© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Pentagonas antradienį išreiškė nuogąstavimų dėl Irako sukarintų pajėgų suteikti pabrėžtinai šiitišką pavadinimą karinei operacijai šalies sunitiškame regione, sakydamas, kad tai gali padidinti įtamptą tarp religinių bendruomenių.

Organizacijai “Hashed al Shaabi”, koordinuojanti daugiausiai šiitiškas sukarintas struktūras ir savanorius kovotojus, nurodė, kad karinė operacija, kuria siekiama atkirsti Anbaro provincijoje įsitvirtinusius džihadistų judėjimo “Islamo valstybė” (IS) kovotojus, pavadinimas bus “Labbaika ya Hussein”, kurio apytikris vertimas yra “Huseinai, štai aš pasirengęs Tau tarnauti”.

Imamas Husseinas yra vienas iš šiitų labiausiai gerbiamų islamo veikėjų.

“Manau, jog tai nepadeda”, – sakė JAV pulkininkas Stevenas Warrenas (Stivenas Vorenas).

“Jau seniai sakome … kad raktas į pergalę, raktas į (galimybę) išvaryti ISIL iš Irako yra vieningas Irakas”, – pridūrė kariškis, vartodamas alternatyvų “Islamo valstybės” akronimą.

Siekiant šio tikslo būtina užtikrinti “vieningą Iraką, atsiribojusį nuo religinio susiskaldymo, susitelkusį prieš šią bendrą grėsmę ir dedantį pastangas išvaryti ISIL ir Irako”, pabrėžė S.Warrenas.

“Sprendinys yra vieninga Irako vyriausybė”, – pridūrė jis.

Irako pareigūnai, kad apie 4 000 sukarintų struktūrų kovotojų artėja prie Anbaro sostinės Ramadžio šiaurinio pakraščio, vykdant pirmąjį etapą operacijoje, per kurią bus siekiame išstumti IS džihadistus iš miesto, užėmusio jį gegužės 17 dieną.

Irako vyriausybė ir jos sąjungininkai amerikiečiai vengė siųsti Irano palaikomus šiitų sukarintų organizacijų kovotojus į Anbarą, kuriame gyvena daugiausiai sunitai. Tačiau IS įvykdytas Ramadžio užėmimas, tapęs skaudžiu smūgiu tiek Bagdadui, tiek JAV vadovaujamai koalicijai, paskatino Iraką aktyvuoti tuos kovotojus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: