© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude’as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) antradienį sakė esantis nusistatęs prieš potencialų Graikijos pasitraukimą iš euro zonos, nors praeitą savaitgalį vykusiame referendume graikai ryžtingai pasisakė prieš tarptautinių skolintojų pasiūlytas finansinio gelbėjimo programos sąlygas.

“Mano pageidavimas – kad “Graikijos išėjimo” būtų išvengta”, – J.-C.Junckeris sakė Europos Parlamentui Strasbūre, likus kelioms valandoms iki neeilinio euro zonos viršūnių susitikimo dėl tos krizės.

“ES esama tokių, kurie atvirai arba kitaip pasisako už Graikijos pasitraukimą iš euro zonos. Mano gyvenimo (patirtis) sako, kad supaprastinti atsakymai yra klaidingi sprendimai”, – pabrėžė jis.

Per sekmadienį vykusį referendumą 61 proc. balsavusių graikų atmetė tarptautinių skolintojų reikalavimus dar labiau susiveržti diržus, kad Atėnai galėtų gauti daugiau lėšų, galinčių išgelbėti Graikijos ekonomiką nuo žlugimo.

J.-C.Junckeris, pirmąkart viešai pasisakęs po sekmadienį vykusio balsavimo, pažymėjo, kad ES toliau stengsis atnaujinti derybas su Atėnais, bet taip pat perspėjo Graikijos premjerą Aleksį Ciprą (Alexis Tsipras), kad laikas problemą spręsti iš esmės ir aiškiai pasakyti, ką reiškia plebiscito rezultatai.

“Dabar visiems, pasižymintiems sveiku protu, nuovoka ir tam tikro laipsnio emocijomis, laikas derėtas. Graikijos delegacija pasitraukė iš derybų. Tai buvo klaidinga; tai buvo rimta klaida – negalima pasitraukti iš derybų”, – sakė jis.

Vis dėlto J.-C.Junckeris perspėjo, kad “sprendinys neatsiras per naktį”.

“Jeigu sprendinį surastume šiandien, tai būtų pernelyg supaprastintas sprendinys, – pabrėžė Europos Komisijos vadovas. – Šiandien ketiname kalbėtis vieni su kitais, suprasti vieni kitus, parodyti pakantumą ir atkurti tvarką šioje padėtyje.”

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: