Socialinės reklamos plakatas

Saudo Arabijoje moteris viešose vietose turi lydėti vyras, pageidautina, kad tai būtų jos giminaitis. Tačiau jauna mergina, vardu Siitie, sulaužė šį įstatymą susitikdama su draugu, kad atgautų jai svarbią nuotrauką.

Devyniolikos metų grupinį išprievartavimą išgyvenusi mergina buvo nuteista 200 kirčių ir 6 mėnesiams kalėjimo už nepadorumą ir kalbėjimąsi su spauda.

Saudo Arabija gynė kontroversiską verdiktą nuteisiantį 19-mete grupinio išprievartavimo auka. Siite, iš pradžių buvo paskirta 90 kirčių už Saudo Arabijos islamistinio Sharia įstatymo dėl lyčių atskyrimo pažeidimą. Tačiau šiemet Saudu Geneneralinis teismas šią bausmę padidino daugiau nei dvigubai. Taip pat griežtesnė bausmė pritaikyta ir merginos prievartautojams, bausmė sudvigubėjo – skelbia Saudu spauda.

Sprendimai padididinti aukai bausmę ir apskritai ją bausti iššaukė Vakarų valstybių nepasitenkinimą. Vienas iš aršiausiai merginos gynėjų, tai Jose Verger, Kanados ministras atsakingas už moterų statusą ir teises. Jis ne tik pagrasino apskųsti ši tokį Generalinio Saudu teismo sprendimą, bet ir visą vadovybę įvardijo, kaip barbarišką. Taip pat į šį įvykį įsitraukė ir Niujorke esanti Žmonių Teisių Žvalgyba. Ji pareiškė, kad teismo nuosprendis ne tik skatina išprievartautas aukas tylėti ir nepateikti kaltinimų, bet ir apsaugo prievartautojus nuo baudžiamumo. Pasisakė ir kitas JAV valdžios atstovas, tiesiogiai nekritikuodamas, labiau išreikšdamas nuostabą: “Aš manau, kad matant nusikaltimą ir faktą, kad auka yra nubausta natūraliai iššaukia nuostabą. Bet tai yra Saudo Arabijos valdžios jėgose: peržiūrėti ir pakeisti neteisingą nuosprendį.”

Tačiau, kaip ir buvo tikėtasi, Saudo Arabijos teisėsauga laikėsi savo sprendimo. Taip pat pateikė kontraargumentų Vakarų pasaulio valstybėms: “Teisingumo ministerija priima konstruktyvią kritiką, kuri yra atskirta nuo emocijų”, – tai buvo paskelbta viešai išplatiname pranešime. Šiame pranešime taip pat sakoma, kad teismas įrodė, jog auka leido laiką mašinoje su keistu vyru. Taip pat pranešime paminimas aukos advokatas – Abdul Rahman al- Lahem – pabrėžiamas netinkamas elgesys posėdžių metu bei jo nušalinimas nuo bylos ir drausminis svarstymas. Taip pat paaiškino, kodėl buvo pakeisti įstatymai – padidinta aukos bausmė. Tai dėl to, kad auka nebijojo viešumo, atvirkščiai, ji siekė paviešinti savo istoriją.

Išprievartavimas įvykdytas 2006 metais. Viskas įvyko aukai bandant atsiimti nuotraukas iš vidurinėje besimokančio moksleivio, kuri jį anksčiau pažinojo. Merginai bebūnat su pažįstamu mašinoje į ją įlipo dar du vyrai, kurie juos nuvežė į nuošalią vietą, prie jų prisijungia dar penki vyrai. Trys iš jų žiauriai sumušė jos pažįstamą, o tuo metu likę išprievartavo ją.

Byla buvo apeliuota ir nusiųsta atgal Generaliniam Teismui svarstyti 2014 metų vasarą, kai moters advokatas užginčijo pirminį teismo sprendimą, kaip per daug švelnų prievartautojams ir neteisingą aukos atžvilgiu.

Taip pat skaitykite: Papua Naujosios Gvinėjos gyventojai vis dar kankina “raganas”

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: