Monde” jis sakė: “Aš manau, atsidūrėme rimčiausioje tarptautinėje padėtyje nuo 2001 metų”.

Jis sakė netrukus pasiūlysiantis partneriams surengti konferenciją dėl saugumo Irake ir kovos su “Islamo valstybe”.

“Mums reikia globalios strategijos prieš šią grupuotę, kuri yra gerai suformuota, kuri yra gerai finansuojama ir turi labai modernius ginklus, ir kuri kelia grėsmę tokioms šalims kaip Irakas, Sirija ir Libanas”, – pridūrė F.Hollande’as.

Penktadienį vykusiame neeliniame susitikime ES užsienio reikalų ministrai iš esmės susitarė pritarti Irako kurdų kovotojų apginklavimui kovoje su IS.

Didžioji Britanija, kuri buvo viena iš buvusį diktatorių Saddamą Husseiną (Sadamą Huseiną) nuvertusios invazijos į Iraką vadovių, pareiškė, kad “palankiai apsvarstytų” kurdų apginklavimą, jeigu gautų tokį prašymą.

Tarptautinės bendruomenės pasipiktinimą dar padidino “Islamo valstybės” antradienį vakare paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip kaukėti kovotojai nupjauna galvą amerikiečių žurnalistui, kuris buvo pagrobtas Sirijoje 2012 metų lapkritį.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurentas Fabiusas (Loranas Fabiusas) pareiškė, jog jeigu vaizdo įrašo autentiškumas bus patvirtintas, “pasibjaurėtinas nužudymas parodys tikrąjį “Žvėriškumo kalifato” veidą”.

“Negali likti nenubausti tie, kurie įvykdė šiuos žvėriškus aktus”, – pridūrė ministras pareiškime.

F.V.Steinmeieris taip pat pavadino “Islamo valstybės” puolimą “žvėrišku”, o nuo džihadistų bėgančių gyventojų kančias “neįsivaizduojamomis”.

“Jeigu tai tiesa, Jameso Foley nužudymas yra sukrečiantis ir iškrypėliškas”, – pareiškė D.Cameronas.

Britanijos užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas (Filipas Hamondas) išreiškė “visišką pasibaisėjimą” dėl vaizdo įraše užfiksuoto galvos nukirtimo ir pareiškė, kad “tai yra dar vienas pavyzdys žiaurumo kataloge”.

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel atstovas žurnalistams sakė, kad vaizdo įraše parodytas “žiaurus ir tikrai negailestingas žmogaus nužudymas”.

“Jame matyti, kad ši siaubo grupuotė be žiaurumo ir fanatizmo neturi nieko daugiau”, – sakė Steffenas Seibertas ir pridūrė, kad kanclerė buvo “pasibaisėjusi”.

Baltieji rūmai informavo, kad prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) buvo informuotas apie vaizdo įrašo turinį, Vašingtonui jaučiant augantį spaudimą apsvarstyti galimybę išplėsti savo karinę kampaniją prieš džihadistus.

B.Obama nurodė JAV aviacijai atakuoti IS pajėgas Irako šiaurėje, siekiant apsaugoti jezidų mažumos pabėgėlius ir sutrukdyti “Islamo valstybės” kovotojams pulti Arbilo miestą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: