© Wikimedia Commons nuotr.

Ketvirtadienį priimtoje rezoliucijoje Europos Parlamentas (EP) ragina suteikti oficialų statusą namų ruoša, taip pat vaikų, senelių, neįgaliųjų ar ligonių slauga užsiimantiems asmenims. Šiuo metu daug žmonių, visų pirma moterų, tokių darbų nedeklaruoja, todėl nemoka mokesčių ir neturi socialinių garantijų.

Europos Komisija raginama „nedelsiant pasiūlyti priežiūros paslaugų teikėjų direktyvą ir neprofesionalių priežiūros paslaugų teikėjų statuso pripažinimo sistemą, pagal kurią jiems priežiūros teikimo laikotarpiu būtų mokamas atlyginimas, taikomi būtiniausi socialinės apsaugos standartai ir teikiama parama“.

Oficialus tokių darbuotojų statusas apsaugotų juos nuo išnaudojimo, priverstinio darbo ir prekybos žmonėmis, įsitikinę europarlamentarai. Jie rekomenduoja įteisinti tokių darbuotojų ir darbdavių santykius sukūrus nesudėtingą mechanizmą, kokie jau veikia Belgijoje ir Prancūzijoje.

Atliekantiems namų ruošos ar slaugos darbus turi galioti visi nacionaliniai darbo, sveikatos apsaugos, socialinės globos ir nediskriminavimo įstatymai, kaip antai teisė į deramą darbo užmokestį, reguliuojamą darbo trukmę, mokamas metines atostogas ir pensiją, pažymi EP nariai. Tokie darbuotojai taip pat turi turėti galimybę jungtis į profesines sąjungas. Savo ruožtu ES valstybės turi užtikrinti geresnę prieigą prie kokybiškų sveikatos paslaugų vaikams ar vyresnio amžiaus žmonėms, kad būtų mažiau paskatų samdyti slaugytojus nelegaliai.

Daugelis namų ruošos ir slaugos darbuotojų yra moterys migrantės. Daug jų dirba neoficialiai, taip pat patiria diskriminaciją, netinkamą elgesį, smurtą, priverstinį darbą ar neteisėtą atleidimą iš darbo, teigia EP nariai. Jie ragina ES šalis geriau integruoti migrantus į darbo rinką, sudaryti daugiau sutarčių su migrantų kilmės šalimis dėl jų piliečių įdarbinimo bei vizų, o kartu tobulinti tikrinimo metodus ir griežtinti nuobaudas už darbuotojų išnaudojimą.

Rezoliucijai pritarė 279 EP nariai, nepritarė 105, o susilaikė 204.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: